Title Image

Ruusunmarjojen aikaan

Ruusunmarjaa ja pihatähtimöä

Ruusunmarjojen aikaan

Minusta ruusunmarjoissa on mukava maku. Niitä on maisteltu jo kauan sitten lapsuudessa, ja ohimennen koiralenkillä viime aikoina. Viime viikolla toden teolla keskityin aistimaan, mikä villivihannes sopisi ruusunmarjan kuoriosan kanssa. Tämä on meillä Kivimetsässä tyypillinen metodi: kutsutaan keskittyneesti intuitiota kertomaan, mitkä maut synkkaisivat keskenään ja maistellaan kuvitteellista lopputulosta ajatuksen avulla. Se on ehkä vähän samaa kuin nuotteja lukevan säveltäjän päässään kuulemma musiikki.

Ruusunmarja ja vesiheinä sopivat hienosti yhteen

Nyt päässäni syntyi yhdistelmä ruusunmarjasta ja pihatähtimöstä. Pihatähtimöitä eli vesiheiniä on sateiden jälkeen ilmestynyt jälleen raikkaan vihreinä pihapiiriimme. Ei kun testaamaan!

Sekoitin silputtua ruusunmarjan kuorta ja vesiheinää samassa suhteessa toisiinsa. Lisäsin ripauksen kylmäpuristettua neitsytoliiviöljyä ja suolaa. Valmista tuli! Hieno makuyhdistelmä ja suutuntuma. Ruusunmarja tuo pientä makeutta ja vesiheinän maku sopii hyvin ruusunmarjan aromin kanssa. Öljyä ei kannata laittaa liikaa. Ruusunmarja-vesiheinä-salsa on oiva lisuke sellaisiin ruokiin, joihin lisäisi pikkelsiä, thai-kastiketta tai sweet chili -saucea.

Lisuke on erittäin C-vitamiinipitoinen ja siinä on monia keholle hyvää tekeviä hivenaineita. Erityisesti kuntoilijat voisivat ottaa lisukkeen omakseen. Vesiheinä auttaa lihaksia palautumaan rasituksen jälkeen ja ruusunmarjan sanotaan hellivän rasittuneita tai vioittuneita niveliä.