Leivo herkullista nokkos-feta-bataattipiirakkaa, joka tekee olon onnelliseksi!

Leivo herkullista nokkos-feta-bataattipiirakkaa, joka tekee olon onnelliseksi!

Kotoilu ja leipominen kuuluvat yhteen. Kun leipomiskärpänen iskee, pyöräytän useimmiten välimerellistä nokkos-feta-bataattipiirakkaa, joka on aivoystävällinen herkku. Aivot rakastavat bataattia ja tomaatteja, hermosto nauttii nokkosesta ja gluteenittomana piiras sopii keliaakikoille. Piiras on ihanaa lohturuokaa, joka tekee olon onnelliseksi. Hortoilusesonkin aikaan piirakkaan voi käyttää tuoretta satoa, talviaikaan pakastettua nokkosta.

Piirakassa käytettävä nokkonen on superkasvi, joka hoitaa meidät päästä varpaisiin. Nokkonen on niin hyvää ravintoa, että ilman sen polttavia karvoja ravintotietoiset eläimet olisivat syöneet sen jo sukupuuttoon. Tästä superkasvista saa myös keittiössä superruokaa.

Nokkonen on vitamiini- ja mineraalipommi. Se sisältää runsaasti rautaa, kalsiumia, magnesiumia, mangaania, piitä, foolihappoa, betakaroteenia, C-, D- ja K-vitamiinia.

 

Näin teet herkullisen piirakan:

 

Pohja:

400 g soseutettua bataattia

1,5 dl kylmäpuristettua oliiviöljyä

3,5- 4 dl jyttejauhoja tai muita kuitupitoisia gluteenittomia jauhoja

2 tl psylliumkuitujauhetta

Vajaa tl suolaa

2 tl leivinjauhetta

 

Täyte:

Noin 150 g pakastettua tai tuoretta ryöpättyä hienonnettua nokkosta

150 g fetajuustoa

2 luomumunaa

3–4 puristettua valkosipulinkynttä

1–2 punasipulia hienoksi hakattuna

Pieni rasiallinen kirsikkatomaatteja

½ –1 dl hienoksi hakattuja aurinkokuivattuja tomaatteja

1 tl kuivattua oreganoa

Limepippuria

1 ½  dl juustoraastetta

Valmistus

Valmista ensin täyte. Sulata pakastettu nokkonen tai silppua ryöpätty nokkonen hienoksi. Hienonna fetajuusto muruksi haarukalla. Silppua sipuli(t) ja valkosipulinkynnet. Sekoita kaikki täytteen muut  ainekset nokkosen joukkoon. Valmista pohja. Sekoita ensin leivinjauhe ja suola gluteenittomien jauhojen joukkoon. Sekoita sitten kaikki ainekset keskenään. Painele hieman löysä taikina leivinpaperilla päällystetylle uunipellille. Levitä täyte pohjalle ja lisää hieman limepippuria myllystä.  Koristele pinta puoliksi halkaistuilla kirsikkatomaateilla. Ripota pinnalle oreganoa ja juustoraastetta.

Paista uunin alatasolla 175 asteessa noin 40 minuuttia, kunnes pinta on hieman ruskettunut ja pohja kypsä.

Vinkki: Voit käyttää pohjaan myös kaupan valmista bataatti- tai porkkanasosetta pötkylästä. Voit vaihtaa nokkosen pinaattiin.

 

 

PS. Lisää herkullisia reseptejä löydät Hulluna hortaan -e-kirjastamme.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.