Title Image

Villiinny villivihanneksiin -tapahtuma perheille Espoossa 4.6.2015

Villiinny villivihanneksiin -tapahtuma perheille Espoossa 4.6.2015

Hortoillen lapsille luontoelämyksiä

Ville Vuohenputki on 10-vuotista taivaltaan juhlivan Villiinny villivihanneksiin -kirjan kuvitusta. Kuvittaja Heli Pukki.

Ville Vuohenputki on 10-vuotista taivaltaan juhlivan Villiinny villivihanneksiin -kirjan kuvitusta. Kuvittaja Heli Pukki.

Lapset pääsevät tutustumaan villivihannesten kiehtovaan maailmaan Espoon Suurpellossa torstaina 4.6. Maksuton Villiinny villivihanneksiin -tapahtuma on yksi valtakunnallisen Villiyrttiviikon päätapahtumista.

”Villivihannesten kerääminen on mitä parhain koko perheen harrastus: lapset innostuvat helposti etsimään syötäviä aarteita luonnosta”, lasten kanssa hortoilusta kirjankin kirjoittanut Raija Kivimetsä sanoo.

Tapahtumassa on mahdollisuus tutustua villivihannesten kiehtovaan maailmaan maksuttomilla hortakierroksilla. Hortoilevat Raija ja Jouko Kivimetsä esittelevät kasvit, joista villivihannesten keruu kannattaa lasten kanssa aloittaa.

Lapsille on myös luvassa villivihannesaiheisia leikkejä ja satuja.

 

Villiinny villivihanneksiin -perhetapahtuma
– Yksi valtakunnallisen Villiyrttiviikon päätapahtumista

Aika: Torstaina 4.6.2015 klo 18-20

Paikka: Suurpellon puistokatu 18: Espoon Suurpellon infopaviljonki ympäristöineen

Miten perille: Bussilinjat 16 ja 107 tulevat tapahtumapaikan viereen. Parkkipaikkoja on hyvin saatavilla.

Maksuttomat hortakierrokset klo 18.30 ja 19.30!

 

Tapahtumaan on vapaa pääsy!

Tapahtumassa on myynnissä kahvia, teetä, mehua sekä pientä makeaa ja suolaista syötävää. Myynnissä myös villivihanneksiin liittyviä opaskirjoja.

Tapahtuman järjestävät ja sitä tukevat muun muassa hortoilu.fi, ELO-säätiö, Suurpelto-projekti, paikalliset Martat ja partiolaiset. 

 

Lasten kanssa hortoilemaan

Kun lähtee lasten kanssa luontoon keräämään syötäviä kasveja, täytyy muistaa muutama perussääntö.

“Luonnossa ei esimerkiksi kannata pistellä herkkuja suuhunsa, koska lapsi oppii matkimalla. Saaliiseen tutustutaan ja niitä maistetaan kotona, kun on vielä varmistettu, että saalis kelpaa syötäväksi”, Raija Kivimetsä muistuttaa.

Yhteiset retket luonnossa muodostavat lapselle hyvän luontosuhteen. Parhaimmillaan keruuretki on mukavaa yhdessä oloa, yhteinen harrastus tai vaikkapa salapoliisileikki!

 

vauvan_kanssa_hortoilemassaKivimetsien ohjeet hortoiluun lasten kanssa:

 • Kerää vain kasveja, jotka tunnistat varmasti.
 • Kerää kasvit suodatinpusseihin: varaa jokaiselle lajille oma pussinsa, ja kerää ne paperikasseihin tai koriin.
 • Ota mukaan sakset ja hanskat nokkosten keruuta varten.
 • Poimi vain terveitä ja hyvännäköisiä kasveja.
 • Kerää maltillisesti, jotta samoja kasveja löytyy samalta paikalta seuraavallakin kerralla.
 • Perkaa ja käsittele kasvit heti kotiin tultuanne. Kaada kunkin suodatinpussin sisältö pöydälle ja tarkista vielä, että sisältö on juuri sitä, mitä pitää. Ota lapset mukaan myös perkuu- ja käsittelypuuhaan.
 • Muista aina huuhdella kasvit ennen käyttöä.
 • Älä koskaan maista kasveja luonnossa, kun hortoilet lasten kanssa. Lapsi oppii matkimalla ja voi luulla, että luonnosta voi syödä mitä vain.
 • Tee keruuhetkestä iloinen retki, johon kuuluu myös leikkimielisyyttä, salapoliisileikkiä ja onnellista yhteiseloa.
 • Opeta lapselle arvostava suhtautuminen luontoon ja sen kasveihin ja eläimiin.
 • Ota luonnossa liikkuessasi huomioon jokamiehenoikeudet. Löydät jokamiehen oikeudet täältä: www.luontoon.fi/jokamiehenoikeudet

 


Kivimetsän teos Villiinny villivihanneksiin – luontoliikuntaa ja herkkuja koko perheelle (Lasten Keskus) juhlistaa tänä vuonna 10-vuotista taivaltaan. Loppuunmyyty pioneeriteos innosti jo ilmestyessään perheitä yhteiseen hortaharrastukseen. Sittemmin Kivimetsät ovat julkaisseet Hulluna hortaan -opaskirjan, josta on otettu jo kolmas painos.