Title Image

Talvinen munakas kuivahortasta

Talvinen munakas kuivahortasta

Ennen joulun herkutteluja ja monin tavoin kehoa rasittavan talven aikana on hyvä syödä virkistäviä villivihanneksia.

Meillä hortoilijoilla on erillinen villiruuan pakastearkku touko-kesäkuun supersesongin aikana kerättyjä villivihannesherkkuja ja myöhemmän sesongin marjoja ja sieniä varten. Jos et ole näin ”entusiado” etkä ole tullut säilöneeksi villivihanneksia pakkaseen, kuiva hortakin eli kuivatut villiyrtit sopivat hyvin raaka-aineeksi moneen herkkuun.

Kuivahortaa saa – ainakin nokkosta – nykyään kaupoistakin. Sitä on näkynyt ainakin Ruohonjuuren,  Lifen ja Punnitse & Säästä -myymälöiden hyllyillä. Monista verkkokaupoista saa myös laadukkaita ja aitoja villejä kuivattuja villiyrttejä. Muistathan tarkistaa, että kasvit ovat kotimaisia.

Tässä munakkaassa sattui olemaan sekoitus nokkosta, vuohenputkea, piharatamoa, poimulehteä ja voikukkaa. Kaikki nämä pohjustavat hyvin kehoa  joulun rientoihin ja mässäilyihin tai auttavat toipumaan niistä. Mutta tee munakas siitä mitä löytyy ja lisää mausteyrttejä kuten minttua, karhunlaukkaa tai oreganoa makusi mukaan.

 

munakas aineet

Kuiva horta kannattaa herättää henkiin ennen munakkaan tekoa öljy-viinietikka kylvyllä. Kuvan määrään voi laittaa noin ruokalusikallisen öljyä (vaikkapa kylmäpuristettua oliivi- tai seesamiöljyä) ja teelusikallisen punaviinietikkaa. Lisää tässä vaiheessa hortaseokseen hiukan suolaa ja pieni tilkka vettä.

Silppua sipulia tai kevätsipulia hortaseoksen mukaan paistinpannulle kuullottumaan tilkassa lisäöljyä. Kun seos on kuullottunut pehmeäksi, vedä seos pannun reunalle sivuun. Vatkaa munat, lisää myös munanesteeseen hiukan suolaa ja halutessasi sitruuna- tai limepippuria. Kaada munaneste paistinpannun puhtaalle pinnalle erilleen kuullottuneesta horta-sipuliseoksesta ja levitä sen jälkeen sipuli-hortaseos munanesteen päälle lastalla. Näin vihreä ei ole suoraan kosketuksessa pannuun eikä se pala kiinni. Kypsytä munakasta puolella teholla KANNEN ALLA noin 10-15 minuuttia kunnes päällä oleva munaneste alkaa olla juuri ja juuri hyytyvää.

 

munakas kohonnut

Kreetalainen vinkki munakkaan kohottamiseksi on lisätä munaseokseen vielä tilkka kirkasta viinaa. Munakas kohoaa silloin hurjasti! Tällainen  kuvan munakas on valmis käännettäväksi.

 

munakas lautanen

Kääntämiseen kannattaa käyttää sopivan kokoista lautasta, joka laitetaan munakkaan päälle ja rohkean nopeasti käännetään koko komeus ylösalaisin. Näin munakas lopsahtaa lautaselle.

Munakaskaato_p2

 

Kun hallitset tämän niksin, voit asettaa kääntyneen munakkaan kauniina takaisin pannulle ja yleisö huokaa: ”kuinka sait sen paistettua noin kauniiksi!”.

 

Jos villivihannesten maailma innostaa, saat lisätietoa myös:

Instagram@hortoilu

Facebook.com/hortoilu

Hulluna hortaan -e-kirja