Pyhästä pihlajasta saa upeita juomia

Pyhästä pihlajasta saa upeita juomia

Olen hurahtanut pihlajaan! Niin suomalaiset kuin monet muut kansat ovat pitäneet pihlajaa pyhänä puuna. Kelteille pihlaja oli elämänpuu. Druidit taas suojasivat asuimistojaan pahoilta hengiltä istuttamalla pihlajia niiden ympärille.

Meillä Suomessa pihapuut olivat entisaikaan harvinaisia, sillä maata tarvittiin viljelykseen. Pihapiiriin valittiin usein vain yksi tai kaksi puuta ja monilla se oli pihlaja.

Pihapuuta pidettiin kotiväkenä, jopa rakkaana ystävänä. Mitä vanhempi puu, sen rakkaammaksi se muuttui. Vuosikymmeniä pihapiiriä koristaneella pihlajalla uskottiin olevan sielu ja sen kaatamisesta tiedettiin seuranneen ikävyyksiä talonväelle. Jos taas talon isäntä tai emäntä sairastuivat, oli puukin kitunut tai kärsinyt.

Näin kertoo Satu Guenat, joka on tehnyt pro gradu -tutkielman suomalaisten henkisestä suhteesta puihin. Haastattelin Satua 14 vuotta sitten ja uskon, että yhä edelleen monilla suomalaisilla on syvä luontoyhteys ja suhde metsään ja puihin.

Pyhä suojelija

Meidän maaseutupaikassamme, Kivimetsässä, on paljon pihlajia ja pidän niitä suuressa arvossa. Ne reunustavat tonttiamme ja tarjoavat ilmiselvästi suojelusta meille.

Pyhät on pihlajat pihalla, pyhä on kukka pihlajassa, marjaset sitä pyhemmät.

– Eino Leino –

Arvostan pihapiirimme puita niin paljon, että pyydän puilta aina luvan ennen kuin kerään niiden lehtiä tai silmuja ruuaksi ja juomaksi. Metsäntyttönä tiedän, että luonto hoitaa ja hellii meitä kunhan suhtaudumme siihen arvostavasti ja kunnioittavasti.

Lehdet ihania juomiin ja teehen

 

pihlajapuu

Pihlajajuoma maistuu ihanalta

Olen vuosia jo hauduttanut teetä pihlajanlehdistä ja ceylonin kanelitangosta. Maku on ihana ja kanelin tuttuus ja lämmittävyys tuovat pihlajan maun ihanasti esiin.

Lisäksi olen aivan hurahtanut pihlajajuomaan, jonka reseptin Minna Murtoselta. Minna on Majatalo Pihlajapuun toinen emännistä.

Koulutimme Pohjois-Karjalassa hortoilua ja hortakokkausta viisi vuotta sitten paikallisille matkailuyrittäjille. Minna ei ollut ennen villivihanneksia käyttänyt, mutta oli kehitellyt ihanan pihlajajuoman pihlajanlehdistä Louhisaaren juomaa mukaellen.

Minna kertoi, että ulkomaalaiset asiakkaat ovat tykästyneet juomaan sekä myös kotitekoisiin mehuihin ja hilloihin. Aidot ja villit luonnonantimet kiinnostavat Suomeen tulevia matkailijoita. Siksi myös Majatalo Pihlajapuussa haluttiin oppia villivihannesten käyttöä kokkauksessa.

Saimme maistaa hortakoulutuksessa pihlajajuomaa ja ihastuin siihen valtavasti.

Minnan pihlajanlehtijuoma

2 litraa pihlajanlehtiä

2 tl viinihappoa

2 litraa kiehuvan kuumaa vettä

1 dl sokeria liuotettuna kuumaan veteen

Valmistus:

Kaada kiehuvan kuuma vesi, johon on lisätty viinihappo, pihlajanlehtien päälle isoon kulhoon ja anna tekeytyä huoneenlämmössä yön yli. Poista lehdet ja liuota sokeri kuumaan veteen ja lisää juomaan. Sekoita ja siivilöi ja maistele. Valmis juoma on kuin tiivistettä, josta saa noin 4-5 litraa ihanaa juhla- tai janojuomaa, kun siihen lisää kylmää vettä.

Juoma maistuu raikkaalta ja hieman karvasmanteliselta. Väriltään se on vaaleaa ja kaunista! Suosittelen lämpimästi.

HUOM! Muistathan, että puiden antimien kerääminen ja ottaminen ei kuulu jokamiehenoikeuksien piiriin. Saat kerätä puiden antimia omalta maalta ja tai maanomistajan luvalla.

 

Teksti: Raija Kivimetsä

 

 

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.