Title Image

Villiinny hortasushista ja hyödynnä luonnon ilmaiset antimet!

Villiinny hortasushista ja hyödynnä luonnon ilmaiset antimet!

Sushien rakastajat nyt tarkkana! Luonnosta löytyy ihanaa villiä vihreää syötävää, joka nostaa sushin ravintoarvot ja maut ihan uuteen potenssiin. Vuohenputki, voikukka, siankärsämö, litulaukka ja ketunleipä sekä nuori peltokanankaali sopivat mitä parhaimmin sushien täytteeksi. Ja kun riisin vielä keittää villiyrttiteessä, senkin maku ja ravintoarvot ovat paremmat. Villiinny siis hortasushista!

Jos taas olet sushirintamalla vielä noviisi, voit innostua susheista villivihannesten inspiroimana. Sushien tekeminenkin on helpompaa kuin moni luulee. Alussa tarvitaan hieman perehtymistä ja sorminäppäryyttä, mutta siihenkin harjaantuu jo muutaman kerran jälkeen. Sitäpaitsi sushien tekeminen on mitä ihaninta seurustelua ystävien ja perheen kesken.

Ota ruuanlaittoon mukaan kaveri tai perheenjäsen, jolta rullien pyöritys luonnistuu! Tai kutsu itsesi sushin kokkaukseen perehtyneen ystäväsi luo ja vie mennessäsi korillinen villivihanneksia. Palkintona odottavat herkullista sushia notkuvat tarjottimet, jotka kätkevät sisäänsä luontoäidin hivenaine- ja vitamiinipommit suussasulavassa muodossa.

Bambumatto ja puikot

 

Sushirullilla tarkoitetaan tässä siis norimakia eli sushilajia, jossa riisi ja täyte rullataan yhteen norin (eli merilevälevyn) avulla. Tämä on se sushilaji, joka useimmilla tulee mieleen kuullessaan sanan ”sushi”.

Norimakin ohjeita on helposti saatavilla netissä, mutta itse valmistusta varten kannattaa hankkia muutama väline. Sushirullan käärimiseen käytetään sunokoa eli bambumattoa, joita saa esimerkiksi Tokyokanista. Tätä on aika vaikea korvata millään muulla valmistusvaiheessa. Muita välineitä ei aivan välttämättä tarvita, mutta toki sushi maistuu erilaiselta puikoilla syötynä. Myös puikkoja löytyy Tokyokanista. Ja ne ovat sitäpaitsi kauniita! Toinen vaihtoehto, ja aivan yhtä toimiva, on syödä sormin.

 

HORTASUSHI3

 

 

Hortaa keitinveteen ja täytteeseen

 

Hortaa voi käyttää norimakin valmistuksessa ainakin kahdella tavalla. Ensinnäkin voit keittää sushiriisin hortahaudukkeessa eli yrttiteessä. Erityisen hyvin tähän sopii vuohenputki. Mitä vahvempaa vuohenputkihauduke on, sitä enemmän siinä on ravinteita -ja väriä! Toiseksi horta sopii mitä parhaimmin sushirullien täytteeksi tuttujen kurkun, porkkanan ja lohen rinnalla. Kokeile väliin lempivillivihannestasi tai useampia villivihanneksia, ja yhdistele niitä makusi mukaan muiden täytteiden kanssa.

 

HORTASUSHI 4

 

 

Wasabi rakastaa hortaa

 

Sushin syöntiin kuuluvat kirpakka wasabi-tahna ja soijakastike muodostavat merilevän kanssa kutkuttavan makupaletin, johon lähimetsien horta uppoaa erinomaisesti. Hortan voi levittää muiden täytteiden kanssa vielä aukinaisen ja riisillä päällystetyn merilevälevyn alareunaan ennen kuin levy kääritään rullalle. Vaihtoehtoisesti tuoreita villivihanneksia voi levitellä riisipedin päälle pitkin poikin, jolloin hortaa tosin tulee suupalaa kohden paljon enemmän.

Hortan lisäksi väliin voi kokeilla jotakin lempiyrttiään. Vuohenputki rakastaa basilikaa, voikukka minttua ja siankärsämö rakuunaa.

Teksti: Raija Kivimetsä ja Sari Kaakinen

Kuvat: Erkki Makkonen