Vuohenputki maistuu hurmaavalta satokauden piirakassa
Herkullinen, porkkanamaisen sellerimäinen vuohenputki on ihana villivihannes, joka maistuu sekä tuoreena että kypsennettynä. Uutta satoa saa nyt eteläisessä Suomessa, joten siitä kannattaa nauttia monella tavalla. Erityisen herkullista se on gluteenittomassa piirakassa.
Vuohenputkea kannattaa myös pakastaa, jotta piirakasta pääsee nauttimaan myös talvella. Pakastettu vuohenputki sopii piirakan lisäksi erityisesti keittoihin, muhennoksiin ja pastakastikkeisiin.
Kokeile, jo klassikoksi noussutta piirakkaani. Vuohenputkipiirakka maistuu herkulliselta– ja gluteenittomana se hellii myös vatsaa.
Raijan vuohenputkipiirakka
(gluteeniton)
Pohja:
2 dl gluteenittomia kaurahiutaleita
1 dl karkeaa gluteenitonta jauhoseosta
1 dl luomumaitoa tai kauramaitoa
(1 rkl raakaruokosokeria)
1 dl sulatettua luomuvoita tai kylmäpuristettua oliiviöljyä
1 tl leivinjauhetta
½ tl ruususuolaa/merisuolaa
Täyte:
2 dl luomukermaa/kaurakermaa
1 luomumuna
3 dl raastettua vuohenjuustoa/ emmentaljuustoa/mozzarellaa
2-3 dl tuoretta vuohenputkea tai 2 dl pakastettua vuohenputkea
noin 8–10 tuoretta basilikanlehteä hienoksi hakattuna
hieman limepippuria
hieman ruususuolaa
Valmistus
Sekoita kaikki pohjan ainekset keskenään ja taputtele taikina jauhotetuin käsin voideltuun pyöreään uunivuokaan (halkaisija noin 27 cm) ja pistele taikinaa haarukalla. Taikina on melko löysää! Esikypsennä pohjaa 170-asteisessa uunissa noin 10 minuuttia, niin että pohja ruskettuu hiukan. Pohjan esikypsyessä sekoita keskenään täytteen ainekset. Ensin kerma ja muna, lisää sitten juustoraaste sekä hienoksi hakattu vuohenputki että basilikasilppu ja hieman suolaa. Sekoita hyvin. Levitä sitten täytteen ainekset esikypsytetyn pohjan päälle tasaiseksi kerrokseksi. Ennen uuniin laittamista jauha myllystä pinnalle hieman limepippuria. Kypsennä 170-asteisessa uunissa noin 20–25 minuuttia, kunnes täyte on hyytynyt ja saanut hieman rusketustakin.
PS. Jos haluat tehdä piirakasta gluteenipitoisen version, vaihda gluteenittomat jauhot mieleisiisi jauhoihin.
Resepti: Raija Kivimetsä