Laiduntamalla saat koko kesän uutta villiyrttisatoa
Moni hortoilun vasta-alkaja saattaa ajatella jo kesäkuussa, että satokausi olisi ohi. Näin ei tietysti ole! Monet villivihanneksista tuottavat uudet versot tilalle kun ne katkaistaan. Näin herkullisia vaaleanvihreitä vuohenputken versoja ei tarvitse odottaa ensi kevääseen. Täytyy vain laittaa viikate heilumaan. Tämä on laiduntamista!


Vuohenputkea ja muutakin hortaa eli villiyrttejä voi nauttia pitkälle syksyyn laiduntamalla. Kunnon vanhanaikainen viikate on tähän puuhaan erinomainen apuväline. Kaadetut kasvit kannattaa haravoida pois alueelta kompostiin. Näin uudet versot saavat enemmän valoa ja niitä on helpompi kerätä.
Jos sinulla ei ole viikatetta tai sen käyttö pelottaa, voit käyttää myös puutarhasaksia, sähköisiä trimmereitä tai tavallisia saksia. Älä revi kasveja juurineen!

Uusi kasvusto alkaa ilmestyä muutaman päivän päästä katkaistujen varsien lomasta. Se on heleänväristä, rapeaa ja herkullista.

Voit laiduntaa lähialuettasi moneen kertaan. Voit myös pitää eri-ikäisiä palstoja kasvamassa vieri vieressä. Näin pystyt hakemaan apajastasi haluamasi kokoisia kasveja eri käyttötarkoituksiin.
Vuohenputken lisäksi laiduntamiseen soveltuvia kasveja ovat nokkoset, voikukat ja maitohorsmat. Maitohorsman versot eivät loppukesästä kasva kevään versojen veroisiksi, mutta voit hyödyntää uuden kasvuston latvoja.
Ruohikoilla, joita leikataan säännöllisesti (ei bensakäyttöisillä leikkureilla) kasvaa uutta satoa, voikukanlehtiä, siankärsämöitä, poimulehtiä ja muita herkkukasveja. Niitä voi syödä asuinpaikasta ja syksystä riippuen jopa joulukuun alkuun saakka.
Nyt kun villiyrttejä on runsaasti tarjolla, on ihanaa saada myös kasvien kokkaus- ja käyttövinkkejä. Paljon innostavaa tietoa ja yli 80 herkullista reseptiä löydät Hurmaava horta -kirjastani.