Title Image

Olipa kerran kantarelli, joka ihastui siankärsämöön!

kantarelli-siankarsamopasta

Olipa kerran kantarelli, joka ihastui siankärsämöön!

Olipa kerran kantarelli, joka kasvoi koivikossa ja ihastui komeaan siankärsämöön… Näin voisi alkaa villiyrtteihin ja sienestykseen hurahtaneen herkuttelijan kesäsatu. Kantarelleja pullahtelee sieltä täältä ja villiyrttejäkin löytyy joka paikasta ja todella laadukkaina. Kuluvan kesän runsaat  ja lämpimät sateet ovat tehneet luonnosta keräilijän paratiisin. Stressiä tosin pukkaa, jotta ehtii kerätä ja säilöä kaikkia metsänhedelmiä.

Siankärsämö on Suomen luonnon tuhattaituri, puhdistava ja puhtia antava kasvi, joka sopii mainiosti sienten makumaailmaan. Ryytimäinen ja mausteinen maku on omiaan sieni- ja riistaruokien maanläheisten ja voimakkaidenkin makujen tyynnyttäjänä.  Ihanan makuyhdistelmän lisäksi siankärsämön ja sienien liitto on mitä parhain ruuansulatuksenkin kannalta.

Sienet ovat usein huonosti sulavia ja itse asiassa yllättävän moni saa vatsanpuruja ja turvotusta sienten sisältämästä trehaloosista, sienisokerista. Trehaloosi tekee vatsaan samantyyppisiä oireita kuin laktoosi eli maitosokeri laktoosi-intolerantikoille. Siankärsämö saa ruuan sulamaan paremmin ja taltuttaa myös monenlaisia vatsankipristelyjä.

Kantarelli ihastui siankärsämöön

Sieniä ilmaantuu tänä kesänä ihan samaan tapaan kuin kesällä ja syksyllä 2003, jolloin tatteja ja kantarelleja oli niin paljon, että kuivuri lauloi joka ikinen päivä. Ja noita kuivattuja sieniä tuli syötyä parin vuoden ajan. Oikeaoppisesti kuivatut sienet ja villiyrtit nimittäin säilyvät vuosia ravinteita ja makua menettämättä.

Lähdin lähimetsään mustikkaan jokakesäistä oikopolkua ja reissu tyssäsi jo oman tontin rajalle. Siinä kökötti suloisessa rivissä kantarelli poikineen, niinpä marjakoriin päätyikin kirkkaankeltaisia ravintoainepommeja  mustikoiden sijaan.

Monilla on käsitys, että sienet ovat hyvää syötävää ja mukavia lisukkeita kunnon ravinnon (lue liha ja kala) rinnalla. Harva esimerkiksi tietää, että tuo keltainen aurinko, kantarelli, on todellinen terveyspommi. Se sisältää runsaasti karotenoideja, B-vitamiineista mm. niasiinia ja folaattia, kivennäisaineista mm. magnesiumia ja kaliumia, flavonoideista mm. rutiinia ja katekiineja sekä laajan kirjon erilaisia fenolisia ainesosia. Keltaisessa herkussa on myös D-vitamiinia.

Kantarelli on kasvitieteen professori Sinikka Piipon mukaan immuunipuolustusta vahvistava, verensokeria tasapainottava, maksan terveyttä hoitava, hämäränäköä huoltava ja silmien terveyttä hellivä. Kantarellien säännöllinen käyttö voi jopa ehkäistä kasvainsolujen kasvua ja tukea hermoston toimintaa.

Keltainen herkku on terveysruokaa

Perinteisen kiinalaisen lääketieteen mukaan keltaista herkkua käytetään ehkäisemään silmätulehduksia ja edistämään hämäränäköä. Kantarellit ovat herkullista terveysruokaa. Ne helpottavat painonhallintaa ja sisältävät vitamiineja, fenoleja, hyvälaatuista rasvaa ja proteiinia ja kivennäisaineita.

Kun seuraavan kerran metsässä kulkiessasi kohtaat kantarellin, voit katsoa sitä ihan uusin silmin. Kantarelli on herkullisuutensa lisäksi ravintoainepommi, joka tukee kehon ja mielen hyvinvointia.

Kehittelin immuniteettia vahvistavan pastakastikkeen kantarelleista ja siankärsämöstä. Tuo soosi on makujen juhlaa!

Raijan kantarelli-siankärsämöpasta

1/2 litraa tuoreita kantarelleja

1 keskikokoinen sipuli

3/4 dl –1 dl silputtua tuoretta siankärsämön lehteä

suolaa maun mukaan

1 tl tuoretta timjamia silputtuna

2 dl kaurakermaa

1-2 tl luomusitruunan mehua

noin 3/4 dl manchego-juustoa raastettuna

kylmäpuristettua neitsytoliiviöljyä paistamiseen

Valmistus

Paloittele puhdistetut kantarellit ja laita kuumaan pannuun, jotta saat ylimääräiset nesteet pois. Lisää pannuun oliiviöljyä ja hienoksi pilkotut sipulit. Kuullota pannulla, kunnes sipulit ovat pehmeitä. Lisää siankärsämöt ja timjami ja mausta suolalla. Sekoita hetki ja lisää kaurakerma. Anna muhia pannulla muutaman minuutin kunnes soosi on paksuuntunut. Lisää luomusitruunan mehua ja sekoita. Lisää lopuksi joukkoon raastettu juusto ja tarkista maku. Nauti hyvälaatuisen pastan kera. Itse käytän aina gluteenitonta pastaa.

VINKKI: Voit käyttää kastikkeen myös kantarelli-siankärsämöpiirakkaan, kunhan lisäät jäähtyneeseen seokseen yhden luomukananmunan. Herkullisena piirakkapohjana voit käyttää vuohenputki-basilika-juustopiirakkani pohjaa.

Yli 80 herkullista reseptiä löydät myös Hurmaava horta -kirjastani.

Teksti: Raija Kivimetsä