Title Image

Villivihannesten superresepti!

Villivihannesten superresepti!

Vuonna 2015 järjestettiin kolmas valtakunnallinen hortareseptikilpailu ja sen voitti Sofia Autio tällä reseptillä, jonka pääraaka-ainetta siankärsämöä on pian saatavilla. Ruokaohje valloitti tuomarit puolelleen uskomattomalla maullaan. Reseptissä on kaikki mahdolliset hyvät puolet:

  • tavattoman hyvä maku, suutuntuma ja syönnin jälkeinen tasapainoinen olo
  • loistavat terveysvaikutukset
  • mielenkiintoinen tapa käyttää hortaa
  • tuloksena ruoka, jossa villivihannekset ovat hienossa roolissa ja oleellinen osa lopputulosta
  • sopii alkuruuaksi, välipalaksi, pääruuaksi tai cocktail-tarjottavaksi
  • lihansyöjä mutustelee näitä ”lihapullina”
  • tällä voivat herkutella lähes kaikkia ruokavalioita noudattavat
  • helpohko ja nopea valmistaa

Näin Sofia kertoo itse reseptistään ja villivihannesharrastuksestaan:

“Siankärsämö on ollut ensi hetkestä suosikkihortamakujani. Sen ihanan monivivahteinen ja pippurinen maku saattaa tuntua aluksi liian voimakkaalta, mutta se sopiikin yllättäen monen ruuan maustajaksi. Halusin pehmentää siankärsämön makua pähkinöillä, mistä sain innoitukseni siankärsämö-saksanpähkinäpyöryköihin. Näitä pyöryköitä on kehuttu maasta taivaisiin ja olenkin tarjonnut niitä niin hortakursseilla kuin häissänikin. Jopa kranttu isäni pitää niiden mausta!

Yllätä vieraasi tarjoilemalla näitä pyöryköitä joko arki- tai juhlapöydässä. Harvaa uskoo niiden vivahteikkaan ja herkullisen maun tulevan rikkaruohoista. Kaiken lisäksi ne ovat todella terveellisiä ja hoitavat kehoa päästä varpaisiin, kirjaimellisesti. Ovathan pähkinät aivoruokaa ja siankärsämö vilkastuttaa ääreisverenkiertoa. Kamomilla- ja pujoallergikoille ne eivät kuitenkaan sovi, joten muista varoittaa allergisia vieraitasi. Nämä pyörykät eivät ole myöskään pikkulasten ruokaa eikä niitä kannata maistella, jos odottaa vauvaa.

sofia-autio

Innostukseni hortoiluun on lähtenyt rakkaudesta luontoon ja hyvinvointiin. Ensimmäisen villivihanneskurssin kävin muutama vuosi sitten ja hurahdin heti. Aloitin Hortaohjaajakoulutuksen vuoden 2015 keväällä ja sitä kautta olen oppinut paljon lisää villivihanneksista ja saanut lisää intoa ja kannustusta hortoiluun. Jatkan ensi keväänä toimintaani Etelä-Savon alueella.

Ympäristöystävällisyys ja terveellisyys ovat minulle tärkeitä, mistä syystä reseptini ovat myös vegaanisia ja gluteenittomia ja sopivat siten useimmille. Vaikka pidänkin ruuanlaitosta, en kikkaile liikaa keittiössä. Siksi kaikki reseptini ovat myös helposti toteutettavissa.”

siankarsamopyorykat

Voittajarespti: Siankärsämöpyörykät

Tästä ohjeesta saat n. 30-40 pientä palleroa, ja sen voi suoraan tuplata tai pienentää tarpeen mukaan.

noin 2 dl/150 g saksanpähkinöitä
noin 2 dl/150 g auringonkukansiemeniä
noin 2 dl/50 g siankärsämöä ennen kukintaa
50 g aurinkokuivattua tomaattia
yksi pieni sipuli (noin 30 g)
1 valkosipulin kynsi
1 rkl balsamico etikkaa
sitruunamehua maun mukaan
öljyä
suolaa tarvittaessa
(koristeeksi ketunleipiä)

Valmistus

Jauha pähkinät ja siemenet blederissä hienoksi. Hienonna siankärsämöt leikkuulaudalla veitsellä hakkelukseksi. Älä laita blenderiin! Muuten kuidut irtoavat ja näyttää kuin taikinaan olisi ripoteltu kourallinen kissankarvoja. Hienonna sipulit aivan pieniksi. Sekoita kaikki aineet keskenään ja lisää öljyä vain sen verran että taikinasta pystyy pyörittelemään palleroita. Pienikokoiset pallerot ovat parempia, sillä taikina on aika tuhtia. Tarjoile esimerkiksi ketunleipien kera.