Title Image

Vuohenputki-jättipapu-muhennos on herkullinen proteiinipaukku

Vuohenputki-jättipapu-muhennos on herkullinen proteiinipaukku

Vuohenputki on nostanut päätään jo monessa osassa maatamme. Se on erittäin voimallinen ja herkullinen nuorena versona ja sitä kannattaa hyödyntää kokkauksessa. Vuohenputken porkkanamaisen sellerimäinen maku sopii tähän vuohenputki-jättipapu-muhennokseen!

Alla olevassa kuvassa ovat pääruuaksi salaatin kanssa soveltuvan muhennoksen raaka-aineet kahdelle hengelle. Ruoka on helppo tehdä vegaaniversioksi ja sen proteiinimäärä on yllättävän suuri. Jättipavuissa on yhtä paljon proteiinia kuin soijapavuissakin, noin 6-7 prosenttia.

200-250 g esikeitettyjä luomujättipapuja

1 dl tavallista luomukermaa tai vegaaniversiossa kookoskermaa

1 – 1,5 dl tuoretta vuohenputkea

50 g luomuinkivääriä (kuorimattoman paino)

2 salottisipulia

3 valkosipulin kynttä

2 rkl luomuoliiviöljyä

1 tl viinietikkaa

Kuivattua siankärsämöä mausteeksi (sopii hyvin inkiväärin ja kookoskerman kanssa)

Suolaa, limepippuria ja 1 tl hunajaa (vegaaniversiossa esimerkiksi vaahterasiirappia)

(Suositan luomua sen vuoksi, että villikasvit ovat niin puhdasta ruuan aatelia, että luomuversio on harmoniassa niiden kanssa.  Jos luomua ei ole saatavilla, sitten on tyydyttävä tavanomaiseen.)

 

Silppua sipuli ja valkosipuli, raasta inkivääri pienireikäisellä raastimella ja laita inkiväärin neste ja raaste pannuun. Lisää oliiviöljyä pannulle ja kuullota aineksia hetken aikaa.  Lisää joukkoon sormien välissä muserrettu siankärsämö ja kaada viinietikkaa seoksen päälle. Erityisesti kuuma viinietikka herättää kuivatun siankärsämön maun esiin. Lisää vähän ajan kuluttua limepippuria ja ripaus suolaa seokseen. Sen jälkeen lisää tilkka kookoskermaa/kermaa ja hunajaa. Sekoita niin, että  hunaja sulaa. Lisää sen jälkeen silputut vuohenputket ja pavut.

Varo vuohenputkien palamista, sekoita koko ajan. Papuihin on vaikea ”imeyttää” makua kunnolla mutta jättipavut maistuvat jo itsessään hyviltä.  Anna muhia hetken aikaa, jotta maut kehittyvät kunnolla.  Lisää sitten loput kookoskermasta/kermasta.

Kun loputkin kookoskermat/kermat ovat pannussa, keitä muhennos kasaan lempeällä lämmöllä. Silloin siitä tulee todella muheaa. Tämä ei ole mikään keitto!

Tarjoile vaikka runsaan suosikkisalaattisi kanssa tuomaan raikkautta annokseen. Rinnalle sopii, jos haluat, jokin Riesling-tyyppinen luomuvalkkari. Annoksen ei tarvitse olla tästä ruokalajista suuri, kun se jo täyttää. Eli älä ylensyö vaikka maistuukin herkulliselle!