Title Image

Vieraskynä: Mitä viemiseksi sairaalaan?

Vieraskynä: Mitä viemiseksi sairaalaan?

Vieraskynän kirjoittaja hortakouluttaja-hortaohjaaja Leena Ilmarinen rakastaa kevättä ja hänen suosikkikasvinsa on vuohenputki. Leenasta on tullut mummo ja se inspiroi häntä kirjoittamaan teemaan liittyvän blogipostauksen.

On ihanaa tulla mummoksi ja vieläpä kaksi kertaa lyhyen ajan sisällä. Minulle kävi juuri näin viimeisen vuoden aikana. Vastasyntynyttä vauvaa hellitään ja hoivataan automaattisesti, mutta vauvan lisäksi vanhemmatkin tarvitsevat hemmottelua ja huomiota.

Yleensä sairaalaan viedään tuliaisiksi kukkia, lukemista ja suklaata tai muita herkkuja. Itse päädyin epätavallisempiin ratkaisuihin, joilla toivoin vanhempien voimien palautuvan mahdollisimman nopeasti. Siksi valmistin heille viemisiksi kunnon sairaalaeväät: smoothieta, vuohenputkipiirakkaa, teetä eli hortaisaa hauduketta sekä raakasuklaata.

SMOOTHIE LEENALTA

Smoothie parhaista aineksista

Smoothieen kannattaa valita mahdollisimman ravitsevia, voimia antavia ja virkistäviä ainesosia kuten marjoja, siemeniä tai pähkinöitä, jotakin lempeää kuitua ja paljon vihreää. Itse käytin mustikoita ja mustaherukoita, kuorittuja hampunsiemeniä, chian siemeniä, psylliumjauhetta, nokkosta sekä mausteina ripaus suolaa, vaniljaa ja kanelia. Vielä loraus jotakin hyvälaatuista kylmäpuristettua öljyä esimerkiksi camelina-öljyä ja tarpeen mukaan makeutukseksi vaikkapa hunajaa, taatelia tai steviaa.

  • Mustikoita ja mustaherukoita, jotka sisältävät paljon vitamiineja ja antioksidantteja
  • Kuorittuja hampunsiemeniä, jotka ovat erinomainen proteiinilähde ja sisältävät hyviä rasvahappoja
  • Chian siemeniä, jotka muodostavat geeliä suoliston avuksi ja sisältävät hyviä rasvahappoja
  • Psylliumjauhetta, joka auttaa myös vatsan toimintaa
  • Nokkosta, joka auttaa hemoglobiinitasoa palautumaan ennalleen

 

Lasiastioiden ystävänä pakkasin smoothien lasitölkkiin ja lisäsin jäisiä mustikoita päälle kylmäkalleksi.

Vuohenputkipiirakka ja hortahauduke

Paistoin vuohenputkipiirakan mukaillen Raija Kivimetsän reseptiä Hulluna hortaan –kirjasta. Se on oma lempipiirakkani, johon saa upotettua ison kasan herkullista, tuoksuvaa vuohenputkea. Nuoretkin pitivät piirakasta ja söivät sitä useamman kerran. He nauttivat ajatuksesta, että jääkapissa odottaa vielä yksi pala piirakkaa tulevalle päivälle.

Pakkasin matkaan mukaan myös teetä eli hortaisaa hauduketta. Se on helppo tehdä ja kuljettaa lasitölkissä niin kuin smoothiekin. Huuhdotut kasvit vain purkin pohjalle, keitettyä vettä päälle ja kansi kiinni. Tällä kertaa aineksiksi päätyi poimulehteä hormonitoiminnan tueksi, sitruunamelissaa rauhoittamaan ja antamaan hyvää makua sekä salviaa edistämään maidoneritystä. Juoma on maukasta lämpimänä, mutta vaikka se jäähtyisi matkalla, maku on silti hyvä. Haudukkeen voi kuljettaa villasukassa, niin se pysyy hiukan pidempään lämpimänä. Toinen vaihtoehto on kuljettaa kasvit tyhjässä pressopannussa tai lasitölkissä ja kuumaa vettä termarissa.

Mitä viemiseksi sairaalaan raakasuklaa

Raakasuklaassa näkyy tekijän kädenjälki

Nämä eväät kelpaavat muillekin sairaalassa oleville kuin vauvaperheelle, koska monien mielestä sairaalaruoka kaipaa lisää tuoreutta, kasviksia, marjoja ja värejä.

Nämä eväät sopivat itse asiassa kenelle vain, vaikkapa viemisinä kyläilemään mennessä, kotona vieraille tarjottavaksi tai ihan tavallisena päivänä arjen keskellä. Smoothie ja hauduke valmistuvat käden käänteessä. Piirakka vaatii paistoajan. Suklaata voi tehdä valmiiksi jääkaappiin. Tästä menusta ei puutu kuin raikas salaatti, joka valmistuu saatavilla olevista raaka-aineista sillä aikaa, kun piirakka paistuu uunissa.

 

Mita viemiseksi sairaalaan vauva