Laiduntamalla saat vieläkin nuoria villivihanneksia
Moni hiljattain hortoilun aloittanut uskoo ehkä, että kausi olisi jotenkin jo ohi. Ei todellakaan! Monet villivihanneksista tuottavat välittömästi uudet versot tilalle laiduntamalla eli kun ne katkaistaan. Kerätäkseen veden kielelle herauttavia tuoreen heleän vihreitä vuohenputken versoja ei tarvitse odottaa ensi kevääseen. Täytyy vain kääriä hihat ja laittaa viikate heilumaan.

Lisää hortaherkuttelua keskikesällä laiduntamalla apajaasi.
Vuohenputkea ja muutakin lähiluonnon hortaa eli villivihanneksia voi kuitenkin nauttia pitkälle syksyyn ”laiduntamalla” eli panemalla koko vanhojen kasvien kasvusto poikki maan tasalta. Kunnon vanhanaikainen viikate on tässä ehkä paras apuväline. Kaadetut kasvit kannattaa haravoida pois alueelta esimerkiksi kompostiin. Näin uudet versot saavat enemmän valoa kasvuunsa ja huomaat niiden tulon paremmin ja niitä on helpompi kerätä myöhemmin.
Jos sinulla ei ole viikatetta tai sen käyttö pelottaa, voit käyttää myös pensassaksia, sähköisiä trimmereitä tai pienellä alla jopa tavallisia saksia. Älä revi kasveja juurineen!
Uusi kasvusto alkaa ilmestyä viikon parin päästä katkaistujen varsien lomasta. Se on yleensä aivan kevätversojen veroista ja maukasta!
Voit laiduntaa lähialuettasi moneen kertaan ja aivan kuten metsänhoidossa, voit pitää eri ikäisiä palstoja kasvamassa vieri vieressä ja pystyt hakemaan apajastasi haluamasi kokoisia kasveja eri käyttötarkoituksiin.
Vuohenputken lisäksi laiduntamiseen soveltuvia kasveja ovat nokkoset ja maitohorsmat. Maitohorsman versot eivät loppukesästä kasva kevään parsaversojen veroisiksi, mutta voit hyödyntää uuden kasvuston latvoja.
Nurmilla, joita leikataan säännöllisesti, kasvaa jatkuvasti uusia voikukan lehtiä, siankärsämöitä, poimulehtiä ja muita herkkukasveja. Niitä voi syödä asuinpaikasta ja syksystä riippuen jopa joulukuun alkuun saakka.
Laiduntamalla kasvava horta on edelleen villiä
On hyvä huomata, että kasvatetulla ja omin päin villinä kasvaneella villivihanneksella on laatuero. Kreikassa torilla keväällä myytävä villi horta eli villivihannekset on lähes kolme kertaa kalliimpaa kuin sama villikasvilajike viljeltynä versiona.
Kun kasvi saa valita itse oman kasvupaikkansa, maaperän, auringon suunnan, kosteuden ja rinnalla kasvavat kasvit eikä se saa ”paijausta” lannoitteiden, kastelun tai ”suojelu”aineiden muodossa, siitä tulee paljon voimallisempi, ravintorikkaampi ja maukkaampi. Kun laidunnat villiä horta-apajaasi, uusi kasvusto on edelleen villejä villikasveja, ei kasvatettuja.