Title Image

Vuohenputkesta saa ihanaa kiusankappalepestoa

Vuohenputkesta saa ihanaa kiusankappalepestoa

Varmaan yksi kotipihojen ja mökkitonttien vihatuimmista kasveista on vuohenputki. Vihaa vuohenputkea kohtaan ei meillä villiruuasta ja hortoilusta innostuneilla ole koskaan ollut. Tiedämme kasvin herkulliseksi ja terveelliseksi.

Vuohenputkesta saa hyvää pestoa. Meillä Kivimetsässä vuohenputkipestoon laitetaan myös ketunleipää ja valkosipulia. Maistelemme mielellämme muidenkin vuohenputkipestoja, sillä jokaisella kokkaajalla on oma tapansa valmistaa tätä ihanuutta.

Kiusankappalepestoa omatekoisella ruisleivällä

Nam! Todella herkullista kiusankappalepestoa nautimme toukokuun viimeisellä viikolla Pohjois-Karjalan Valtimolla Majatalo Puukarin pysäkillä, jossa olimme kouluttamassa hortoilua ja villivihanneskokkailua. Majatalon emännän Anni Korhosen pestossa oli tasapainoisesti öljyä, vuohenputkea, auringonkukansiemeniä, pippuria ja suolaa. Mausta pystyi tunnistamaan, että tätä on tehty usein ja rakkaudella. Anni kertookin, että heillä vuohenputkipestoa syödään päivittäin. Se maistuu itseleivotun ruisleivän päällä sekä lihan ja kalan lisäkkeenä. Annin puheesta sai sen käsityksen, että tämä kotimainen lähiruokapesto sopii melkein minkä tahansa kanssa. Enkä epäile yhtään.

 

Majatalon emännän Annin pestossa oli tasapainoisesti öljyä, vuohenputkea, auringonkukansiemeniä, pippuria ja suolaa.

Kenties Annin peston herkullisuuden salaisuus piilee kahden öljyn liitossa: kylmäpuristettu neitsytoliiviöljy on saanut kumppanikseen tavallisen kirkkaan rypsiöljyn, ei kylmäpuristettua. Ja tietysti paljon tekemisen iloa ja rakkautta. Hyvää ruokaa saadaan vain hyvällä tuulella. Kreetalaismummot sanovatkin, että keittiöön ei pidä mennä ollenkaan suutuspäissään. Ruoka menee siitä pilalle eikä edes sula hyvin.

Villiyrttikouluttajina meistä oli ilo huomata, että Anni tunsi jo ennestään villivihanneksia ja oli myös käyttänyt niitä keittiössään. Villiyrteistä hän kertoi saaneensa apua myös kilpirauhasen liikatoimintaan. Sen verran innostusta oli koulutuksen jälkeen ilmassa, että uskomme, että Majatalon Puukarin pysäkillä tarjoillaan jatkossa varmasti entistä enemmän hortaa myös kansainvälisille asiakkaille.

 

Annin vuohenputkipesto

1 litra tuoretta vuohenputkea

½ dl auringonkukansiemeniä

1 ½-2 dl kylmäpuristettua oliiviöljyä ja tavallista rypsiöljyä

hieman suolaa ja pippuria

 

Valmistus

Surauta vuohenputket ja auringonkukansiemenet ja osa öljystä sekaisin monitoimikokeessa tai sauvasekoittimella. Lisää pikku hiljaa loput öljystä, niin että pesto ei jää liian paksuksi. Ja sitten vaan herkuttelemaan!