Pihlajanlehdistä saa herkullisen villikakun

Pihlajanlehdistä saa herkullisen villikakun

Kesä on hortoilijoille pelkkää sadonkorjuun ihanuutta. Ruokalautaselle, kuivuriin ja pakastimeen voi kerätä luonnosta koko ajan hyvää syötävää. Niin ruohovartiset kasvit kuin puiden antimetkin kelpaavat niin ruokiin kuin juomiin. Suomalaisten pyhä puu  ja druidien elämänpuu pihlaja sopii täydellisesti teehen ja jaloihin juomiin mutta pihlajanlehdistä saa myös herkullisen villikakun.

Villikakut sulavat suussa, saavat makunsa aidoista raaka-aineista ja maistuvat kaikille. Villikakkujen ydintä on se, että  kaikki reseptit ovat maidottomia, gluteenittomia ja sokerittomia. Mausta ja ihanuudesta kuitenkaan tinkimättä. 

Kokeile vaikka pihlajanlehtikakkua, joka maistuu herkulliselta kesän juhlapöydissä tai vaikka arki-iltana mökillä.

 

Pihlajanlehtikakku

irtopohjavuoka 12 cm, laita pohjalle leivinpaperi

 

Pohja

6 pehmeää taatelia

1 dl mulperimarjoja

½ dl seesaminsiemeniä

ripaus vaniljajauhetta

ripaus ruususuolaa

 

Poista taateleista kivet ja sekoita täytteen ainekset keskenään. Kun saat muodostettua taikinasta pienen pallon, se on sopivaa. Levitä taikina irtopohjavuokaan tasaisesti ja laita vuoka pakastimeen.

 

Täyte

I kerros

1 rkl kuivattua pihlajanmarjarouhetta

1 dl cashewpähkinöitä liotettuna ja kuivattuna

½ dl hunajaa

½ tl Bourbon-vaniljajauhetta

½ dl pihlajanlehdistä haudutettua vahvaa teetä
ripaus ruususuolaa

½ dl agar agaria, noudata pakkauksen ohjeita

aronian marjoja

 

Sekoita täytteen ainekset tehosekoittimessa sileäksi. Lisää viimeisenä agar agar ja kaada seos irtopohjavuokaan pohjan päälle. Laita vuoka pakastimeen, kunnes teet toisen kerroksen täytteen.

Jähmettyneen ensimmäisen kerroksen päälle tulee kourallinen aronianmarjoja.

 

II kerros

1 dl cashewpähkinöitä liotettuna ja kuivattuna

½ dl hunajaa

½ banaani

½ dl agar agaria

½ tl Bourbon-vaniljajauhetta

½ tl ruususuolaa

1 rkl murskattuja pihlajanlehtiä

½ dl pihlajanlehdistä haudutettua vahvaa teetä

 

Koristeluun: Vatkattua soija- tai cashewkermaa, kuivattua pihjalanmarjamurskaa sekä haluamiasi marjoja sekä kuusenkerkkäsiirappia tms

 

Ennen kuin alat tehdä toista kerrosta, lisää jähmettyneen ensimmäisen kerroksen päälle kourallinen aronianmarjoja.

Tee seuraava kerros samoin kuin edellinen ja kaada seos aronianmarjojen päälle vuokaan. Laita vuoka pakastimeen, kunnes kakku on kunnolla jähmettynyt. Säilytä sen jälkeen jääkaapissa.

 

Vinkki! Voit myös yhdistää täytteet ja kaataa vuokaan ensin puolet ja sen jälkeen lisätä marjat ja loput täytteestä. Agar agarin sijaan voit käyttää 1 dl kookosöljyä sulatettuna vesihauteessa. Osan cashewpähkinöistä voit halutessasi korvata kookoskermalla (löytyy kauppojen säilykeosastoilta).


 

 

Näin teet pihlajanlehtijuomaa

 

5 dl vettä

2 rkl kuivattuja pihlajanlehtiä tai 4 rkl tuoreita pihlajanlehtiä

 

Kiehauta vesi ja kaada kannuun pihlajanlehtien päälle. Anna hautua kannen alla 20–30 minuuttia. Jäähdytä ja käytä kakkuun ohjeen mukaan.

Villikakut-kirjassa nostan esiin aina kakkujen hyvinvointia edistäviä vaikutuksia. Tämän kakut plussat ovat alla:

Plussat

  • Runsaasti C-vitamiinia
  • Runsaasti ikääntymiseltä suojaavia fenoliyhdisteitä
  • Paljon sydäntä ja aivoja hellivää rasvaa pähkinöistä
  • Ei sokeria
  • Runsaasti kuituja ja proteiineja
  • Suolistoa hellivä

 

Resepti: Taina Salonen

Teksti: Raija Kivimetsä

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.