Villi hortatuotekoulutus innosti osallistujia
Ensimmäinen Luonnonkasveista lisäansioita -hortatuotekoulutus keräsi 12.-13.52017 väkeä ympäri Suomen Espooseen. Yleinen ilmapiiri oli innostus villien kasviemme mahdollisuuksista. Ne soveltuvat niin maatilan lisäansiolähteeksi, matkailun oheistuotteeksi kuin keräystyön kohteeksi.
Kerääminen voi olla virkistävää, sesonkiluontoista osa-aikatyötä luonnossa. Oma tuotekehitys on kiinni luovuudesta, kuivaaminen tai pakkaaminen ei ole monimutkaista, mutta vaatii säännösten ja hygienian tuntemusta. Samoin valmiiden tuotteiden hinnoittelu ja markkinointi vaatii osaamista ja yhteistyötä muiden toimijoiden kanssa. Näitä kaikkia opittiin päivien aikana ja verkostoituminen vilkasta.

Keruuyrttineuvoja ja hortakouluttaja Raija Kivimetsä kouluttamassa kasvien tunnistusta, makuominaisuuksia, terveysvaikutuksia ja mahdollisia allergiariskejä.
Kivimetsien koulutuksen yksi ydin on ymmärtää aidon villin kasvin arvo verrattuna jalostettuihin tavanomaisiin kasveihin ja myös ”paijaamalla” kasvatettuihin villikasvilajikkeihin.
– Villi on aina villiä, ja suomalainen puhtaalta paikalta taiten käsin, oikeaan aikaan kerätty terve, juuri oikea kasvinosa on parhaimpia ravintoaineita, mitä ihminen voi suuhunsa laittaa maapallolla, sanoi toinen kouluttajista, keruuyrttineuvoja ja hortakouluttaja, Jouko Kivimetsä.
Kun kasvit vielä kuivattaa tarpeeksi miedossa lämmössä, huippulaatuinen artesaanituote on valmis matkaamaan keittiöihin kodeissa ja ravintoloissa. Sellaisen tuotteen arvo ymmärretään jo Suomessa ja yhä vähemmän on niitä, jotka vihaavat voikukkaa, vuohenputkea ja muita rikkakasveja, jotka on nimetty hortoilijoiden keskuudessa ”rikkausruohoiksi”, koska ne rikastavat ruokaa.

Kasvien tunnistuksessa käytetään näkö-, tunto- ja hajuaistia. Tässä on meneillään vuohenputken tuoksutus.
Kurssilla olivat myös Forest Foodyn Sanna Siikarla ja Jenni Kähkönen, jotka esittelivät oman verkkokauppa-alustansa (forestfoody.fi), jolla kerääjä pystyy myymään villejä tuotoksiaan ilman verkkokaupan tai omien sivujen perustamiskuluja. Forest Foody hakee juuri 100 hyvää Suomesta –kampanjassaan 100 kerääjää, jotka pystyvät keräämään tarjolle laadukkaita, aitoja villikasveja.
Kurssin osana osallistujat keräävät näytekasveja, lajittelevat ne ja tarkistavat myös muiden keräämät kasvit. Osallistujat tenttivät teoriakokeen ja tekevät kasvitunnistustestin ja saavat ansioistaan poimijakortin. Seuraava hortatuotekoulutus pidetään 25.-26.5.2019 Espoossa. Kysy lisää aiheesta jouko@hortoilu.fi

Kerättyjä kasveja lajiteltuna lajeittain.