Title Image

Maitohorsma muuntuu villiparsasta vegaaniseksi tyynyntäytteeksi

Maitohorsma muuntuu villiparsasta vegaaniseksi tyynyntäytteeksi

Olen alkanut arvostaa maitohorsmaa entistä enemmän. Sen muodonmuutos kevään ensiherkusta villiparsasta vegaaniseksi tyynyn täytteeksi ja villipumpuliksi on huikea. Mikä muu kasvi voisi olla yhtä monipuolinen? Kun kasvista voi hyödyntää versovaiheen, lehdet, kukat, siemenet, siemenkarvat ja juurenkin, on siinä monilla muilla kasveilla kilpailemista, jotta näin valtavaan monipuolisuuteen on mahdollisuuksia.

Elämme maailmassa, jossa luontoa riistetään monin tavoin.  Ja vaikka valitsenkin luomua – myös vaatteisiin – aina kun se on suinkin mahdollista ja järkevää, suren sitä kuinka paljon puuvillan kasvattaminen, luomunakin, rasittaa luontoa. Kun elän tällä hetkellä maalla Rääkkylän Haapasalmella sijaitsevassa Kivimetsässäni suuren osan vuodesta, havainnoin luontoa entistäkin tarkemmin. Näin syksyn tullen olen erityisen ihastunut maitohorsman suloisiin pörröpäihin, valkoisiin siemenkarvoihin, joita näkee kaikkialla. Mikä upean kiharainen villipumpuli! Kesällä fuksianpunaisina kukkivat maastojen kaunistajat ovat nyt elinkaarensa loppupäässä ja myös väritykseltään hillittyjä: beigeä ja valkoista!

Vanhan kansan vinkit nykyihmisen iloksi

Luonnossa uljaasti sojottavat pörröpäiset maitohorsmat siemenkarvoineen ovat kauniita ja käyttökelpoisia vaikkakin unohdettuja ihanuuksia. Vahvassa luontoyhteydessä elänyt vanha kansa käytti siemenkarvoja tyynyjen ja patjojen täytteeksi – jopa kynttilän sydämiksi. Miksi niin ei tehdä tänäkin päivänä?

Voisihan tätä villipumpulia käyttää näin 2020-luvulla untuvatäytteiden vegaanisena vaihtoehtona. Jos käyttäisimme tätä villipumpulia, moni hanhi saisi kunnianarvoisempaa ja eettisempää kohtelua. Ja kyllä siemenkarvat toimisivat minun mielestäni myös järkyttävän paljon luonnonvaroja kuluttavan puuvillan korvikkeena.

Mikä täydellinen tyynyjen ja -patjojen täyte tai kynttilänsydän! Ja olisipa ihanaa pukeutua talvella maitohorsmatäytteiseen ”untuvatakkiin”.

Materiaalikaan ei ole vaarassa hävitä sukupuuttoon, sillä yksi maitohorsman verso voi kasvukauden aikana tuottaa peräti 80 000 siementä! Maitohorsmahan on se pioneerikasvi, joka leviää kulovalkean tavoin hakkuuaukoille, tulipalojen runtelemille asuinsijoille ja sotatantereille. Se tuo kauneutta ja toivoa alueille, joissa rumuus vallitsee.

Kun elämme tänä vuonna isoa muutosten, myllerrysten mutta myös uusien innovaatioiden aikaa, vegaaninen ja luonnollinen villipumpuli voisi olla nyt sitä mitä tämä maailma kaipaa. Hyvästi kestämätön puuvillan viljely ja hanhien kiusaaminen untuvatakkien ja luksuspeittojen täytteeksi.

Maitohorsmasta on moneksi: se muuntuu vuodenaikojen mukaan villiparsasta villipumpuliksi.

Teksti: Raija Kivimetsä