Title Image

Vaihda sipsit hortasiemennäkkäriin!

Vaihda sipsit hortasiemennäkkäriin!

Leffailta kotona ja mieli tekee rouskutella jotakin rapeaa ja suolaista. Moni haikailee ja hamuaa sipsipussia mutta mitäpä jos niiden sijaan rouskuteltaisiin herkullisen rapsakkaa hortasiemennäkkäriä.

Hortasiemennäkkäri vastaa napostelun tarpeeseen, mutta hyvällä tavalla. Herkullinen näkkäri sisältää runsaasti kuitua, hyvälaatuista kasviöljyä siemenistä ja oliiviöljystä sekä virkeyttä ja hyvinvointia edistäviä villivihanneksia. Tätä näkkäriä voi popsia hyvällä omatunnolla.

Hortasiemennäkkäri sopii gluteenittomana keliaakikoille ja muille gluteenia välttäville. Se on myös ihana välipala sekä energisoiva eväs hiihto- ja patikkaretkillä.

 

Raijan hortasiemennäkkäri

1,5 dl pellavansiemeniä (surauta hieman rikki sauvasekottimella)
½ dl kurpitsansiemeniä
1,5 dl auringonkukansiemeniä
½ dl seesaminsiemeniä
4 dl luomumaissijauhoa
1 dl extra virgin oliiviöljyä
3–4 dl kiehuvaa vettä
2 rkl kuivattua karhunlaukkaa tai ruohosipulia
2–4 rkl kuivattua nokkosta, piharatamoa, maitohorsmaa tai vuohenputkea murennettuna sormien välissä
1–2 tl Maldon-suolaa (osa taikinaan, loput siroteltuna taikinan päälle)

 

Valmistus

Sekoita kaikki aineet tasaiseksi taikinaksi. Lisää kiehuvan veden määrää, jos seos liian paksua. Ota kaksi uunipeltiä ja laita niihin leivinpaperit. Jaa taikina kahteen osaan. Levitä taikina pellille leivinpaperia apuna käyttäen ohueksi levyksi ja ripottele pinnalle Maldon-suolaa maun mukaan. Viillä veitsellä taikinaan ruudut. Kun näkkäri on kypsää, siitä saa taiteltua helposti paloja. Kypsennä 150-asteisessa uunissa noin tunnin, kunnes pinta on kauniin ruskea. Maistuu ihanalta myös tuoreen hortan kera.

Resepti: Raija Kivimetsä, Villiinny villivihanneksiin – Elinvoimaa ja energiaa luonnosta (Kirjapaja, 2016)

 

Jos kaipaat hortasiemennäkkäreiden seuraksi dipattavia tahnoja, kurkkaa tänne.