Vuohenputki maistuu talvisessa piirakassa

Vuohenputki maistuu talvisessa piirakassa

Vuohenputkipiirakka maistuu talvellakin

Vuohenputki on kasvi, jota ikävöin voikukan ohella näin sydäntalvella. Talvi onkin hortoilijalle haastavaa aikaa, sillä luonnossa ei ole juuri nyt paljonkaan syötävää. Kaipaan etenkin tuoreen vuohenputken raikasta, porkkanamaisen sellerimäistä makua. Uutta satoa pitää jaksaa odottaa vielä muutama kuukausi, joten villin vihreän kaipuussa on turvauduttava pakastettuun hortaan. Pakastettu vuohenputki on hyvää mutta ei mielestäni tuoreen veroista.

Vuohenputkea löytyy meiltä aina pakasteesta. Sitä käytetään viikottain nokkosen ja maitohorsman ohella. Pakastettu vuohenputki sopii mainiosti erityisesti keittoihin, muhennoksiin ja pastakastikkeisiin. Parhaimmillaan se on kuitenkin piirakassa.

Muokkasin omaa, jo klassikoksi noussutta piirakkaani talvisemmaksi versioksi. Talvinen vuohenputkipiirakka maistuu hyvältä, ja gluteenittomana se hellii myös vatsaa.

Vuohenputki maistuu herkulliselta

Talvinen vuohenputkipiirakka

(gluteeniton)

Pohja:
2 dl kaurahiutaleita
1 dl karkeaa gluteenitonta jauhoseosta
1 dl luomumaitoa tai kauramaitoa
(1 rkl raakaruokosokeria)
1 dl sulatettua luomuvoita tai kylmäpuristettua oliiviöljyä
1 tl leivinjauhetta
½ tl ruususuolaa/merisuolaa

Täyte:
2 dl luomukermaa/kaurakermaa
1 luomumuna
3 dl raastettua vuohenjuustoa/ emmentaljuustoa/mozzarellaa
2-3 dl pakastettua vuohenputkea
noin 8–10 tuoretta basilikanlehteä hienoksi hakattuna
hieman limepippuria
hieman ruususuolaa

Valmistus
Sekoita kaikki pohjan ainekset keskenään ja taputtele taikina jauhotetuin käsin voideltuun pyöreään uunivuokaan (halkai-sija noin 27 cm) ja pistele taikinaa haarukalla. Taikina on melko löysää! Esikypsennä pohjaa 170-asteisessa uunissa noin 10 minuuttia, niin että pohja ruskettuu hiukan. Pohjan esikypsyessä sekoita keskenään täytteen ainekset. Ensin kerma ja muna, lisää sitten juustoraaste sekä pakastettu vuohenputki että basilikasilppu ja hieman suolaa. Sekoita hyvin. Levitä sitten täytteen ainekset esikypsytetyn pohjan päälle tasaiseksi kerrokseksi. Ennen uuniin laittamista jauha myllystä pinnalle hieman limepippuria. Kypsennä 170-asteisessa uunissa noin 20–25 minuuttia, kunnes täyte on hyytynyt ja saanut hieman rusketustakin.

PS. Jos haluat tehdä piirakasta gluteenipitoisen version, vaihda gluteenittomat jauhot vehnäjauhoihin.

Resepti: Raija Kivimetsä

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.