Title Image

Polttava nokkonen kesyyntyy herkkusipsiksi

Polttava nokkonen kesyyntyy herkkusipsiksi

Nokkonen eli kansan suussa vihulainen ja polttiainen on todellinen terveyden vaalija. Vihulainen vahvistaa  veremme, luumme ja auttaa myös pitämään lihaksemme ja nivelemme kunnossa. Nokkonen on monessa mielessä ykkönen ja uskon, että jos sillä ei olisi polttavia karvoja, meitä ravintoasioissa viisaammat eläimet olisivat syöneet kasvin jo kauan sitten sukupuuttoon.

Vanha kansa kutsui nokkosta verta puhdistavaksi kasviksi ja käytti sitä milloin keripukin hoitoon tai peräpukamiin milloin kuukautisvaivoihin tai pakkasenpuremiin. Harva tietää, että nokkonen oli ennen tuontipuuvillaa yksi Suomen tärkeimpiä kuitukasveja pellavan ohella.

Oletko maistellut vihulaissipsejä eli herkullisia huikopaloja? Valitse kauniita isoja nokkosen lehtiä ja jätä varret pois. Vauvanokkoset voi käyttää kokonaisina tähän herkkuun.

 

nokkossipsit 2

Huuhtele ensin pölyt ja pienet öttiäiset nokkosista pois. Surauta kuivaksi salaattilingolla ja asettele lehdet leivinpaperin päälle pellille. Voitele nokkoset oliiviöljyllä ja lisää päälle sormisuolaa. Ja sitten koko komeus uuniin 150 asteeseen noin 5 minuutiksi. Ota vihulaissipsit uunista ulos kun ne ovat oliivinruskeita ja rapsakoita. Sitten vaan suoraan suuhun sellaisenaan. Voi taivas kuinka ihania! Maussa on jopa sardellia ja kaprista…

Uskon, että sinäkin syöt pellillisen tyhjäksi alta aikayksikön. Tänään on taas mentävä puskiin, jotta saadaan näitä lisää!

Teksti: Raija Kivimetsä

Lisää innostavia villivihannesreseptejä löydät Hurmaava horta -Ruokaa ja rohtoja villiyrteistä -kirjastani.