Title Image

Piharatamo hoitaa pyöräilijän hiertymät

Piharatamo hoitaa pyöräilijän hiertymät

Jokaisen pyöräilijän painajainen on hiertymät. Syynä voi olla huono satula, lämmin sää, liian löysät vaatteet tai kenties jopa vääränlainen pyöräilytekniikka. Kun pakaroiden ja reisien iho ärtyy, tai hinkkautuu jopa haavoille, apua tarvitaan, sillä pyöräily tekee kipeää! Takapihojen superkasvi piharatamo hoitaa ja ennaltaehkäisee pyöräilijän hiertymät.

 

Piharatamo hoitaa haavat ja hiertymät

Jo vanha kansa tunsi piharatamon hoitavan voiman ja ymmärsi käyttää kasvia mm. haavojen ja hiertymien hoitoon. Kasvia kutsuttiin haavalehdeksi ja laastarilehdeksi. Nykytiedon valossa esi-isämme olivat viisaita, sillä ratamon sisältämät parkkiaineet, sinkki, pii, lima-aineet ja aukubiiniglykosidi ehkäisevät ihon tulehtumista, nopeuttavat parantumista ja rauhoittavat ja hoitavat ihoa.

 

Isoja lehtiä hiertymien hoitoon

Jos kärsit hiertymistä, voit jättää väliin monta voidekokeilua, särkylääkettä tai talkkia, kun opit tunnistamaan tämän takapihoilla, lähiluonnossa tai pyöräilyreittien varressa kasvavan upean kasvin ja niin yleisen kasvin.

Hiertymien hoitoon ja ennaltaehkäisyyn kannattaa etsiä mahdollisimman isoja ratamonlehtiä. Muista myös aina, ettet käytä kasvinlehtiä ennen kuin huuhtelet ne huolella. Näin vältät mahdolliset bakteerit ja pöpöt, jotka tekevät hallaa hoitamisen sijaan.

 

Piharatamoa pöksyihin

Kun olet huuhtonut ison ratamonlehden tai useita lehtiä, riko niiden pinta pyörittämällä niitä käsien välissä. Kun lehdet pehmenevät, teippaa ne haavateipillä tai maalarinteipillä tms, housuihin tai iholle. Laita housut jalkaan ja anna kasvin hoitavien aineiden tehdä työtään. Ratamolehti viilentää oloa ja nopeuttaa hiertymien paranemista. Muista pitää ratamonlehtiä alushousuissa myös käydessäsi nukkumaan. Näin tehoaineet pääsevät vaikuttamaan myös nukkuessasi.

Suosittelen myös ratamonlehtien ennaltaehkäisevää käyttöä. Säästyt hiertymiltä, kun teippaat ratamonlehdet housuihin ennen pyöräilemään lähtemistä.

Ja mikä parasta, voit syödä myös pieniä ja pehmeitä ratamonlehtiä ja hauduttaa niistä myös teetä.

Jos harrastat talvipyöräilyä, pakasta kesällä isoja ratamonlehtiä leivinpapereiden välissä. Näin saat hellivää hoitoa hiertymiin ja haavaumiin myös talvella.

Teksti: Raija Kivimetsä