Vastuullisia hortakursseja on nyt tarjolla ympäri maata

Vastuullisia hortakursseja on nyt tarjolla ympäri maata

hortaohjaus

Hortakouluttajat ja villivihannesinnostuksen kärjessä pioneereina jo 1990-luvulta toimineet Jouko ja Raija Kivimetsä, ovat kouluttaneet vastuullisten horta- eli villivihanneskurssien vetäjiä systemaattisesti toukokuusta 2015 saakka.

Jouko on ohjelmapalvelujen ammatillinen opettaja ja näyttötutkintomestari. Hän oli Suomessa ensimmäinen isojen ravintoloiden ravintoloitsija, jonka luotsaamissa ravintoloissa käytettiin laajasti villivihanneksia jo 90-luvulla. Raija on pitkän linjan terveystoimittaja, hyvinvointikouluttaja ja tietokirjailija, jonka villivihannesaiheiset kirjat ovat uudenaikaisine resepteineen olleet nykymuotoisen villivihannesbuumin kulmakiviä ja esikuvia muille alan kirjailijoille. Jouko ja Raija ovat kouluttaneet hortakursseillaan jo tuhansia ihmisiä ja ovat vuosien aikana oppineet, miten kurssilainen saadaan aloittamaan oma hortoiluharrastus turvallisesti ja yksilöllisesti.

Hortakursseja tarjolla!

Monet hortaohjaaja-koulutettavat ovat jo valmistuneet hortaohjaajiksi tai edenneet koulutuksessaan ja toiminnassaan siihen pisteeseen, että he pitävät itsenäisesti omia kursseja Kivimetsien luoman normituksen pohjalta. Tulevia hortaohjaajia on kakkos- ja kolmaskurssilla tulossa lisää ja heidän nimiään tullaan lisäämään tälle sivustolle jatkossa.

Koska hortaohjaajilla ja valmennettavillamme on monenlaisia erityistaitoja ja myös kielitaitoa (ruotsi, englanti, italia, japani) jne, voit kysyä myös vinkkiä kehen heistä erityisesti kannattaa ottaa yhteyttä. Ole silloin yhteydessä meilitse Jouko Kivimetsään jouko@hortoilu.fi.

Jos haluat turvallisen, yksilöllisen, elämyksellisen, tietorikkaan ja luontoa kunnioittavan villivihanneskurssin, voit ottaa omalla alueellasi yhteyttä näihin hortaohjaaja-valmennettaviin. He pystyvät vastaamaan monipuolisesti haasteisiin, oli sinulla sitten yksityisiä, yrityksen, yhdistyksen, opistojen tai matkailuryhmien hortaohjaustarpeita.

Leena Ilmarinen, hortaohjaajaleena-ilmarinen

Alue: Keski-Uusimaa, Hyvinkää, Janakkala, Hämeenlinna, Tampereen alue

puh. 050 518 7404     leena.ilmarinen@kolumbus.fi

Tmi Villiä vihreää

Leenan Facebook

 

 

 

 

Leena Häggman, hortaohjaaja leena-haggman

Toimialue: Oulu + lähiseutu (julkisten kulkuyhteyksien päässä), Pyhäjärvi (Oulun läänissä)

puh. 040 5627 559  leena.h.haggman@gmail.com

Leenan Facebook

 

 

 

 

 

Tanja Oreto, hortaohjaajatanja

Länsi-Uusimaa (eri kielillä: ruotsi, englanti, italia koko Uusimaa)

puh. 040 7151714  tanja.oreto@gmail.com

Facebook Tanjan kursseista

 

 

 

 

Karoliina LaitinenKaroliina-laitinen

 

Alue: Tampere & lähiseutu, Lappeenranta & lähiseutu ja Vantaa

puh. 050 4141710  villipihlajakaroliina@gmail.com
Facebook villipihlaja

 

 

 

Riikka Rängman riikka-rangman

Alue: Lohja, Inkoo, Raasepori, Siuntio, Kirkkonummi
puh. 050 328 4134  puikelo@outlook.com

 

 

 

 

 

 

Mauri Åhlberg, hortaohjaaja Mauri-ahlberg

Alue: Uusimaa, Pohjois-Karjala ja myös muut alueet mahdollisia

puh. 040 823 7790 luonto.ahlberg@gmail.com

Facebook-ryhmä Luonto Åhlberg

 

 

 

 

Marja Åhlberg, hortaohjaaja marja-alhbergAlue: Uusimaa, Pohjois-Karjala ja myös muut alueet mahdollisia

puh. 040 823 7790 luonto.ahlberg@gmail.com

Facebook-ryhmä Luonto Åhlberg

 

