Title Image

Viikon hortoilija: Leena Ilmarinen

Viikon hortoilija: Leena Ilmarinen

1. Kuka olet, mistä tulet ja mitä teet?

Olen Leena Ilmarinen, keravalainen pienten koululaisten opettaja ja rehtori. Olen innokas hortoilija ja kerron aiheesta mielelläni kaikille, jotka jaksavat kuunnella.

2. Mikä hortoilussa viehättää sinua?

Kasvit ovat kiinnostaneet minua aina. Kasvien kerääminen oli kouluaikoina lempipuuhaani kesällä. Pidän myös luonnossa liikkumisesta. Metsä on paras paikka, jonka tiedän. Siellä rentoutuu, saa ladattua akut ja uudistuu kaikin tavoin. Lyhytkin oleskelu metsässä saa loppupäivän tuntumaan ihan toisenlaiselta. Tarvitsen metsää muutaman kerran viikossa, että pysyn hyvässä vireessä. Hortaa ei tietenkään parhaiten löydy metsästä paitsi maitohorsmaa, mutta matkan varrelta kyllä.

3. Mikä on suosikkihortalajisi ja miksi?

Suosikkini on ehdottomasti vuohenputki ihanan makunsa vuoksi, mutta myös siksi, että se on runsassatoinen ja sitä voi käyttää monella tavalla raakana ja kypsennettynä. Hyvänä kakkosena tulee voikukka, jota käytän päivittäin. Hortakausi on yllättävän pitkä. On hieno hetki, kun saa syödä kevään ensimmäiset vuohenputken versot suoraan pihalta ja niitä riittää yleensä lumen tuloon saakka.

vuohenputkipieni

 

 

 

4. Missä on suosikkihortoilupaikkasi?

Se voisi olla jokin paikka metsäretken varrella, mutta on kuitenkin kotipiha. Sieltä poimin kerran pari päivässä mm. vuohenputkea, voikukkaa, nokkosta, siankärsämöä, poimulehteä, jauhosavikkaa, valkopeippiä ja maahumalaa saman tien käytettäväksi ja tähän aikaan vuodesta myös pakastettavaksi ja kuivattavaksi. Minulla on pihalla nokkosille ja vuohenputkille omat paikat, joissa ne saavat vapaasti kasvaa.

 

5. Milloin keräsit villivihanneksia ensimmäisen kerran?

Tämä onkin vaikea kysymys. Minulle ei tule mieleen mitään erityistä tilannetta tai hetkeä, jolloin villivihannesinnostukseni olisi alkanut. Olen käyttänyt niitä kauan, kenties jo parisenkymmentä vuotta, mutta aktiivisemmin viimeiset kymmenen vuotta. Saattaa olla, että innostukseni on jatkoa sille, että olen joka kesä kokeillut kasvimaallani joitakin uusia tai erikoisia kasveja. Olen myös aina kasvattanut pihalla enemmän syötäviä kasveja kuin koristekasveja esim. syötäviä kukkia.