Nyt leivotaan herkullista hortahatsapuria!

Nyt leivotaan herkullista hortahatsapuria!

Georgialainen juustoleipä hatsapuri on perinteinen paimentolaisherkku, jolla on jopa oma liputuspäivänsä 27.2. Aika moni on varmasti jo maistanut tuhtia hatsapuria. Kun villiyrtteihin hurahtaa, tekee mieli tuunata erilaisia reseptejä villimpään suuntaan. Villikokki ja kirjailijakollegani Taina Salonen on tuunannut hatsapurista vieläkin paremman.

Tavalliseen hatsapuriin käytetään vehnäjauhoja ja juustoa. Koska en voi syödä gluteenia ja haluan kuitenkin maistella kaikenlaista, Taina leipoi tätä herkullista hortahatsapuria gluteenittomana villivihannesversiona. Taikinaan Taina käytti maukkaita jyttejauhoja mutta muutkin gluteenittomat jauhot sopivat. Villivihanneksina eli hortana voi käyttää omia suosikkikasvejaan vaikka nokkosta, voikukkaa, siankärsämöä tai vuohenputkea.

Hortahatsapuri on herkullista mutta se ei ole mitään terveysruokaa. Periaatehan hatsapurin leivonnassa on se, että leipään tulee puolet taikinaa ja puolet juustoa. Jos kuitenkin käytät hatsapuriisi voikukkaa tai siankärsämöä, tämä tuhti leipä sulaa paremmin.

 

 

Tainan hortahatsapuri

Ohjeesta tulee 4 leipää

 

Taikina

6 dl Jytte gluteenitonta tummaa jauhoseosta

2 dl tapiokatärkkelystä

1 dl luomukermaa

2 dl creme fraichea tai kermaviiliä

2 dl lämmintä vettä

50 g luomuvoita

11 g kuivahiivaa

ripaus suolaa

ripaus koivusokeria

1-2 dl tuoretta hortaa esimerkiksi vuohenputkia

 

Täyte

150 g luomu mozzarellaa

125 g luomu fetajuustoa tai halloumia

175 g cheddar-goudaraastetta

1 dl mascarponejuustoa

 

Valmistus

Yhdistä kuivat aineet ja lisää nesteet. Lisää viimeisenä sulatettu voi ja vaivaa taikinaksi. Sekoita taikinaan pilkottu horta (hortan voi myös laittaa täytteen joukkoon). Kohota taikinaa peitettynä vähintään tunti tai mielellään yön yli.

Jaa taikina neljään osaan ja muotoile palat esimerkiksi leivinpaperin avulla pyöreiksi, litteiksi leiviksi (noin parin sentin paksuisiksi),

Pilko feta ja mozzarella pieneksi ja sekoita kaikki täytteen aineet keskenään. Muotoile seoksesta neljä palloa. Laita juustopallo leivän päälle ja jätä reunoille muutama sentti tilaa. Rypytä reunat yhteen nyytiksi. Käännä nyytti ja kauli tai painele leivinpaperin avulla tasaiseksi leiväksi.

Voitele leivät kananmunalla ja paista nopeasti korkeassa lämpötilassa, noin 250-asteisessa uunissa 10 minuuttia eli kunnes pinta saa väriä ja juusto kuplii. Voit myös käyttää pizzakiveä. Voitele valmiit leivät voisulalla ja nauti herkullista hortahatsapuria!

Resepti: Taina Salonen

Teksti: Raija Kivimetsä

VINKKI: Hortahatsapurin täytteeksi voi juuston lisäsi lisätä muutakin. Jos syöt lihaa, voit upottaa taikinaan vaikka luomunakin. Saat näin mainion ja entistäkin tuhdimman retkievään!

Tutustu Tainan ja minun yhteiseen kirjaan Villikakut -hyvän olon raakakakkukirja.

Joko olet nähnyt uusimman kirjani Hurmaava horta – ruokaa ja rohtoja villiyrteistä?

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.