Title Image

Villiintynyt uunifeta nokkosella ja tyrnisiirapilla on taivaallisen hyvää!

Villiintynyt uunifeta nokkosella ja tyrnisiirapilla on taivaallisen hyvää!

Rakastan kokkaamista ja yhdistelen mielelläni erilaisia raaka-aineita, jotka eivät monien mielestä ole niitä perusvalintoja. Sain testattavaksi upeita TouchWildin villejä siirappeja ja metsäisiä suolasekoituksia – ja niin syntyi herkullinen Villiintynyt uunifeta nokkosella ja tyrnisiirapilla.

Olen suuri tyrnifani ja innostuin kovasti kun sain maisteluun aitoja, käsinpoimittujen marjojen ja villiyrttien siirappeja. Tyrnisiirapin väri oli sykähdyttävä ja maku niin hienostunut, että kokkailun aikana maistelin sitä lusikasta useaan otteeseen. Nam!

Aina kun alan tehdä reseptiikkaa, maistelen makuja mielessäni. Halusin yhdistää nokkosen ja fetan klassikkoliittoon jotain uutta potkua ja hienostunutta hapokkuutta. TouchWildin tyrnisiirappi toi tähän liittoon hieman hienostunutta särmää.

 

Tyrnisiirapin väri on upea ja maku vie kielen mennessään.

 

Villiintynyt uunifeta nokkosella ja tyrnisiirapilla

 

100 g fetajuustoa

2-3 luumutomaattia

vajaa 1 dl kylmäpuristettua neitsytoliiviöljyä

2 rkl kuivattua nokkosta

3 tl tyrnisiirappia

maustemitallinen jauhettua muskottia

tyrnisuolaa/ruususuolaa tarpeen mukaan

valkopippuria myllystä

 

Valmistus

Laita uunivuoan pohjalle hieman oliiviöljyä. Nosta feta kokonaisena vuokaan. Lisää tyrnisiirappia, muskottia ja kuivattua hienonnettua nokkosta.  Siivuta luumutomaatit vuokaan. Lorauta fetan ja tomaattien päälle oliiviöljyä. Rouhi päälle valkopippuria ja viimeistele ripauksella tyrnisuolaa/ruususuolaa.
Paista uunin keskiosassa 200-asteessa noin 25-35 minuuttia. Vilkuile välillä uuniin, ettei feta tummu liikaa. Paistoaika riippuu uunista.

Kun feta on sopivasti sulanut ja tomaatit ihanasti paahtuneet, nauti paistosta pastan kera tai sellaisenaan hyvän, juureen tehdyn leivän lisukkeena.

 

Tyrnisiirapissa ja tyrnisuolassa on ihan sopivan hapokas ja herkullinen tyrnin maku! Tyrnisuola sopii ihanasti myös raakasuklaaseen.

 

TouchWild on vihtiläisen Tero Pullisen yritys, joka valmistaa laadukkaita käsintehtyjä marjoista ja kasveista tehtyjä siirappeja sekä erilaisia marja- ja sienisuoloja. Tero Pullinen on koulutukseltaan eräopas ja gourmetchef, joka tuntee villien makujen salaisuudet. Teron tuotteissa maistuvat aidot metsän maut.

Tyrnisuolaa ja olen käyttänyt uunijuuresten maustamiseen kuivattujen villiyrttien kumppanina. Ihastuttavaa kantarellisuolaa käytän aamuisessa villiyrttimunakkaassani. Tattisuola taas kruunasi inkiväärillä rikastetun purjo-perunasosekeiton.

Vaikka olen allerginen mesiangervolle, olen ihastuneena maistellut varovaisesti hienostuneen makuista mesiangervosiirappia ja lorauttanut sitä raakasuklaan joukkoon sekä leipäjuuston ja lakkahillon kruunaajaksi.

 

Herkuttelin ihanalla ja helpolla villiintyneellä fetalla gluteenittoman pastan kera. On ihan pakko tunnustaa, että lisäsin kypsään ruokaan vielä pikkuisen tyrnisiirappia. Se on vaan niin hyvää!

Tyrni antaa potkua

Tyrni on yksi lempimarjojani ja iloitsin viime syksynä hyvästä sadosta. Kivimetsän syystalkoissa saatiin mukava sato muutamasta pensaasta – ja niistä puskista, jotka eivät pullistelleet marjoista, keräsin lehtiä teesekoituksiin ja viherjauheiden maustajaksi. Tyrninlehdet ovat tyrnimarjojen lailla superfoodia.

Kirpakan oranssi tyrni on on marjamaailman kuningatar, tehopommi, joka hoitaa suolistoa, ihoa, limakalvoja, sydäntä, aivoja ja myös maksaa.

Venäjällä ja Kiinassa tyrniä on tutkittu paljon ja sitä on käytetty mm. hoitamaan maksan ja ruuansulatuskanavan säteilyvaurioita. Eläinkokeissa tyrnin on todettu suojaavan maksaa myrkyiltä.

Tyrnin nauttiminen on normalisoinut maksaentsyymejä, sappihappoja ja maksan immuunijärjestelmää.

Tyrnin mahtiaineet:

 

  • Runsaasti E-, K- ja B-vitamiineja
  • Valtavasti C-vitamiinia
  • A-vitamiinia
  • Runsaasti karotenoideja
  • Runsaasti flavonoideja (lievittävät tulehdusta)
  • B1-, B2-, ja B6-vitamiineja ja foolihappoa
  • Paljon ja eri kivennäis- ja hivenaineita
  • Runsaasti omega-3-, omega-6-, omega-7- ja omega-9- rasvahappoja

 

Kun otat tyrnin elämääsi, vähennät riskiäsi sairastua verenkiertoelimistön sairauksiin, diabetekseen ja syöpään, sillä tyrnin sisältämät tehoaineet vähentävät näitä sairauksia edistävän proteiinin määrää kehossa. Marjan tehoaineita proteiinia vastaan ovat sen flavonoidit, jotka ovat tulehdusta lievittäviä antioksidantteja.

 

Villikokkiystäväni ja kirjailijakollegani Taina Salosen käsialaa on myös Taivaallinen tyrnikakku, joka sulaa suussa. Siinä tyrni on kesyyntynyt lempeäksi makujen ilotulitukseksi.

 

Villejä ja niin herkullisia reseptejä on saatavilla myös  uudistuneella Villiinny villivihanneksiin -verkkokurssilla, joka alkaa 16.3. ja kestää 6 viikkoa.