Mäntyinen raakakakku on makujen ilotulitusta

Mäntyinen raakakakku on makujen ilotulitusta

Puiden antimia on vähitellen opittu hyödyntämään muutenkin kuin rohto- ja hoitokäytössä. Rohkenisitko sinä kokeilla herkullista mäntykakkua?

Toisen valtakunnallisen hortareseptikilpailun voittaja Taina Salonen on suorainen velho villien raakakakkujen tekijänä. Tainan keittiössä syntyy mitä upeampia makuelämyksiä, joissa herkullisuus, terveellisyys ja kauneus kulkevat käsi kädessä.

Näin talvella, kun lumi peittää maan miltei joka kolkassa Suomea, ei luonnosta löydy paljonkaan kerättävää. Harva tulee ajatelleeksi, että puiden antimia voi kuitenkin hyödyntää talvellakin villien herkkujen tekemiseen. Tainan hienostunut Hongatar-mäntykakku edustaa juuri tätä monipuolista villien ainesten käyttöä. Kakku maistuu ihanalta ja sen syömisen jälkeen olo on tasapainoinen ja tyytyväinen. Niin suolisto kuin aivotkin nauttivat.

Herkullinen mäntykakku: Hongatar

12 cm irtopohjavuoka, 5 cm syvä, laita pohjaan leivinpaperi

Pohja

1 1/2 dl mulperinmarjoja
1/2 dl pekaanipähkinöitä
1 tl katajanmarjoja
1/2 tl ceylonin kanelia
6 kpl taateleita – pehmeitä
1 rkl kaakaojauhetta

Jauha mulperinmarjat, katajanmarjat ja pähkinät jauheeksi tehosekoittimessa. Poista taateleista kivet ja sekoita kaikki aineet keskenään.  Kun saat taikinasta muodostettua pallon, se on sopivaa. Levitä tasaisesti irtovuoan pohjalle esimerkiksi pienen spatulan avulla. Laita pakastimeen jähmettymään.

Täyte

3/4 dl kylmäpuristettua kookosöljyä
1 1/2 dl pitkään haudutettua mäntyjuomaa
1 dl cashewpähkinöitä (liotettuja+ kuivattuja)
1 dl kookoskermaa
ripaus ruususuolaa
1  iso luomu omena (kotimainen omena)
1 rkl sitruunan mehua

Täyte ei kaipaa makeutusta, mutta halutessa voi lisätä 1-2 rkl koivusokeria.

Valmistus

Sulata kookosöljy vesihauteessa. Sekoita pähkinät, omena, suola, mäntyjuoma ja kookoskerma tehosekoittimessa sileäksi, lisää kookosöljy sekä sitruunan mehu ja sekoita vielä nopeasti. Kaada pohjan päälle ja laita pakastimeen kunnes on täysin jähmettynyt.

Koristele marjoilla, marjarouheella, männyn oksilla, kanelilla tms. Tarjoiluvaiheessa voi lorauttaa kakun päälle vielä kuusenkerkkäsiirappia.

HUOM! Mäntyjuoman ainekset voit hakea vielä näin talvella luonnosta. Hae muutama kymmensenttinen oksa neulasineen ja keitä niitä tunnin miedolla lämmöllä, jotta saat metsäisen ja hienostuneen maun kakkuun.

Voit tehdä mäntyjuoman myös keväällä kerätyistä ja kuivatuista oksista. Kaada kuivattujen oksien päälle kiehuvaa vettä ja hauduta oksia kannen alla  4-6 tuntia.

Kakun superbonukset:

  • ei valkoista sokeria
  • ei jauhoja
  • gluteeniton
  • hyviä rasvoja pähkinöistä ja kylmäpuristetusta kookosöljystä
  • hienostunut ja ihana joulupöydän uudisherkku

 

Teksti: Raija Kivimetsä

Joko olet maistanut Tainan taivaallista tyrnikakkua, joka vie kielen mennessään ja saa aivot euforiaan?

Joko tunnet Hortoilu.fi-sivuston uutiskirjeen? Jaamme kirjeessämme vinkkejä, reseptejä ja juttuja villivihanneksista ja villiyrteistä. Kuulet myös ensimmäisten joukossa kursseistamme ja matkoistamme. Tilaamalla uutiskirjeen, saat Kivimetsän hortaherkkuja arkeen -reseptivihkosen tilaajalahjaksi. Pääset tilaamaan uutiskirjeen TÄSTÄ.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.