Title Image

Rentunruusun ylistys!

Rentunruusun ylistys!

Vaikka kevään ihana villiparsakausi on jo aikaa ohi, maitohorsmassa on vielä paljon kerättävää! Rentunruusu eli maitohorsma kasvaa miltei kaikkialla. On lähes vaikea katsoa mihinkään suuntaan luonnossa, ettei kasvi osuisi silmään, varsinkin nyt kun se kukkii. Hyvä niin! Maitohorsma on todella monikäyttöinen, pitkäsesonkinen villivihannes.

Rentunruusun lisäksi maitohorsmaa on vanha kansa kutsunut myös paloheinäksi, koska maitohorsma kasvaa ensimmäisten kasvien joukossa avohakkuu- ja metsäpaloalueille. Englanniksikin yksi nimi on fireweed.
Venäjällä maitohorsmasta fermentoimalla tehty aromikas tee on niin arvostettu, että sen saamiseksi on joskus kulotettu metsää.

 

kirja horsmissa

 

Kivimetsän tilallani se on top five -rikkausruohojen joukossa. Se on niin ihana, että se pääsi Hulluna hortaan –kirjan kanteen. Maitohorsman kevätversot ovat jo tunnettu gourmet-herkku. Horsmaparsa vastaa makuelämyksenä ensimmäisiä uusia perunoita ja mansikoita.

Kasvi on ihanaa ”mättöhortaa” pitkälle kesään ja vielä kukkimisvaiheessakin se tarjoaa monia herkkuja. Mättöhortaksi kutsutaan kasveja, jotka ovat niin lempeitä maultaan ja rohtovaikutuksiltaan, että niitä voi syödä koko perhe, yleensä myös allergioista kärsivät–  ja suuria määriä.

Toki maitohorsmallakin on matkijakasvinsa, ja etenkin varhain keväällä on tärkeää tunnistaa matkijat: ranta- ja terttualpi sekä sarjakeltano.

Rentunruusu on myös terveysvaikutteinen

Rentunruusu on juurikin osuva nimi maitohorsmalle. Se sopii nimittäin miesten eturauhasvaivojen ennaltaehkäisyyn ja lievittämiseen. Miesten kannattaisi tutustua maitohorsmaan lähemmin ja ottaa se ruokavalioonsa.

Maitohorsma on ravinteikas. Kasvissa on betakaroteenia, kivennäisaineita ja C-vitamiinia. Maitohorsman lehdistä ja kukista voi hauduttaa teetä, jota on kansanperinteessämme käytetty helpottamaan jännitysperäisiä vatsakipuja, närästystä ja vatsatautia.

Teetä varten lehdet kannattaa fermentoida eli hiostaa.

Kerää talteen, kuivaa ja pakasta

Maitohorsman latvaosat  ja terveet lehdet sopivat salaattiin ja niitä voidaan käyttää monipuolisesti  ruuanvalmistuksessa. Ne ovat myös hyvä peruspohja hortahakkelukselle.

Kukkimisvaihe on ihana!

Juuri nyt löydät maitohorsmaa erityisesti kukkimisvaiheessa. Käytä kukkanuppuja ja kukkia ja käytä luovuuttasi niiden kanssa! Esimerkiksi ihana rentunruusu-banaanikakku on herkullista ja sopii kesän kahvihetkien kruunaajaksi.

 

 

 

maitohorsmavesi

Maitohorsman kukkia voi käyttää siis monipuolisesti ja ne  sopivat myös veteen antamaan mukavaa aromia. Jos lisäät veteen myös nokkosen kukintoja, jotka ovat nyt sesongissa, vesi saa kivan vaniljamaisen aromin.

horsmakurkku