Nokkosboureki maistuu herkulliselta ja vie Kreetan tunnelmiin

Nokkosboureki maistuu herkulliselta ja vie Kreetan tunnelmiin

Olen kreetalaisen ruuan rakastaja. Kokkaan kotona kreetalaisella twistillä mutta muokkailen reseptejä villimpään suuntaan ja käytän myös runsaasti itse kasvattamiani yrttejä. Kesällä Kivimetsässä Rääkkylässä kasvaa monenlaisia yrttejä, joita yhdistelen mielelläni villivihannesreseptiikka kehitellessäni.

Boureki  (lausutaan bureki) on yksi niistä kreetalaisista ruuista, josta olen aina tykännyt. Siinä yrtit yhdistyvät laadukkaisiin raaka-aineisiin ja huikean lempeä maku nostetaan esiin mizitra-tuorejuustolla ja fetalla, jotka on valmistettu lampaanmaidosta.

Olen kehitellyt bourekista ikioman nokkosversion ja lisännyt siihen myös aurinkokuivattuja tomaatteja. Niitä ei yleensä kreetalaisbourekissa käytetä. Tämä resepti on oman perheeni suosikki. Viimeisestä suupalasta melkein kinastellaan.

 

Raijan nokkosboureki

 

500 g luomuperunoita

500 g luomukesäkurpitsoita

5-6 aurinkokuivattua tomaattia kuutioituna

200 g lampaanmaito- tai vuohenmaitofetaa

3-4 dl tuoreita nokkosia tai tiivis 1 dl pakastettuja

3 rkl silputtua tuoretta minttua

suolaa, musta- tai maustepippuria, hiukan oreganoa tuoksua antamaan

1 dl turkkilaista jogurttia

1 dl kylmäpuristettua neitsytoliiviöljyä

limepippuria

suolaa

 

Valmistus

Leikkaa perunat ja kesäkurpitsat ohuiksi siivuiksi. Ripottele niiden päälle suolaa ja anna valua vähintään 10 minuuttia. Pidä perunat ja kesäkurpitsat erillään toisistaan. Voitele uunivuoka öljyllä ja lisää voidellun vuoan pohjalle kerroksittain perunaa ja kesäkurpitsaa ja kunkin kerroksen päälle murennettua fetaa, kuutioituja tomaatteja, silputtua minttua, limepippuria ja hienoksi silputtua nokkosta. Lisää varovasti suolaa, sillä fetajuusto on usein suolaista. Kaada päälle ensin jogurtti ja lopuksi oliiviöljy. Oliiviöljy antaa muhevaa makua kasviksille ja villivihanneksille. Kypsennä 200-asteissa uunissa noin 1,5 tuntia folion alla. Tarkista perunoiden kypsyys ja kypsennä vielä hetken ilman foliota, jotta pinta ruskettuu hiukan.

Nauti bourekin kyytipojaksi raikasta vihersalaattia.

Teksti: Raija Kivimetsä

 

PS. Nokkonen sopii hyvin myös sitruunaisiin hortapottuihin

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.