Vieraskynässä: Hortaohjaaja Heli Karppinen Villa Arvolasta
Vieraskynässä-sarjassa esitellään kiinnostavia villiyrttien, rohtokasvien ja luonnon parissa toimivia ihmisiä. Ensimmäisenä vuorossa on syyskuussa 2020 hortaohjaajaksi valmistunut Heli Karppinen.
Olen Heli Karppinen, kolmen tyttären äiti ja hyvinvointialan yrittäjä Keiteleeltä, Pohjois-Savosta. Villa Arvola yrityksessäni toimin Hermoratahierojamestarina, Kalevalaisena jäsenkorjaajana, Hoitava HengitysHB®-ohjaajana, Brain Relief- hoitajana sekä Baby Balance®-vauvahierojana. Lisäksi palveluvalikoimaani kuuluvat kuumakivihieronta, intialainen päänhieronta ja muutama muu hemmotteluhoitotekniikka.
Syyskuussa 2020 valmistuin hortaohjaajaksi ja rekisteröin samalla aputoiminimen Villi Arvola, jonka kautta kerään, jalostan ja myyn suomalaisia villiyrttejä ja -vihanneksia. Lisäksi järjestän tilauksesta erilaisia villiyrtti ja -vihanneskoulutuksia.
Minulle on hyvin tärkeää ihmisen kokonaisvaltainen huomioiminen ja hoitaminen kaikissa elämän vaiheissa. Siihen kuuluu yhtenä tärkeänä osana hyvä ravitsemus. Oivallus siitä, miten puhtaat ja ravintorikkaat (ja lähes ilmaiset) villiyrtit ja -vihannekset meillä täällä Suomessa on, tempaisi minut mukaansa ja haluan omalta osaltani olla viemässä hortoilun ilosanomaa eteenpäin! Lisäämällä valikoitua hortaa ruokavalioonsa, voi nostaa ravinnon vitamiini- ja hivenainepitoisuuden aivan uudelle tasolle! Eikä sovi unohtaa, että yrttiretkellä saa ulkoilun ja luonnon hyvää tekevät vaikutukset vielä bonuksena itselleen. Lähiruokaa pienellä hiilijalanjäljellä, se jos mikä on nykypäivää!
Vuohenputkesta kaikki alkoi
Varsinaisen hortaherätykseni koin 15 vuotta sitten. Sain tuttavaltani perennan Etelä-Suomesta ja hän kyllä varoitteli, että siinä voi mukana tulla ”muutakin”. Niinhän siinä tulikin! Tunnistin kasvin vuohenputkeksi, puutarhan pahimmaksi vitsaukseksi ja että siitä ei eroon pääse, kun se kertaalleen on puutarhaan päässyt livahtamaan!
Hävityskeinoja etsiessäni törmäsin kuitenkin myös resepteihin, joissa vuohenputkea oli käytetty ruuanlaitossa ja niinpä uskalsin tehdä itsekin kokeilun. Se oli rakkautta heti jokaisella makusilmulla! Tuosta hetkestä katson oman villiyrttipolkuni alkaneen ja polun toista päätä ei ole näkyvissä.
Tuotteita hortaohjaaja-koulutuksen opeilla
Hortaohjaaja-koulutuksen inspiroimana syntyi neljän teen ja yhden viherjauheen tuotesarja. Tavallaan tein tuotteita suunnitellessa matkan takaisin omaan lapsuuteeni. Setäni kanssa kasvimaan laidalle, pappani mukana lakkasuolle ja mummuni apulaisena marjojen putsaukseen.
Setäni käytti salaatissaan paljon luonnonkasveja. Hänen kanssaan niitä maisteltiinkin kun kasvimaalla porkkanapenkkiä kitkettiin. Rikkaruohosta tuli rikkausruoho ja siitä seurasi Rikkausrouhe, vuohenputken, voikukan ja nokkosen meille niin hyvää tekevä yhteenliittymä.
Voisin kuvitella, että pappani olisi ottanut Veikon Voima Teetä mukaan aamusta iltaan kestäneelle marjareissulle ja mummun tarvinneen Kerttu-mummun Parhaat Teetä marjansiivousurakasta selvitäkseen. Aarnen Yrttiaarteet koostuu aineksista, joista lapsena muistan setäni pitäneen.
Martan Makoisat Tee syntyi tyttäreni inspiroimana. Hän on ollut mukana yrttiretkillä keräämässä kasveja ja häntä on viehättänyt erityisesti kasvien kauneus. Annoin hänelle vapaat kädet valita yrtit teehen. Sekoitukseen pääsi mukaan: vadelmanlehti, poimulehti, maitohorsmankukka ja puna-apilankukka. Teestä tuli sekä kaunis että uskomattoman hyvänmakuinen!
Tuotanto on vielä alussa ja tällä hetkellä minulta löytyy pieniä eriä Veikon Voima Teetä, Kerttu-mummun Parhaat Teetä ja Martan makoisat Teetä. Aarnen Yrttiaarteet tulee myyntiin ensi kesänä, kun kerkkäaika koittaa. Lisäksi on Rikkausruoho-viherjauhe.
Kerron mielelläni lisää tuotteista: heli.karppinen@villaarvola.fi