Mesiangervon kukka hurmaa myös jäätelössä ja leivoksissa

Mesiangervon kukka hurmaa myös jäätelössä ja leivoksissa

Mesiangervon kukka on vielä monin paikoin juuri sopivana kerättäväksi tuoreena ja kuivattavaksi myöhempää käyttöä varten. Sitä on syytä olla myös kodin ”ensiapukaapissa”, jos joku mukkaa, niveliä särkee tai päätä jomottaa. Vaikka mesiangervo tunnetaankin usein mainiona kipulääkkeenä ja lämmittävänä rohtokasvina, sen hienostunut aromi on omiaan myös ruuanvalmistuksessa. Se rikastaa ennen kaikkea erilaiset jälkiruuat ja villikakut.

Mesiangervon kukka kuuluu kesään!

Tässä on avattuna kaksi reseptiä, joissa hurmaava mesiangervo on pääroolissa. Molemmat reseptit ovat tulleet meille Valtakunnallisen hortareseptikilpailun kautta. Tämä kilpailu on 4. kerran jälleen auki ja muistathan laittaan oman, rakkaimman kotireseptisi sinne elokuun loppuun mennessä! Pääpalkintona on muun muassa iloinen hortamatka Kreetan vuoristoon huhtikuussa 2021.

Ensin esittelyssä on kesään hyvin istuva Kaisa Sillanpään kehittämä mesiangervojäätelö. Kaisa Sillanpää sijoittui vuoden 2016 Hortareseptikilpailussamme kolmanneksi mesiangervojäätelöllään, pihasauniomarengeillaan ja punaisella kukkaishyytelöllään.

Kaisan mesiangervojäätelö

kourallinen mesiangervon kukkia
3 dl luomu täysmaitoa
1 dl sokeria
1 dl glukoosisiirappia
3 munankeltuaista
2 dl kuohukermaa

Valmistus

Laita mesiangervon kukka-aines kulhoon ja kaada maito kukkien päälle. Peitä kulho kelmulla ja laita kulho jääkaappiin yöksi. Ota seuraavana päivänä kulho jääkaapista. Laita mesiangervot, maito, sokeri ja glukoosisiirappi kattilaan. Kuumenna liemi kiehumispisteeseen. Siivilöi mesiangervot pois liemestä. Jäähdytä liemi. Vatkaa keltuaiset ja kerma erikseen vaahdoiksi, yhdistä vaahdot keskenään. Kaada maitoseos kermaseokseen ja laita pakastimeen jäätymään. Vatkaa jäätelöä pari kertaa jäätymisen aikana.

Raijan vinkki: murustele pinnalle piparkakkumurua ja herkuttele joulupöydässä. Voit hyvin käyttää kuivattuja mesiangervon kukkia.

Mesiangervon kukka tulee olla tämän ikäistä kun sitä kerätään. Niin että osa kukista on vielä nupulla ja kukat heleän valkoisia. Voit käyttää teen hauduttamiseen koko latvuksen. Laita se kuivamaan latvana.

Mesiangervo-bébét

Järjestämäämme ensimmäiseen hortareseptikilpailuun saimme Merituuli ja Jukka Hemilän lähettämän mesiangervo-bébé -reseptin.  Hienostuneet leivonnaiset sopivat vaikka viikonlopun herkkuhetkiin tai lomalaisen terassikahveille. Mikä estää nauttimasta näitä herkkuja vaikka samppanjan kera…

Hurmaavan makuisen leivonnaisen kohdalla kyse ei ole mistään terveysherkusta, sillä tähän leivonnaiseen käytetään niin voita, sokeria, kermaa, vehnäjauhoja kuin tuorejuustoakin.

Terveellisemmästä vaihtoehdosta innostunut voi tuunata leivonnaista niin, että vaihtaa vehnäjauhot mantelijauhoihin tai hasselpähkinäjauhoihin. Mantelin ja pähkinän maut voimistavat mesiangervon parfyymisen hienostunutta aromia entisestään. Ohje toimii myös karkealla gluteenittomalla jauhoseoksella tehtynä. Kuivatun meriangervon määrää voi halutessaan lisätä ja käyttää ohjeeseen 3 teelusikallista. Sokeriksi sopii myös kookospalmusokeri.

