Title Image

Nokkossaganakin uuniversio

nokkossaganaki

Nokkossaganakin uuniversio

Legendaarinen nokkossaganaki on ollut yksi sivustojemme ja Hulluna hortaan -kirjan suosituimpia reseptejämme kautta aikojen. Se on maistunut myös perheen, usein kriittisen, nuorison suussa. Eräänä iltana, kun ei ollut niin paljon aikaa olla lieden äärellä, mieleeni juolahti kokeilla reseptin muunnelmaa uuniruokana.

Yleensähän nokkossaganaki on alkuruoka ja naposteltava, mutta nyt oli tarve tehdä pikaversiona pääruoka. Sitä paitsi, alkuperäisidea ja nimitys nokkossaganakiin tulee Kreikasta ja siellä juustosaganaki tehdään nimenomaan uuniruokana.

Jouko Kivimetsä.

Jouko kertoo hortakokkailustaan.

Saganaki-juustona käytetään Kreikassa perinteisesti lampaanmaitojuustoja ja pannuversiossa suositeltavin on ehdottomasti halloumi, joka pitää muotonsa ilman, että se sulaa pannuun. Halloumista kuumennettaessa tihkuva neste imeytyy nokkossaganakin leivitykseen tai haihtuu, ja juusto saa ihanan kullankeltaisen sävyn.

Uunissa nokkosen kanssa sekoitettava juusto ei pääse kuivumaan eikä ”grillaantumaan”, joten jos et halua uunilaatikostasi mehukasta vaan vähän kuivempaa, voit käyttää myös joko Manchego-tyyppisiä juustoja (Kreikassa Graviera) tai sitten esikypsentää halloumi-kuutiot pannulla ennen lisäämistä uunivuokaan.

nokkkonen-kuusenkerkka

Peruna, sipuli ja kerma ovat hyvä perusta perinteiselle suomalaiselle kiusaustyyppiselle uuniruualle oli lisukkeena sitten lohta, lihaa tai tonnikalaa tai muuta sesonkiin ja kodin ruokakaappiin sopivaa. Peruna-sipuli-kerma -kombo kuuluu mielestäni lohturuokakategorian ykkösiin.

Lisäisin tuohon komboon vielä jämerän, suomalaisuutta uhkuvan raaka-aineen, perunapellon pientaretta vartioivan ikivihreän kuusen. Ja erityisesti sen C-vitamiinia uhkuvat kerkät. Niitä on kohta luonto tulvillaan (muista maanomistajan lupa keräämiseen) ja niitä on maailman helpoin kerätä pakkaseen. Koetapa kuinka hyvin peruna-sipuli-kerma muskettisoturikolmikko toivottaa tervetulleeksi seuraansa kuusenkerkkäisen D’Artagnanin.

kuusenkerkkia

Tämän ruuan valmistaminen on hyvin yksinkertaista. Valmistelu kestää noin vartin ja uunivaihe noin kolme varttia. Tässä ainekset:

2 dl ryöpättyä nokkosta

1 dl kuusenkerkkiä

500 g pussi peruna-sipuli -seosta

2 dl kermaa

250 g paketti lampaanmaito halloumia tai 200 g Manchegoa

1 dl juustoraastetta kuorrutukseen

2 rkl oliiviöljyä

suolaa, limepippuria, minttua

 

nokkkonen-kuusenkerkka

Kuusenkerkkä sopii erinomaisesti peruna-sipuli-kerma -pohjaisiin kiusauksiin.

 

Pilko nokkonen ja  lisää sekaan oliiviöljyä, suolaa, minttua (noin 1/2 teelusikallista kuivaminttua) ja sekoita. Pilko kuusenkerkkä ja sekoita nokkosen kanssa.

nokkosta-perulaatikossa

Voitele vuoka oliiviöljyllä ja laita kerros peruna-sipuli -seosta pohjalle. Levitä nokkos-kerkkä -seos perunoiden päälle.

nokkossaganaki-uunissa

Lisää juustokuutiot nokkos-kerkkä -seoksen päälle.

perunapeite

Levitä loput peruna-sipuli -seoksesta päällimmäiseksi, jotta vihreä sisus ei pääse palamaan uunissa.

juusto-kermavaihe

Kaada kerma koko komeuden päälle ennen kuin laitat juustokuorrutuksen viimeiseksi, jotta kerma imeytyy paremmin.

nokkoslaatikko-valmis

Paista noin 45 minuuttia 200-220 asteisessa uunissa. Tarkkaile värin muuttumista ja ota ulos, kun kiusaus on hieman ruskettunut päältä ja mehevä sisältä. Ja ei muuta kuin nauttimaan!

Lisää herkullisia reseptejä löydät Hulluna hortaan -kirjastamme.