Title Image

Supermarja aroniasta saa ihania muffinseja

Supermarja aroniasta saa ihania muffinseja

Supermarja aronia on mielestäni marjamaailman kuningas.  Mustanpuhuvat  mehevät marjat kypsyvät keruukuntoon elokuu-syyskuussa eikä pakkasen hyytävä suudelmakaan tee niille hallaa, vaan parantaa makua.  Moni yrmii aronian marjoja, sillä marjojen hapottomuus ja karvaus tuntuvat joidenkin suussa tympeältä. Kannattaa maistella eri pensaiden marjoja ja valita omaan suuhun sopivimmat antioksidanttipommit. Supermarja aronia sopii syötäväksi sellaisenaan, sitä voi mehustaa, pakastaa, kuivata ja hillota sekä leipoa siitä vaikka ihania muffinseja.

Syksyllä C-vitamiinipommi aroniaa tarvitaan, sillä se vahvistaa immuniteettia. Marja sisältää runsain määrin myös kivennäisaineita, kuten magnesiumia, folaattia, kaliumia, rautaa, sinkkiä ja jodia.

Eniten fenoliyhdisteitä aivojen suojaksi

Tiesitkö, että aronia sisältää kaikista marjoista eniten fenoliyhdisteitä, jotka suojaavat soluja härskiintymiseltä? Mustat antioksidanttipommit voivat suojata mm. aivoja ikääntymisen aiheuttamilta vaurioilta ja ehkäistä kroonisten sairauksien puhkeamista. Jos sinulla on korkea verenpaine, ota aronia ruokavalioosi. Musta marja laskee tehokkaasti verenpainetta ja hellii muutenkin niin sydämen kuin aivojen terveyttä.

Aronian kerääminen on helppoa. Astia täyttyy nopeasti isoista marjoista ja kerätä voit joko käsin tai poimurilla. Voit myös leikata oksasaksilla marjat irti terttuineen – tämä on kiireiselle vieläkin nopeampi keino. Kerätessä ei tarvitse kyykistellä, sillä marjat kypsyvät pensaissa. Pientä kurottelua voi tarvita mutta sehän tekee istumatyöläiselle vain hyvää! Älä laita keruureissulle vaaleita vaatteita, sillä marjat tahraavat paljon enemmän kuin mustikat.

Monipuolinen marja 

Aroniaa voi mehustaa, heittää smoothien joukkoon, tehdä hilloa joko keittämällä tai chiageelin avulla. Hapokkuutta marjoihin saat kirpakoista omenoista, punaherukoista tai luomusitruunoista. Ota tavaksi syödä muutama marja päivässä myös tuoreena. Marjoista saat virtaa ja tarvittavia antioksidantteja syksyn pimeisiin iltoihin.

Voit myös pakastaa mustia marjoja tai kuivata marjoja omaa marjajauhetta varten. Saat ikiomaa ravintolisää, jolla voit rikastaa aamupuurot, smoothiet ja leivonnaiset.  Vain yksi teelusikallinen kuivattua aroniajauhetta vastaa paria desiä tuoretta marjaa. Sillä pääsee jo pitkälle!

Aronia sopii myös leivontaan. Teen resepteistäni aina gluteenittomia, sillä minulla ja tyttärelläni on gluteeniyliherkkyys. Sitäpaitsi entistä useampi haluaa nykyisin välttää gluteenia terveyssyistä. Kun kokeilet aroniamuffinsejani, älä jätä taikinasta pois sitruunamehua. Aronia tarvitsee rinnalleen hapokkuutta. Jos sinulla ei ole kuivattuja maitohorsman kukkia, voit jättää ne pois taikinasta.

Villit aroniamuffinsit

3 dl gluteenittomia kaurajauhoja

1,5 dl raakaruokosokeria

1,5 dl kylmäpuristettua neitsyt oliiviöljyä

2-3 rkl luomusitruunan mehua

2 luomumunaa

2-3 dl tuoretta tai pakastettua aroniaa

2 tl leivinjauhetta

2-3 rkl kuivattuja maitohorsman kukkia

1 tl psylliumia

ripaus suolaa

 

Valmistus

Sekoita munat ja öljy keskenään. Lisää joukkoon 1 tl psylliumia ja luomusitruunan mehua. Anna turvota hetken.  Lisää jauhot, joihin olet sekoittanut sokerin, leivinjauheen, suolan, maitohorsman kukat ja aroniat. Sekoita hyvin ja nostele muffinivuokiin. Taikinasta saat 9 isoa muffinsia.

 

Teksti ja kuvat: Raija Kivimetsä