Title Image

Vieraskynässä: aromaterapiakouluttaja ja luontaisterapeutti Jenna Puumalainen

Vieraskynässä: aromaterapiakouluttaja ja luontaisterapeutti Jenna Puumalainen

Vieraskynässä-sarjassa esitellään kiinnostavia villiyrttien, rohtokasvien ja luonnon parissa toimivia ihmisiä. Tällä kertaa vuorossa on aromaterapiakouluttaja ja luontaisterapeutti Jenna Puumalainen. 

Varhaisimmat mielikuvani villivihanneksista ovat 90-luvun puolivälin tienoilta. Luonto ja luonnossa liikkuminen ovat minulla verissä. Kaikkein rakkaimpiin lapsuusmuistoihini kuuluvat mummulastamme käsin tehdyt metsäretket, joilla kerättiin mustikoita ja puolukoita eväsreput selässä. Variksenmarjaa luulimme silloin erheellisesti myrkylliseksi, ja se opeteltiin siksi erottamaan mustikasta tarkasti.

Pihan vihreistä ensimmäisenä tuli tutuksi ratamo, eli luonnon oma laastari. Sillä hoidettiin nirhautuneita polvia ja kyynärpäitä kun oli kaaduttu polkupyörän kanssa hiekkatiellä.

Rakentaessamme ystäväni kanssa heidän kotinsa viereiseen pensaikkoon majaa keräsimme sinne evääksi erilaisia tuttuja, aikuisten turvalliseksi kertomia kasveja. Maistelimme ainakin kuusenneulasia, koivunlehtiä, ketunleipiä ja lillukoita.  Rännin alta kerättyyn sadeveteen taas uutimme serkkuni kanssa aivan omia ”parfyymeja” hyväntuoksuista kukista. Valkokukkaisen siankärsämönkin tiesin kyllä nimeltä, mutta sitä ei kannattanut kerätä, se haisi lapsen nenään niin pahalle. Enpä tiennyt, miten rakas tuostakin sitkeävartisesta ja voimakkaantuoksuisesta kasvista tulisi.

Vihreä alkoi näyttäytyä uudessa valossa

Tietoisesti aloin tutkia villivihanneksia vuonna 2013 Raija ja Jouko Kivimetsän Hulluna hortaan -teoksen ilmestyttyä. Mesiangervo, voikukka, vadelman ja ahomansikan lehdet, puna-apila, maitohorsma, nokkonen.. Yhtäkkiä kaikki tuttu vihreä ympärilläni näyttäytyi uudessa valossa. Vanhat tutut kasvit olivatkin jopa rohtona käytettäviä ja ihka uusi tuttavuus, vuohenputki, osoittautui henkilökohtaiseksi villivihannessuosikikseni. Rakastan vuohenputkimunakasta ja sen maku on mukavan mieto myös viherjauheisiin kuivattavaksi.

Omalla kohdallani villivihannesten ja -yrttien keräilyä rajoittaa sekä asuinpaikkani isojen teiden läheisyydessä että autottomuus. Onneksi villivihreäbuumi on alkanut muuttua myös kaupalliseksi, joten luontaistuoteputiikkien (ja jopa monien markettien!) valikoimista löytyvät vihervoimaiset tuotteet tuovat luonnon lahjat lähelle meitäkin, joilta ei omalta takapihalta keräily onnistu. Samalla voi osoittaa tukensa pienyrittäjille, sillä sellaisia suomalaiset yrttityypit yleensä ovat.

Muutaman kerran kesässä teen myös keräilyretken lapsuusmaisemiin maalle, puhtaan luonnon ääreen. Useimmiten kerään kuismaa, nokkosta ja siankärsämöä sekä kuivatettavaksi että tinktuuroiden valmistamista varten.

 

 

Aromaterapiasta sydämen asia

Kiinnostukseni villivihanneksiin johdatti minut opiskelemaan fytoterapiaa eli kasveilla hoitamista. Samoihin aikoihin tutustuin myös syvemmin aromaterapian maailmaan – ja lopulta se vei sydämeni täysin.

Nykyään toiminkin luontaishoitoalan yrittäjänä ja suurimman osan ajasta saan työskennellä nimenomaan aromaterapian parissa. Aromaterapia ja fytoterapia kulkevat loistavasti käsi kädessä, toisiaan täydentäen.

Luontaishoitoalan ammattilaisena olen hyvin iloinen monipuolisesta koulutustaustastani ja haluan myös opiskella jatkuvasti lisää. Tällä hetkellä työn alla on eteeristen öljyjen kemiaan ja tutkimukseen liittyvä verkkokurssi ja viime syksynä järjestin Rohtolassani feminiiniseen hyvinvointiin liittyvän kasvilääkinnän asiantuntijaluennon.

Sekä villivihanneksiin että aromaterapiaan kannattaa ehdottomasti tutustua ammattilaisten johdolla, sillä turvallisuus on aina tärkeintä. Niityltä kerättävä villikasvi tai kaupasta ostettu eteerinen öljy – kummallakin voi olla sekä loistavan hyviä, että mahdollisesti haitallisia vaikutuksia.

Ja mitä enemmän näihin ihaniin aiheisiin tutustuu, sitä enemmän kunnioitus kasvimaailmaa kohtaan kasvaa, ja sitä enemmän haluaa oppia aina vain lisää. Minäkin olen oppinut jo niin paljon, että nykyään teen parfyymit aivan muista raaka-aineista, kuin pihatien ojasta kerätyistä kukista ja sadevedestä.

 

Lisätietoja: www.mielirohto.fi

 

Hortoilu.fi-sivuston ylläpitäjä, villiyrttikouluttaja ja kasvilääkinnän ammattilainen Raija Kivimetsä tekee yhteistyötä Jenna Puumalaisen kanssa sekä pääkaupunkiseudulla että Rääkkylässä. Mikäli haluat öljyparfyymi-illan, aromaterapian peruskurssin tai jatkokurssin Rääkkylään tai pääkaupunkiseudulle, ota yhteyttä raija@hortoilu.fi ja jenna@mielirohto.fi