 

 

 

 

Sofia Autio, hortaohjaajasofia-hortaohjaajana

 

Alue: Kaarina, Turun alue

puh 050 5779541 hortasofia@hotmail.com

www.hortasofia.com

Facebook/hortasofia

 

 

 

Maija Narinen

Maija Narinen

Maija Narinen, hortaohjaaja

Alue: Pääkaupunkiseutu ja Keski-Suomi

puh maija.narinen@gmail.com

Nauti luonnosta -sivut

 

 

 

 

 

Villivihannes- ja villiyrttikursseja on monenlaatuisia, ole tarkkana!

Valtaisan hortainnostuksen mukana villivihannes- ja villiyrttikurssien tarjonta on kasvanut räjähdysmäisesti. Osa kursseista perustuu kuitenkin vain vetäjän lyhytaikaiseen innostukseen ja kokemukseen ja puutteelliseen valmistautumiseen.

Alalta puuttuu virallinen normitus, mutta hortaohjaajaksi koulutetut ovat saaneet käyttöönsä Kivimetsien vuosien kokemustiedon, alan tietotaidon, kaikkinaisen tuen ja myös tiukan valvonnan. Hortaohjaaja-koulutuksessa opiskellaan kasvien tunnistuksen lisäksi myös niiden luonnetta ravintona: ravintosisältöä, terveyttä tukevia ominaisuuksia mutta myös mahdollisia ongelmia eri tilanteissa, makuharmoniaa, kokkausominaisuuksia ja parhaita säilömistapoja. Hortaohjaajien koulutukseen ja sen valvontaan kuuluu myös henkilökohtainen tuki oman toiminnan palvelumuotoilussa, elämyksellisyyden kehittämisessä, hygienia-asioissa, paikallisessa markkinoinnissa ja tukimateriaaleissa.

Villivihannesten ja -yrttien kerääminen on kuin sienestys, virheet voivat johtaa vaikka kuolemaan. Siksi tässä valtavassa hortoiluhuumassa ja innostavassa aiheessa kannattaa luottaa vain vastuulliseen ja asiaan erittäin hyvin perehtyneeseen ohjaajaan. Tällaisen vetäjän tarjoama vastuullinen kurssi kaikkine järjestelyineen ja puitteineen saattaa maksaa hieman enemmän kuin joku muu kurssi. Laadusta kannattaa kuitenkin maksaa, jos tähtäimessäsi on turvallisen, elämänmittaisen harrastuksen alkaminen kurssin avulla.

 

Luota vain vastuulliseen ja osaavaan oppaaseen

Vastuullisen hortaohjaajan vetämä kurssi innostaa kurssilaista villivihannesten ja villiyrttien pariin turvallisesti ja kestävän kehityksen periaatteiden mukaan. Vastuullinen ohjaaja kunnioittaa luontoa. Hän ei esimerkiksi putsaa aluetta uhanalaisista kasveista tai erityisesti niiden juurista. Juurien ottaminen haittaa kasvin uudistumista eikä myöskään kuulu jokamiehenoikeuksien piiriin.

Vastuullinen hortaohjaaja pitää hortakursseja, joilla hän antaa asiasta innostuneille mahdollisuuden syventää harrastustaan myymällä edullisesti toimintaan ohjaavia opaskirjoja tai lisäkursseja. Vastuullinen hortaohjaaja ei pidä kursseja markkinoidakseen vähittäiskaupan tuotteitaan, varsinkaan jos tuotteet on tehty kasvatetuista, lannoitetuista ja kastelulla autetuista villinomaisista kasveista.

Vastuullinen hortaohjaaja esittelee tarkkaan valikoituja kasveja, joilla hortoilu on helppo aloittaa. Hän opettaa kasvien tunnistamisen huolellisesti ja monin eri tavoin. Vastuullinen hortaohjaaja esittelee kasveja, jotka ovat monipuolisia maultaan ja käyttötavoiltaan sekä terveysvaikutuksiltaan. Vastuullinen hortaohjaaja välttää kasveja, joiden tunnistamisessa voi olla sekoittamisvaaraa myrkyllisiin.

Pyydä tarjouksia tilauskursseista omalle ryhmällesi lähellä itseäsi tai hortaohjaajien vakitukikohdissa. Vaikka kevät on suurin sesonki, kerättäviä kasveja löytyy vielä kesäkuussa ja elokuussakin, hiukan sateista riippuen.

 

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.