Title Image

Vieraskynä: Horta-alkemiaa

Vieraskynä: Horta-alkemiaa

sofia profiilikuvaSofia Autio Savonlinnasta on vuorossa kolmas vieraskynämme, kun annamme hortaohjaakoulutettavillemme puheenvuoron. Blogit on tehty kevään kuluessa ja ne voivat kuvata luontoa kesän alkuvaiheessa, mutta tunnelmat ovat hyviä näin heinäkuussakin!

Sofia kertoo suhteestaan hortoiluun näin: Aloitin hortoilun viime kesänä käytyäni viikonlopun mittaisen hortakurssin. Ympäristöystävällisestä, terveellisestä ja edullisesta ruokavaliosta kiinnostuneena hortoilu tuntui sopivan minulle kuin nokkonen soppaan. Pääsinpä vielä viime syksynä muuttamaan puhtaan luonnon äärelle Savonlinnaan tavattuani avopuolisoni, kesällä vietetään sitten hortan makuisia häitä!

Nuorta maitohorsmaa luonnossa

 

Hortaohjaajakulutuksesta innostuneena olen nyt poiminut hortaa enemmän kuin koskaan. Joka kerta kun käy ulkona jotain tarttuu mukaan. Kun onnekseni saan asua maaseudulla löytyy puhdas ruoka jo omalta takapihalta. Kasveja keräillessä myös reseptinystyrät saavat aivoissa töitä. Jatkuvasti syntyy uusia ideoita kun kaivelee makukirjastoja pääkopasta ja miettii minkä kanssa mikäkin sopisi. Ruoanlaitto onkin joskus kuin alkemiaa, tavoitteena löytää herkullinen resepti terveyteen.

Juuri nyt maitohorsmat näyttävät siltä että ne kaipaavat tulla kerätyiksi. Miehenkorkuisen pajuryteikön lomassa mutkittelevalla polulla pilkistelee siellä täällä punavihreitä törröpäitä ja osa on jo avannut lehtensäkin. Nopeasti keräämään, että ehdin vielä nauttia tästä alkuhortakauden ihanuudesta.

Pikkuruisia maitohorsmaparsoja, nam! Osa oli jo ehtinyt kasvaa vähän isommaksi, mutta samaan pataan ne silti sopivat. Nyt vain hieromaan niitä reseptinystyröitä ja kypsyttelemään kasvisruokavalioon sopivaa tapaa valmistaa nämä superparsat.

Maitohorsmaa maljakossa

Horsmia löytyikin toisella keruureissulla valtavasti ja jo reilussa vartissa niitä oli sangollinen. Ei hätää, loput maljakkoon odottelemaan seuraavaa ateriaa ja piristämään pöytää.

Maitohorsmaa ja kurkkua

 

Tadaa! Maitohorsman versoja sitruunalla ja suolalla höystettynä avomaankurkkujen kera. Lisukkeena toimii vaikkapa siemennäkkileipä. Helppoa, terveellistä ja kaunista ja ennen kaikkea herkullista. Toisella aterialla horsmat tarjoiltiin korvasienikastikkeen kera ja loput pääsivät sitten ihan yksinkertaisesti keittovihannekseksi.

 

Lue myös