Nokkos-riisipiirakat maistuvat ihanilta

Nokkos-riisipiirakat maistuvat ihanilta

Toisen valtakunnallisen hortareseptikilpailun jaetulle neljännelle sijalle ja kunniamainintaan ylsi toinen tuunattuun perinteeseen pohjautuva resepti: Nokkos-riisipiirakat. Kahta neljännen sijan reseptiä yhdistää myös leivonnan gluteenittomuus.

Reseptin lähtetti Minna Valtonen Lohjalta. Onneksi olkoon! Minna itse kertoo reseptin synnystä näin:

”Sain idean näihin nokkoskeittoa syödessä. Mietiskelin että kananmuna ja nokkonen käyvät hyvin yhteen keittona, niin miksipä ei riisipiirakkaankin.

Pohjataikinaa olen tehnyt rukiisena että tattarisena versiona. Tattarin valitsin siksi, että sillä on paljon terveysvaikutuksia ja mieheni ei käytä gluteenia sisältäviä tuotteita, joten nämä kävivät myös hänelle.

Tattaritaikinaan käytin psylliumia. Se on erään ratamokasvin kuivattua kuorta, joka tuo gluteenittomiin leivonnaisiin lisää sitkoa ja kuohkeutta. Psyllium-jauhe parantaa huomattavasti gluteenittomien taikinoiden leivottavuutta ja taikina ei tartu samalla tavalla käsiin kuin normaalisti sitkottomilla, gluteenittomilla taikinoilla on tapana. Psylliumia löytää ruoka -ja luontaistuotekaupoista niin jauheena kuin rouheenakin. Psyllium on hyvä kuitulisä myös yleisesti ruokiin.”

Nokkos-riisipiirakat

Taikinapohja:

2dl kylmää vettä
0,5 tl suolaa
2 tl psylliumia
3 dl tattarijauhoa

Täyte:

2dl vettä
2 dl kuivaa puuroriisiä
8 dl täysmaitoa tai maidottomaan versioon esim. soijamaitoa
1 tl suolaa
1,5-2 dl ryöpättyä nokkossilppua tai pinaattia

Kypsien piirakoiden kostutus:
2 dl maitoa tai kasviperäinen esim. soijamaitoa
4 rkl voita tai kasviöljyä

Täyte:
Mittaa kattilaan vesi ja kuumenna. Lisää riisit ja sekoita. Anna kiehua pari minuuttia ja lisää maito.
Keitä miedolla lämmöllä välillä sekoittaen noin tunnin verran.
Lisää suola ja ryöpätty ja silputtu nokkonen tai vaihtoehtoisesti pinaatti.
Nokkosen ryöppäyksestä löytyy paljon ohjeita netistä.

Taikina:
Mittaa kylmän veden sekaan suola ja psylliumi ja anna seistä n. 10 min.
Lisää tattarijauhoja pienissä erissä koko ajan sekoittaen, esim. puuhaarukalla.
Jaa taikina n.15 samankokoiseen osaan ja peitä kelmulla, että eiät kuivu.
Kaulitse tattarijauhojen avulla paloista pyöreitä n. 1mm paksuisia lättyjä ja lusikoi keskelle puurotäytettä noin pari ruokalusikallista. Rypytä reunat ja nosta pellille. Paista 250 asteisessa uunissa n. 15-20 min.
Kasta kuumat piirakat maito-rasva-seoksessa ja anna levähtää hetki ennen syömistä.

Minnalla on muuten blogi: Piparkakkutalon akka. Suosittelemme!

Tuomariston kommentteja

Herkullisia ja gluteenittomia, mikä plussaa. Sopivat suolisto-ongelmaisille ja keliaakikoille. Nokkonen antaa mukavaa makua ja väriä piirakoihin. Kyllä nämä tavalliset karjalanpiirakat päihittävät.

Hienolla kuvalla varustettu ohje, jossa lämmitti gluteenittomuus ja hortan yhdistäminen perinteiseen reseptiin tyylillä. Onnistunut vanhan reseptin päivittäminen nykyiseen horta-aikaan.

Hyvä esimerkki perinneruuan tuunaamisesta vielä enemmän Suomen kansan juurille eli kerätyn ruuan pariin. Tattarin ja nokkosen maku synkkaavat kivasti. Munavoi sopii päälle kuin nakutettu.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.