Title Image

Nokkonen on miehen armas ystävä

Nokkonen on miehen armas ystävä

Moni mies hylkii kasviksia ja nimittelee niitä halveksivasti rehuiksi. Lautaselle jätetään kaikki vähänkin vihreään viittaava.

Jos kesytetyt ja viljellyt kasvit eivät sytytä, kannattaa miesten kääntää katseensa luonnon ilmaiseen ruoka-aittaan. Sieltä löytää uusia makuja ja myös uutta puhtia miehenä olemiseen. Villivihanneksista, luonnon villeistä superruuista, saa taatusti virtaa – myös peiton alle.

Miehen armas ystävä on nokkonen, villivihannesten kuningas. Se on ylivertainen aatelinen, joka huolehtii syöjänsä hyvinvoinnista päästä varpaisiin.

Nokkonen eli vihulainen virkistää, energisoi ja ehkäisee eturauhasen liikakasvua. Joidenkin tutkimusten mukaan nokkosella on jopa testosteronia lisääviä ominaisuuksia. Jos mieskuntoaan haluaa vaalia, kannattaa siis popsia nokkosta tuoreena ja kuivattuna.

Loppukesällä kannattaa kerätä nokkosensiemenet talteen ja kuivata ne talvea varten. Siemenissä sanotaan olevan runsaasti testosteronia, joten muutama purkillinen kuivattua tavaraa on hyvä olla tallessa kaamoksen varalle. Naisten ei kannata syödä vihulaisen siemeniä liikaa, sillä liikakäyttö voi johtaa jopa ylimääräiseen ihokarvoitukseen kasvoilla.

Tavallinen jurrikka voi aloittaa nokkosen syömisen vaikka matalankynnyksen lempeällä ohjeella. Sitruunaiset hortapotut maistuvat kaikille ja ohjeeseen on saatu upotettua runsaasti nokkosia. Ohje on Ensimmäisen valtakunnallisen hortareseptikilpailun voittajalta Ritva Heikkiseltä.

Sitruunaiset hortapotut  

1 kg (uusia) perunoita
2 (–4) luomumunaa
25–50 g voita
1 tl laadukasta suolaa
1 (–2) sitruunan mehu
nippu kesäsipulia varsineen (tai salaatti- tai kevätsipulia)
5 dl tuoretta nokkosta (tai 2 dl pakastettua/1 dl kuivattua nokkosta)
tilkka oliiviöljyä

Valmistus
Keitä huolellisesti pestyt ja tarvittaessa kuoritut perunat kypsiksi suolalla maustetussa vedessä tai höyryssä. Leikkaa perunat lohkoiksi.
Keitä kananmunat melko koviksi ja jäähdytä. Kuori ja lohko.
Yhdistä perunat ja munat kulhoon, lisää voi ja mausta suolalla ja vastapuristetulla sitruunamehulla, jota voit lisätä maun mukaan. Sekoita kevyesti nostellen.
Hienonna sipulit ja nokkoset ja kuullota oliiviöljyssä pannulla. Lisää seos varovasti muiden ainesten joukkoon.
Tarjoa kalan kanssa tai pelkästään tuoreiden vihannesten kera. Hortapotut ovat hyviä heti lämpimänä tai haaleana tarjottuina, mutta maistuvat myös kylminä.

Teksti: Raija Kivimetsä