Vihattu voikukka on arvostettu salaattikasvi

Vihattu voikukka on arvostettu salaattikasvi

Aloita tämä kevät avoimin mielin ja opettele rakastamaan kotipihallesi tai mökkitontillesi puskevaa voikukkaa. Kiitä siitä, että pihapiiriäsi kaunistaa todellinen arvokasvi, jota myydään muun muassa Ranskassa, Italiassa ja Kreikassa toreilla ja vihanneskaupoissa. Sinulla on arvokasvia aivan ilmaiseksi.

Helpoin tapa aloittaa yhteiselo voikukan kanssa on maistella varhain keväällä maasta puskevia sileälaitaisia pieniä voikukanlehtiä ja käyttää niitä salaattiin tai leivän päälle. Mutta miksi voikukkaa kannattaa syödä vihaamisen ja kitkemisen sijaan? Voikukka on todellinen terveyspommi. Kasvin lehdissä on huomattavasti enemmän vitamiineja ja vähemmän nitraatteja kuin viljellyissä salaateissa. Voikukan lehdet sisältävät runsaasti A-, B-, C- ja D-vitamiinia, rautaa ja kaliumia. Kasvissa on myös mm. kalsiumia, fosforia, magnesiumia ja inuliinia.

Kasvi kaunistaa

Voikukka tekee hyvää niin sisäisesti kuin ulkoisesti. Se puhdistaa verta, maksaa ja munuaisia ja vauhdittaa ruuan sulamista. Kasvi poistaa myös turvotusta, joten moni voi hyvästellä turvonneet jalat ja silmäpussit, kun ottaa voikukan elämäänsä.

Voikukka on oma suosikkini ja sen nousua odotan kuin kuuta nousevaa. Moni näkee voikukan vain voikukkana eikä tule ajatelleeksi, että meillä Suomessa  voikukkia on noin 500 eri lajia.
 Sahalaitaiset voikukat ovat kitkeriä, eivätkä sovi kulinaristin lautaselle. Sileälaitaiset lehdet ovat sitävastoin herkullisia ja päihittävät mielestäni rucolan. Kukkia voi popsia sellaisenaan tai dipata niitä vaikka juoksevaan hunajaan, kun makeanhimo yllättää.

Aloita yhteiselo voikukan kanssa tekemällä tätä herkullista salaattia, jonka reseptin löydät Hurmaava horta -kirjastani.

Kesäinen voikukka-avokadosalaatti

 

 8 aurinkokuivattua tomaattia
50 kuivattuja karpaloita
2-3 dl tuoreita sileälaitaisia voikukanlehtiä
1 iso avokado
200 g manchego-juustoa
2 rkl pinjansiemeniä
1 rkl laadukasta balsamicoa
2 rkl kylmäpuristettua neitsytoliiviöljyä
mustapippuria myllystä

Valmistus

Suikaloi aurinkokuivatut tomaatit. Kuori avokado, poista kivi ja leikkaa hedelmäliha lohkoiksi. Paahda pinjansiemenet kevyesti kuumalla paistinpannulla. Vuole manchegosta siivuja kuorimaveitsellä tai leikkaa se ohuiksi viipaleiksi terävällä veitsellä.
Sekoita balsamico ja öljy ja mustapippuri huolella sekaisin isossa laakeassa vadissa. Lisää joukkoon aurinkokuivatut tomaatit, karpalot, voikukanlehdet, manchego, avokado ja pinjansiemenet. Sekoita niin, että kaikki raaka-aineet saavat öljy-balsamicokylvyn. Tarjoile paahdetun täysjyväruisleivän tai gluteenittoman leivän kera.
Vinkki: Voit käyttää manchegon sijaan pecorinoa tai kotimaista Juustoportin Vuohen vuoristo -juustoa.

Teksti: Raija Kivimetsä

Opi voikukan lisäksi yli 20 herkullista ja terveellistä villiyrttiä Villiinny villivihanneksiin -verkkokurssillani, joka on avoinna 31.8.2021 saakka.

 

 

 

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.