Title Image

Suloinen villitee lämmittää mieltä

Suloinen villitee lämmittää mieltä

Vuoden pimeimmät päivät ovat nyt käsilä ja virallinen kaamos on alkanut Lapin korkeudella. Joulukuu on kuitenkin marraskuuta lempeämpi kuukausi ainakin meidän hortoilijoiden mielestä. On jouluvaloja, kauneimpia joululauluja ja monenlaisia innostavia myyjäisiä. Koti on täyttynyt kynttilöistä ja elävä tuli tuo lohtua ja valoa pimeisiin päiviin. Tähän aikaan vuodesta itsekerätyt villivihannekset ja -yrtit maistuvat lämmittävinä ja hyvinvointia hellivinä yrttihaudukkeina.

Kun suomalaisen villivihanneksen rikastaa eksoottisimmilla mausteilla saa aikaan hurmaavia makuelämyksiä ja terveysvaikutuksiakin. Naisen kelpo kaveri, kauniin hopealehtinen ja makeahko kuivattu vadelmanlehti piristyy villiviinimarjasta ja jalostuu herkulliseksi yrttijuomaksi ceylonin kanelitangolla ja pätkällä aitoa vaniljatankoa. Lisää makeutta voi lisätä ripauksella hunajaa.

Älä unohda kuivattuja villivihanneksia purkkeihin

Yrttihaudukkeita kehitellessä vain mielikuvitus on kattona. Tähtianis, neilikka ja mustapippuri sopivat myös monien suomalaisten villivihannesten kumppaniksi. Jos kaamoksen pimeinä iltoina tulee nauttineeksi liikaa höttöhiilareita ja suklaakonvehteja, suolisto on kiitollinen, kun sille tarjoilee siankärsämöhauduketta. Siankärsämö vilkastuttaa ruuansulatusta ja hellii limakalvoja. Kun siankärsämöhaudukkeeseen lisää hieman pakuriuutetta, maku vahvistuu ja pakurin hyvää tekevistä vaikutuksia pääsee nauttimaan vaivattomalla tavalla.

Kaamoksen keskellä on hyvä muistaa, että viime keväänä ja kesänä kerätyt ja kuivatut villivihannekset antavat energiaa ja hoitavat kokonaisvaltaisesti hyvinvointiamme koko pitkän talven ajan pitkälle kevääseen. Tärkeintä kuitenkin on, ettei niitä unohdeta purkkeihin, vaan rikastetaan niillä ruokia ja juomia joka päivä.

Yrttihaudukkeet sopivat teeihmisille

Moni voi miettiä, että miten niitä kuivattuja villivihanneksia sitten käytetään. Jos olet teeihminen, yrttihaudukkeet ovat sinun juttusi ja vaivaton tapa hyödyntää kevään ja kesän satoa oman terveyden ja jaksamisen tueksi.

Ihania hyvinvointia tukevia ja innostavia yrttihaudukeohjeita ja hyvinvointivinkkejä löydät myös syksyn kirjauutuudestamme hoitavasta hortakirjasta Villiinny, väritä, voimaannu.

Hoitava hortakirja on myös ihana joululahja kasvien ja luonnonrakastajalle.