Title Image

Syreenisiirappi on herkullista ja helppotekoista

Syreenisiirappi on herkullista ja helppotekoista

Pihapiirissäni  ja ihastuttavan naapurini puutarhassa kukkivat niin valkoiset kuin liilat syreenit. Kaikkialla leijuu tuo kukkaisa, suorastaan parfyyminen tuoksu, jota nuo pihapiirien kaunistajat kantavat kukissaan. Todella monille on yllätys, että syreenin (Syringa vulgaris) kukat ovat syötäviä ja niistä voi valmistaa niin kukkasokeria, kukkasuolaa, upeanmakuista siirappia, teetä – ja niistä voi tehdä myös leivonnaisia.

Viime päivinä torpassani ovat tuoksuneet vuoroin syreenin kukat vuoroin lipstikka, joka myös on mahtisadossaan. En ole yleensä makean ystävä mutta syreenisiirappi on hienostunutta ja helppotekoista herkkua. Olen tehnyt sitä päivittäin – myös lahjaksi.

Syreenisiirappia voi käyttää myös juomissa mehutiivisteen tapaan. Se sopii niin alkoholipitoisiin drinkkeihin kuin myös mocktaileihin tuomaan makeutta ja kukkaista aromia. Syreenisiirappi sopii jogurtin joukkoon, uunijuuston kumppaniksi ja lettujen kruunaajaksi. Se antaa pikantin maun myös marjoihin ja täytekakkuihinkin.

Olen vetänyt jo 20 vuoden ajan hyvinvointi- ja hortamatkoja Kreetalle ja siellä siestan jälkeen otetaan aina teelusikallinen todella makeaa ja paksua hilloketta, joka on valmistettu milloin rypäleistä, kirsikoista milloin pomeranssista. Sen jälkeen keitetään ihana vahva kahvi ja nautitaan päälle vesilasillinen. Tällä yhdistelmällä unihiekat ovat tipotiessään. Syreenisiirappi sopii mitä parhaimmin kotimaiseksi lusikkamakeaksi. Yksi teelusikallinen riittää mainiosti ja sitten vaan espressoa tai tummapaahtoista luomukahvia tämän makuelämyksen kruunaajaksi.

 

 

Raijan syreenisiirappi

3 dl syreenin kukkia (ei yhtään vihreitä osia)

2,5 dl luomusokeria

2 dl vettä

 

Valmistus

Sekoita vesi ja sokeri kattilassa. Kuumenna kunnes sokeri on sulanut. Lisää kukat. Anna kiehua hiljalleen 15-30 minuuttia sekoitellen. Mitä kauemmin keität, sen paksumpaa siirapista tulee. Siivilöi kukat kahteen kertaan. Kaada syreenisiirappi puhtaaseen uunissa desinfioituun purkkiin. Säilytä jääkaapissa. Käytä kuukauden kuluessa.

VINKKI: Halutessasi voit maustaa siirappia luomusitruunan mehulla. Käytä sitä noin 1/2 dl.

Teksti: Raija Kivimetsä