Title Image

Ruusunmarja antaa puhtia ja kruunaa villikakun

Ruusunmarja antaa puhtia ja kruunaa villikakun

Talviulkoilun jälkeen on ihanaa polttaa kynttilöitä, laittaa villasukat jalkaan ja pyöräyttää herkullinen villikakku. Villikakku ihan siksi, että sillä herkuttelu on hoitavaa, ei kehoa kuormittavaa.  Villikakkujen raaka-aineet tekevät hyvää monella tavalla. Niiden hoitava voima piilee laadukkaissa raaka-aineissa, jotka sisältävät hyviä rasvoja, kuituja, vahvoja antioksidantteja, vitamiineja ja kivennäisaineita juuri sopivassa suhteessa.

Talvi-iltaan sopii mielestäni mainiosti Ruusunmarjakakku, joka tekee hyvää niin sielulle, mielelle kuin keholle. Raw chef Taina Salosen reseptissä ovat maut täydellisessä tasapainossa.

Ruusunmarjasta puhtia ja suojaa

Ruusunmarjakakun valitsin siksi, että ruusunmarja on mielestäni täsmämarja tilanteeseen, jossa tarvitaan puhtia, immuniteetin vahvistamista, tulehdusten sammuttamista sekä suojaa kovalle kolmikolle: suolistolle, sydämelle ja aivoille. Kuiturikkaassa marjassa, tai oikeammin turvonneessa kukkapohjassa, on runsain määrin mm. C-vitamiinia, magnesiumia, lykopeeniä, A-vitamiinia sekä karotenoideja.

Kakussa on myös mm. nokkosensiemeniä, jotka antavat virtaa ja voimaa talviajan kuormittamalle keholle.

 

RUUSUNMARJAKAKKU

Ruusunmarjakakku

irtopohjavuoka 19 x 19 cm, vuoraa vuoka leivinpaperilla

 

Tee ensin vegaaninen levite:

1 1/4 dl kylmäpuristettua luomukookosöljyä

1 dl kylmäpuristettua luomuoliiviöljyä

1 rkl sitruunamehua

ripaus ruususuolaa

ripaus kurkumaa

Sulata kookosöljy ja sekoita siihen oliiviöljy. Lisää sitruunamehu, suola ja kurkuma. Anna jähmettyä pakastimessa noin puoli tuntia. Vatkaa seos sitten kuohkeaksi. Voit lisätä levitteeseen marja- tai villiyrttijauhetta.

 

Pohja

1 dl mulperimarjoja

2 dl kookosjauhoja

1 rkl unikonsiemeniä

1 tl kardemummaa

1 rkl nokkosen siemeniä

¾ dl vegaanista levitettä

7 pehmeää taatelia

ripaus ruususuolaa

 

Valmistus

Jauha mulperimarjat rouheeksi tai pilko ne veitsellä. Poista taateleista kivet ja sekoita kaikki ainekset sileäksi sauvasekoittajalla. Levitä taikina tasaisesti irtopohjavuoan pohjalle ja laita pakastimeen odottamaan täytteen valmistumista.

Täyte

2 dl tuoreita ruusunmarjoja tai 2 rkl ruusunmarjajauhetta

1 dl kylmäpuristettua luomukookosöljyä

1 dl cashewpähkinöitä liotettuna ja kuivattuna

2 rkl sitruunamehua

2 dl mansikoita

½ dl intiaanisokeria

1 dl vettä

ripaus ruususuolaa

 

Valmistus

Perkaa ruusunmarjat ja huuhtele ne. Halutessasi voit myös ryöpätä marjat pikaisesti. Sulata kookosöljy vesihauteessa, älä kuumenna. Laita tehosekoittimeen muut ainekset, paitsi sitruunamehu ja kookosöljy. Lisää ne viimeisenä. Sekoita sileäksi ja kaada seos pohjan päälle. Anna jähmettyä pakastimessa noin 1–2 tuntia, kunnes täyte on kiinteää. Siirrä kakku sen jälkeen jääkaappiin.

Vatkaa päälle soijakermavaahtoa ja ripottele sihdin avulla kanelia sekä ruusunmarjarouhetta päälle.

 

Plussat

  • C-vitamiinipommi
  • Runsaasti E-vitamiinia
  • Helpotusta nivelille
  • Hyvä suojaa sydämelle, silmille ja aivoille
  • Hyviä tulehdusta sammuttavia rasvoja

 

Ruusunmarjakakun reseptin lisäksi 31 muuta herkullista villikakkureseptiä löytyy  Villikakut – hyvän olon raakakakkukirjasta. Kirjoitin kirjan yhdessä raw chef Taina Salosen kanssa. Taina on loihtinut suussa sulavat kakut, minä taas vastaan kirjan tieto-osuuksista.

teksti: Raija Kivimetsä

 

PS. Oletko maistanut jo taivaallista tyrnikakkua?