Näin Hemilät kirjoittivat meille ohjeestaan:
Rakastan bébé-leivoksia. Yltiömakeina ne sopivat loistavasti suuhuni ja sujahtavat hyvinkin helposti navan ympäristöön muiden herkkujen jatkoksi. Kaarina Turtian “Gastronomian sanakirja” kertoo bébé-leivoksen olevan pieni muroleivos, jossa on voivaahtotäyte ja päällä sokerivesikuorrute. Oma leivoksemme on sinnepäin, mutta riittävän samankaltainen jotta kehtaan sitä “ranskalaiseksi vauvaksi” kutsua. Villikasveja leivoksessa edustaa täytteen mesiangervo. Tuo kuivattu kukka maistuu täytteessä selkeästi tuoden siihen eksoottista, kesäisen parfyymista makua.

Mesiangervo-bébét
(noin 25-30 kpl)

Pohja:
200 g voita
1 dl sokeria
1 muna
1 tl leivinjauhetta
4,5 dl vehnäjauhoja

Täyte:
4 dl kermavaahtoa
2 tl kuivattua mesiangervoa (lehtiä tai kukkia)
140 g tuorejuustoa
½ dl sokeria

Kuorrute:
tomusokeria
sitruunamehua tai vettä
mustaherukkamehua laimentamattomana

”Vaahdota voi ja sokeri. Lisää muna. Sekoita keskenään jauhot ja leivinjauhe. Lisää jauhot edelliseen. Sekoita kunnes  taikina on yhtä möykkyä. Kääri ympärille kelmu ja laita jääkaapin viileyteen vähintään puoleksi tunniksi.

Voitele pienet leivosvuuat ja painele taikinaa niihin ohuelti kauttaaltaan. Paina päälle toinen vuoka, jotta kuppimaisuus leivonnaisessasi säilyy. Paista uunissa kiertoilmalla 180 asteessa noin 20 minuuttia. Kun kupit ovat jäähtyneet, irrota taikinakupit vuuista. Sekoita täytteen aineet keskenään ja täytä kupit sillä. Täytettä voi olla hiukan reippaasti, sillä täytin kupit kolmessa erässä eri päivinä ja arvioin määrää sen perusteella.

Sekoita myös kuorrute. En mitannut osasia yhtään, mutta suosittelen tekemään kuorrutteesta ennemminkin liian tönkköä kuin löysää. Liian loiro kuorrute menee meinaten täytteen läpi ja tavoiteltu kaunis ulkonäkö kärsii. Mustaherukkamehu toimii tässä reseptissä lähinnä värin antajana, mutta tuo se myös mukavaa makuvivahdetta. Valuta kuorrute täytteen päälle ja koristele leivokset vielä halutessasi kanervankukilla.

Laita leivokset jähmettymään jääkaapin viileyteen. Ja sitten vaan nautiskelemaan vahvan kahvin tai vaikka samppanjan kera.”

Onko sinulla jokin kiitetty resepti?

Osallistu silloin ihmeessä 4. Valtakunnalliseen hortareseptikilpailuun!

HUOM! Hortareseptikilpailun tuomariston valitsemista 10 parhaasta reseptistä koekeittiömme tekee  annokset ja tuomaristo valitsee sen pohjalta kolme parasta loppufinalisteiksi. Nämä kolme kisaavat Horta2020-tapahtuman yleisömaistatuksen jälkeen heidän äänistään ja voittaja selviää 23.5.2020 Hollolan Messilässä pidettävässä grand finalessa.

Lue tapahtumasta lisää tästä ja tule paikan päälle maistamaan ja mukaan ainutlaatuiseen tunnelmaan maailman ensimmäisessä kansainvälisessä hortatapahtumassa! Yleisöpäivän luennoille ja maistatuksiin päästetään vain 5000 henkeä ja voit varmistaa paikkasi tulemalla tapahtuman kannatusjäseneksi (10 €) ja saat tapahtuman etenemisestä tiedot ja etuja ensimmäisten joukossa. Tätä kautta voit ilmoittautua myös suureen vapaaehtoisten joukkoon, joka on luomassa villivihanneksiin liittyvää historiaa – ja nauttii harrastuksestaan ison yhteisönä.

TÄRKEÄÄ Ensimmäisen tapahtuman teemana ovat erityisesti asiat, jolla ilmastokriisiä voidaan pysäyttää hortaharrastuksen ja siihen liittyvien julkisten toimien avulla. Liity kannatusjäseneksi tästä.

 

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.