Sitruunaiset nokkosletut ovat mitä parhainta sesonkiherkkua

Sitruunaiset nokkosletut ovat mitä parhainta sesonkiherkkua

Sitruunaiset nokkosletut ovat mitä parhainta sesonkiherkkua.  Nokkosten satokausi on juuri nyt pyörähtämässä käyntiin ja luontoäiti tarjoilee pian muitakin ihania villiyrttejä jokaisen iloksi. Nyt kannattaakin kykkiä luonnossa ja kerätä nuoria ja herkullisia nokkosia sekä valmistaa niistä jos jotakin ruokaa. Nokkoslettuja on niin monenlaisia kuin on kokkejakin. Minun omat suosikkini ovat olleet jo vuosia itämaiset nokkosletut. Niitä tulee tehtyä useita kertoja satokaudessa – myös talvella.

Kokkailusta innostuneena on kuitenkin inspiroivaa kehitellä uusia reseptejä. Sitruunaisten nokkoslettujen resepti syntyi hyvin nukutun yön jälkeen. Aamulla mieleeni pullahti ajatus, että nokkosen maku on mineraalinen, ja joskus jopa hieman liiankin maanläheinen. Se kaipaa raikastusta, ja sitähän saa sitruunasta. Näin syntyi uusi nokkosletturesepti.

Pientä twistiä lettujen makuun saa tillistä. Tilli ei suinkaan ole pelkän graavikalan, uusien perunoiden ja sillin maustaja. Tillillä rikastetut sitruunaiset nokkosletut voivatkin jatkossa kiriä uudeksi suosikikseni.

 

 

Sitruunaiset nokkosletut

 

4 dl kauramaitoa/mantelimaitoa

3 luomumunaa

2,5-3 dl gluteenitonta jauhoseosta/tattarijauhoja/mantelijauhoja

2,5 dl hienoksi silputtua ryöpättyä nokkosta (myös pakastettu nokkonen sopii)

ruususuolaa

limepippuria myllystä

puolen sitruunan mehu

2 rkl hienonnettua tilliä

voita/neitsytoliiviöljyä paistamiseen

 

Valmistus

Sekoita kauramaito/mantelimaito, hienoksi hakatut nokkoset ja munat ensin keskenään. Siivilöi joukkoon jauhot ja lisää sitruunanmehu, limepippuri ja hienonnettu tilli. Sekoita sähkövatkaimella hyvin sekaisin. Anna turvota puolisen tuntia.

Paista taikinasta pieniä lettuja kuumalla pannulla. Tarjoile esimerkiksi sitruunatahnan eli lemon curdin kera tai vaikka hummuksen kera.

 

Muista myös säilöä nokkosta

Touko-kesäkuussa kannattaa herkutella nokkosella vaikka päivittäin. Voi tehdä lettuja, soppaa, muhennosta ja vaikka palak paneeria, jos itämaiset maut viehättävät. Yhtä lailla kannataa pakastaa ja kuivata tuota ravintoainepommia talven varalle. Nokkosen puhtia antavaa voimaa tarvitaan marraskuun kaamoksessa.

 

Lisää herkullisia reseptejä löydät Hurmaava horta – ruokaa ja rohtoja villiyrteistä -kirjasta.

Jos haluat oppia villiyrttien salat videoiden, tekstien, kuvien ja ladattavien materiaalien avulla tule mukaan innostavalle Villiinny villivihanneksiin -verkkokurssille.

 

Teksti ja resepti: Raija Kivimetsä

 

 

 

 

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.