Title Image

Mesiangervon kukka hurmaa myös jäätelössä ja leivonnaisissa

Mesiangervon kukka hurmaa myös jäätelössä ja leivonnaisissa

Mesiangervon kukka on kaunis ja huumaavan tuoksuinen. Moni suorastaan rakastaa tuota hunajaisen kukkeaa tuoksua. Mesiangervon kukkia kannattaakin kerätä myös talven varalle kuivaamalla. Kukkia kerätään silloin kun 30 prosenttia kukista on vielä nupullaan. 

Myös moni öttiäinen on viehättänyt myös kukista, joten pieni kukkien lepuutus viileässä vaikka puhtaan pyyhkeen tai lakanan päällä ennen kuivaamista, saa ötökät kaikkoamaan. Kun kerätään mitä tahansa kukkia, niitä ei huuhdella vedellä, vaan laitetaan sellaisenaan kuivumaan.

Luonnollinen kipulääke joka kotiin

Mesiangervo on vahva vaikutuksiltaan. Se on luonnollinen kipulääke, joka toimii hyvin etenkin teenä. Mesiangervotee on hunajaista ja hyvänmakuista, joten lääkkeitä karttavat, voivat kokeilla mesiangervoa. 

Vaikka mesiangervo tunnetaankin usein mainiona kipulääkkeenä ja lämmittävänä rohtokasvina, sen hienostunut aromi on omiaan myös ruuanvalmistuksessa. Se rikastaa ennen kaikkea erilaiset jälkiruuat ja villikakut.

Kasviin kuuluu kuitenkin varoituksen sana: jos on allerginen salisylaateille (aspiriiniallergia), ei kasvia pidä käyttää. Kasvin nauttiminen voi aiheuttaa huimausta, oksentelua ja tosi huonon olon.

Mesiangervon kukka on kaunis ja tuoksuva

Mesiangervon hienostunut ja hunajainen aromi sopii erinomaisesti makeisiin ruokiin ja leivonnaisiin. Jos et ole vielä maistanut mesiangervojäätelöä, nyt kannattaa hortoilla lähimmälle mesiangervo-apajalle ja tehdä omaa jäätelöä mesiangervon kukista. 

Kaisa Sillanpään kehittämä mesiangervojäätelö on herkullista ja hienostunutta. Kaisa Sillanpää sijoittui vuoden 2016 Hortareseptikilpailussa kolmanneksi mesiangervojäätelöllään, pihasauniomarengeillaan ja punaisella kukkaishyytelöllään.

Kaisan mesiangervojäätelö

kourallinen mesiangervon kukkia
3 dl luomu täysmaitoa
1 dl sokeria
1 dl glukoosisiirappia
3 munankeltuaista
2 dl kuohukermaa

Valmistus

Laita mesiangervon kukka-aines kulhoon ja kaada maito kukkien päälle. Peitä kulho kelmulla ja laita kulho jääkaappiin yöksi. Ota seuraavana päivänä kulho jääkaapista. Laita mesiangervot, maito, sokeri ja glukoosisiirappi kattilaan. Kuumenna liemi kiehumispisteeseen. Siivilöi mesiangervot pois liemestä. Jäähdytä liemi. Vatkaa keltuaiset ja kerma erikseen vaahdoiksi, yhdistä vaahdot keskenään. Kaada maitoseos kermaseokseen ja laita pakastimeen jäätymään. Vatkaa jäätelöä pari kertaa jäätymisen aikana.

Raijan vinkki: murustele pinnalle piparkakkumurua ja herkuttele joulupöydässä. Voit hyvin käyttää kuivattuja mesiangervon kukkia.

 

HUOM! Mesiangervon kukka kerätään aina niin, että noin 30 prosenttia kukista on vielä nupulla. Voit käyttää teen hauduttamiseen koko latvuksen. Laita se kuivamaan latvana.