Saako olla mesiangervo-bébé?

Saako olla mesiangervo-bébé?

Vuonna 2011 järjestemäämme Suomen ensimmäiseen hortareseptikilpailuun saimme runsaasti mielenkiintoisia ja innovatiivisia ruokaohjeita. Kesällä kun mesiangervot kukkivat, kannattaa kokeilla tätä Merituuli ja Jukka Hemilän lähettämää reseptiä Mesiangervo-bébét. Hienostuneet leivonnaiset sopivat vaikka viikonlopun herkkuhetkiin tai terassikahveille. Mikä estää nauttimasta näitä herkkuja vaikka samppanjan kera…Saako siis olla mesiangervo-bébé?

Kyse ei ole mistään terveysherkusta, sillä tähän leivonnaiseen käytetään niin voita, sokeria, kermaa, vehnäjauhoja kuin tuorejuustoakin.

Terveellisemmästä vaihtoehdosta innostunut voi tuunata leivonnaista niin, että vaihtaa vehnäjauhot mantelijauhoihin tai hasselpähkinäjauhoihin. Mantelin ja pähkinän maut voimistavat mesiangervon parfyymisen hienostunutta aromia entisestään. Ohje toimii myös karkealla gluteenittomalla jauhoseoksella tehtynä. Kuivatun meriangervon määrää voi halutessaan lisätä ja käyttää ohjeeseen 3 teelusikallista. Sokeriksi sopii myös kookospalmusokeri.

Näin Hemilät kirjoittivat meille ohjeestaan:

Rakastan bébé-leivoksia. Yltiömakeina ne sopivat loistavasti suuhuni ja sujahtavat hyvinkin helposti navan ympäristöön muiden herkkujen jatkoksi. Kaarina Turtian “Gastronomian sanakirja” kertoo bébé-leivoksen olevan pieni muroleivos, jossa on voivaahtotäyte ja päällä sokerivesikuorrute. Oma leivoksemme on sinnepäin, mutta riittävän samankaltainen jotta kehtaan sitä “ranskalaiseksi vauvaksi” kutsua. Villikasveja leivoksessa edustaa täytteen mesiangervo. Tuo kuivattu kukka maistuu täytteessä selkeästi tuoden siihen eksoottista, kesäisen parfyymista makua. Pohjan riittävyys on pieni arvoitus itsellenikin, sillä raakaa taikinaa tuli syötyä jonkin verran porukalla ja omista pohjistani tuli hieman liian paksuja. Arvio liikkuu 25 kieppeillä.

Ja sitten resepti kehiin:

Mesiangervo-bébét
(noin 25-30 kpl)

Pohja:
200 g voita
1 dl sokeria
1 muna
1 tl leivinjauhetta
4,5 dl vehnäjauhoja

Täyte:
4 dl kermavaahtoa
2 tl kuivattua mesiangervoa
140 g tuorejuustoa
½ dl sokeria

Kuorrute:
tomusokeria
sitruunamehua tai vettä
mustaherukkamehua laimentamattomana

Vaahdota voi ja sokeri. Lisää muna. Sekoita keskenään jauhot ja leivinjauhe. Lisää jauhot edelliseen. Sekoita kunnes  taikina on yhtä möykkyä. Kääri ympärille kelmu ja laita jääkaapin viileyteen vähintään puoleksi tunniksi.

Voitele pienet leivosvuuat ja painele taikinaa niihin ohuelti kauttaaltaan. Paina päälle toinen vuoka, jotta kuppimaisuus leivonnaisessasi säilyy. Paista uunissa kiertoilmalla 180 asteessa noin 20 minuuttia. Kun kupit ovat jäähtyneet, irrota taikinakupit vuuista. Sekoita täytteen aineet keskenään ja täytä kupit sillä. Täytettä voi olla hiukan reippaasti, sillä täytin kupit kolmessa erässä eri päivinä ja arvioin määrää sen perusteella.

Sekoita myös kuorrute. En mitannut osasia yhtään, mutta suosittelen tekemään kuorrutteesta ennemminkin liian tönkköä kuin löysää. Liian loiro kuorrute menee täytteen läpi ja tavoiteltu kaunis ulkonäkö kärsii. Mustaherukkamehu toimii tässä reseptissä lähinnä värin antajana, mutta tuo se myös mukavaa makuvivahdetta. Valuta kuorrute täytteen päälle ja koristele leivokset vielä halutessasi kanervankukilla.

Laita leivokset jähmettymään jääkaapin viileyteen. Ja sitten vaan nautiskelemaan vahvan kahvin tai vaikka samppanjan kera.

 

 

 

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.