Nokkossaganaki vie kielen mennessään

Nokkossaganaki vie kielen mennessään

Jos et vielä käytä nokkosta, on korkea aika ottaa se elämään. Nokkonen on virtuoosi, joka huolehtii kehostamme kuin kapellimestari orkesterista. Se pitää luuston, veren, sisäelimet, suoliston, sydämen ja aivotkin kunnossa. Se kuuraa, vahvistaa ja energisoi.

Nyt kun luonto pursuaa nuorta ja hyvälaatuista nokkosta aivan ilmaiseksi, on turha mennä markettiin pinaattiostoksille. Kun vaihdat pinaatin nokkoseen, saat ruokaan enemmän makua ja bonuksena myös virtaa sekä hyvinvointia. Tiesitkö, että nokkosessa voi olla jopa viisi kertaa enemmän rautaa kuin pinaatissa?

Nokkosen ja halloumin taivaallinen liitto

Meillä Kivimetsässä nokkosta käytetään sesonkiaikaan paljon välimerellisellä tai itämaisella twistillä. Nokkosmuhennos ja -letut tehdään useimmiten kookosmaitoon ja potkua antamaan lisätään hieman juustokuminaa ja garam masalaa.

Ylivertaisesti suosituin nokkosruoka perheessämme on ollut jo viidentoista vuoden ajan mieheni Joukon kehittämä nokkossaganaki, jossa lampaanmaito-halloumijuusto saa kumppanikseen nokkosta ja minttua. Resepti ei jätä ketään kylmäksi. Herkkuja jaksaisi syödä loputtomiin.

Kun ranskalainen etnobotanisti ja villiyrttikouluttaja Francois Couplan vieraili meillä kotona kymmenisen vuotta sitten tutustumassa suomalaiseen hortaan ja meidän resepteihimme, hän hullaantui täysin nokkossaganakiin ja etikkamarinoituihin voikukkiin.

Nokkossaganaki paistettu

Nokkossaganaki (alkupala tai herkku 4 hengelle)

1 ½ dl nuorta ryöpättyä nokkosta, noin 7 sentin pituisia latvoja

250 g lampaanmaito halloumi-juustoa

1 rkl neitsytoliiviöljyä marinointiin, ½ dl paistamiseen

1 tl kuivattua piparminttua tai minttua

1 rkl laadukasta punaviinietikkaa

½ tl suolaa

1 sitruuna

1 ½ dl riisijauhoja/mantelijauhoja/kookosjauhoja/luomuvehnäjauhoja leivitykseen (gluteenittomiin jauhoihin lisäksi 1 muna)

Valmistus

Laita ryöpätty nokkonen marinointiastiaan. Mausta suolalla ja yrteillä, kaada päälle ruokalusikallinen öljyä ja viinietikkaa. Anna marinoitua 20 minuuttia.

Huuhtele suolavesi halloumista (lausutaan ”halluumi”) ja siivuta juusto 10 osaan ja puolita ne. Kääri marinoitu nokkonen juustopalojen ympäri. Valele käärityt juustopalat puolikkaan sitruunan mehulla ennen kuin leivität ne kastamalla jauhoihin. Paista kullanruskeiksi kohtuullisen kuumassa öljyssä noin 5 minuuttia molemmin puolin.

Tarjoile kuumana ja purista vielä sitruunan mehua päälle juuri ennen ruokailua. Vievät kielen mennessään! Sopivat kyproslaisvaikutteisiksi alkupaloiksi tai pieneksi herkuksi illanistujaisiin salaatin ja hyvän leivän kera.

Teksti: Raija Kivimetsä

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.