Rentunruusun ylistys!

Rentunruusun ylistys!

Vaikka kevään ihana villiparsakausi on jo aikaa ohi, maitohorsmassa on vielä paljon kerättävää! Rentunruusu eli maitohorsma kasvaa meillä joka paikassa. On lähes vaikea katsoa mihinkään suuntaan luonnossa, ettei kasvi osuisi silmään, varsinkin nyt kun se kukkii. Hyvä niin! Maitohorsma on todella monikäyttöinen, pitkäsesonkinen ystävämme – erityisesti meille miehille.

Rentunruusun lisäksi maitohorsmaa on vanha kansa kutsunut myös paloheinäksi, koska maitohorsma kasvaa ensimmäisten kasvien joukossa avohakkuu- ja metsäpaloalueille. Englanniksikin yksi nimi on fire weed.
Venäjällä maitohorsmasta fermentoimalla tehty aromikas haudukeyrtti on niin arvostettu, että sen saamiseksi on joskus kulotettu metsää.

 

kirja horsmissa

 

Suomessa on matkaa saada maitohorsma näin suuren arvostuksen kohteeksi, mutta meillä Kivimetsässä se on top five rikkausruohojen joukossa. Laitoimme sen jopa Hulluna hortaan –kirjamme* kanteen. Maitohorsman kevätversot ovat jo tunnettu gourmet-herkku. Horsmaparsa vastaa makuelämyksenä ensimmäisiä uusia perunoita ja mansikoita. Mutta kasvi on ihanaa ”mättöhortaa” pitkälle kesään ja vielä kukkimisvaiheessakin se tarjoaa monia herkkuja. Mättöhortaksi kutsumme kasveja, jotka ovat niin lempeitä maultaan ja rohtovaikutuksiltaan, että niitä voi syödä koko perhe, yleensä myös allergioista kärsivät, ja suuria määriä. Varsinkin jos kasvi on yleinen eikä uhanalainen, se on helppo tunnistaa eikä sitä sekoita myrkkykasveihin.

Rentunruusu on myös terveysvaikutteinen.

Rentunruusu on juurikin osuva nimi maitohorsmalle. Se on nimittäin loistava kokonaispaketti miesten eturauhasvaivojen ennaltaehkäisyyn ja lievittämiseen. Miesten pitäisi ottaakin se perusruokavalioonsa. Muistakin syistä. Erityisesti maitohorsman lehdissä on paljon betakaroteenia, kivennäisaineita ja C-vitamiinia. Maitohorsman lehdistä ja kukista voi hauduttaa yrttihauduketta, jota on kansanperinteessämme käytetty helpottamaan jännitysperäisiä vatsakipuja, närästystä ja vatsatautia. Hauduketta varten lehdet kannattaa fermentoida. Niiden aromi tulee moninkertaiseksi silloin ja se on miellyttävän makuinen – myös kesäisenä jääteenä, jos teet sitä isomman satsin!

Maitohorsman vihreät lehdet ja kärkiversot ovat terveellistä ravintoa. Niitä voi säilöä kuivaamalla ja pakastamalla.

Kerää talteen, kuivaa ja pakasta

Maitohorsman latvaosat ja ylälehdet ovat mainioita salaatin seassa ja sellaisenaan lähes kaikessa ruuanlaitossa. Ne ovat myös hyvä peruspohja hortahakkelukselle, katso resepti tästä. Tee fenkolin ja päärynän kanssa aivan uusi lisuke, katso ohjeet tästä. Maitohorsman vihreät osat kuivuvat helposti ja voit myös pakastaa niitä. Jos jauhat kuivatun (ei fermentoidun) horsman jauheeksi, voit lisäillä sitä smoothiehin ja taikinoihin, keittoihin ja muuhun ruuanlaittoon. Kuivattu horsmajauhe sopii erityisen hyvin makeahkoihin taikinoihin kuten vohveleihin. Pakastetut lehdet ovat kivoja munakkaissa, keitoissa ja laatikoissa.

horsmakimppu

Kukkimisvaihe on ihana!

Juuri nyt löydät maitohorsmaa erityisesti kukkimisvaiheessa. Käytä kukkanuppuja ja kukkia ja käytä luovuuttasi niiden kanssa! Tässä pari vinkkiä. Kukkanuppujen karvaus (joidenkin mielestä liikaa, toiset nauttivat siitä) taittuu sokeroidussa liemessä kuten kuvan kurkkupurkki-ideassa tai jos yhdistät nuppujen kuullotuksessa siihen ohdakkeiden latvojen varsiparsaa. Lue lisää ohdakesesongista.

 

 

 

maitohorsmavesi

Maitohorsman kukkia voi käyttää kakun koristeena ja makuvedessä. Jos lisäät veteen myös nokkosen kukintoja, jotka ovat nyt sesongissa, vesi saa kivan vanilijamaisen aromin.

horsmakurkku

Maitohorsman kukkanuput ovat tulossa uudeksi villitykseksi. Kokeilepa niitä vaikka “siedätyshoitona” maustekurkkujen liemessä kun kurkut ovat loppuneet. Menee helposti läpi näin tehtynä junioreillekin, kun perusmaku on tuttu. Eli laita nuput vain suoraan liemeen, anna olla ainakin vuorokauden sekoitettuna liemen sisään. Säilyy jääkaapissa pari kuukautta, jollei juniori popsi niitä leivän tms päällä ennen sitä!. Voit tehdä saman “jipon” myös voikukan lehdille. Lue lisää tästä.

 

Horsman kukkanuput kuullottuvat kivasti sellaisenaan tai muun ruuan seassa.

horsma-ohdakeseos

Jos et pidä maitohorsman terveellisten karvasaineiden mausta, voit sekoittaa niihin nyt sesongissa olevia makeahkoja ohdakkeen varsiparsoja ja kevätsipulia tai ruohosipulia. Ohdakkeen varsilla ja maitohorsman nupuilla on hieno makuharmonia! Lue ohdakkeiden käytöstä tästä ohjeita.

Laita kalenteriisi jo ensi kevään huipputapahtuma Hollolan Messilässä. Siellä järjestetään silloin maailman suurin villivihannestapahtuma 22.-23.5.2020.

*Hulluna hortaan -kirja on erityisesti aloittelevan hortoilijan kulttikirja. Se on Suomen historian suosituin villivihannesten käyttöopas. Kysy sitä kirjastostasi tai osta se esimerkiksi hortaohjaajien järjestämillä villivihanneskursseilla.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.