Title Image

Villi ketoilijan vuohenputkipiirakka maistuu ihan kaikille

Villi ketoilijan vuohenputkipiirakka maistuu ihan kaikille

Villivihannekset ovat täydellistä ravintoa myös ketogeenistä ruokavaliota noudattaville. Kun oppii luonnon ihanien antimien tunnistamisen, keräämisen ja käsittelyn, voi omaa ruokavaliotaan rikastaa uusilla hurmaavilla mauilla. Vuohenputkesta voi tehdä paljon hyvää. Se sopii täydellisesti munakkaisiin – ja etenkin ketoilijan vuohenputkipiirakka maistuu ihan kaikille.

Moni kavereistani on innostunut ketoilusta ja he ovat saaneet elämäänsä parempaan lyökkiin. Olo on energisempi, paino on pudonnut nälkää näkemättä, monet krempat ovat kadonneet  ja jo koholla olevat verensokeriarvot ovat laskeutuneet normaalitasoon.

Ketogeeninen ruoka tekee hyvää monella tavalla, joten sen yhdistäminen hyvinvointia lisääviin villivihanneksiin tuntuu mielestäni erittäin luontevalta. Ketoilija saa villivihanneksista eli hortasta upeita makuja, vitamiineja, kivennäisaineita ja suolistoa helliviä liukenevia kuituja. Itse kerätyissä villivihanneksissa on myös suotuisia maitohappobakteereja, joista hyvät suolistobakteerit kiittävät.

Tuunasin jo klassikoksi nousseen vuohenputkipiirakkani ketoilijoille sopivaksi. Se on kyllä niin hyvää, että se sopii gluteenittomana ja maukkaana aivan kaikille.

Villi ketoilijan vuohenputkipiirakka

Pohja:

1,5 dl mantelijauhoja
vajaa 1 dl kookosjauhoja
100 g sulatettua luomuvoita
1 tl luuliemijauhetta
1,5 tl psylliumia
½-1 tl leivinjauhetta
½-1 tl ruususuolaa tai merisuolaa

Täyte:

2,5 dl luomukermaa
2 luomumuna
3 dl raastettua vuohenjuustoa/ emmentaljuustoa/goudaa
3 dl tuoretta hienoksi hakattua vuohenputkea tai 2 dl pakastettua vuohenputkea
8–10 tuoretta basilikanlehteä hienoksi hakattuna
hieman limepippuria
hieman ruususuolaa tai merisuolaa

Valmistus

Sekoita mantelijauhoon ja kookosjauhoon leivinjauhe, psyllium ja luuliemijauhe sekä suola. Lisää joukkoon sulatettu voi. Taputtele pyöreään piirasvuokaan ja esikypsennä 170-asteisessa uunissa noin 10 minuuttia, kunnes pohja saa hieman väriä.

Pohjan esikypsyessä sekoita keskenään täytteen ainekset. Ensin kerma ja munat, lisää juustoraaste sekä hienoksi hakattu vuohenputki että basilikasilppu ja hieman suolaa. Sekoita hyvin.

Levitä täytteen ainekset esikypsytetyn pohjan päälle tasaiseksi kerrokseksi. Ennen uuniin laittamista jauha myllystä pinnalle hieman limepippuria. Kypsennä 170-asteisessa uunissa noin 20–25 minuuttia, kunnes täyte on hyytynyt ja saanut hieman rusketustakin.

Teksti ja resepti: Raija Kivimetsä