Title Image

Kuusenkerkkä-puolukka -yhdistelmä vie kielen!

Kuusenkerkkä-puolukka -yhdistelmä vie kielen!

Keväällä 2020 tulee kahdeksan vuotta siitä, kun heräsin sunnuntaiaamuna ikään kuin kuiskaukseen, että “sekoita puolukoita ja kuusenkerkkiä yhteen”. Silloin syntyi kuusenkerkkä-puolukka -yhdistelmä.

Ajattelin, että onpas mielenkiintoinen ajatus. Sitäpaitsi meillä on vielä syömättömiä puolukoita, joita on ollut kiva kerätä, mutta niitä ei tule syötyä niin paljon kun on varastossa. Mustikat menevät puolukoiden edelle sellaisenaan ja smoothiessakin puolukat tuppaavat valtaamaan makumaailman happamuudellaan. Lisäksi kerkät ovat varsinaisia C-vitamiinipommeja sekä hyviä hivenaineiden ja A-vitamiinin lähteitäkin. Hengitystiet nauttivat kerkkien ominaisesta kirpeän pihkaisesta mausta ja kerkkiä pureskelemalla myös hengitys raikastuu.
Googlailin aikani moista puolukka-kerkkä -yhdistelmää, mitkä pitäisivät olla suhteet, mutta en onnistunut löytämään yhtä ainuttakaan kenenkään reseptiä tai kokeilua kuusenkerkkä-puolukka -yhdistelmästä.

kuusenkerkkiä
Ei muuta kuin testamaan. Olin aivan ihastunut! Tein uusia ja uusia kokeita ja aloin jo himoita puolukka-kuusenkerkkäsurvosta.

Kokeilin survosta leivän päällä, kauran kanssa, murokeksin päällä ja jugurtin seassa. Aina yhtä hyvää! Aloin maistattaa survostani eri ihmisillä, myös sellaisilla jotka inhoavat puolukkaa. Erityisesti he totesivat kuin yhdestä suusta: ”Mutta tämähän on hyvää!” Lisäksi: ”Tämä ei maistu yhtään puolukalle.” “Tämä ei maistu yhtään kuusenkerkälle. “ ”Tätä voi syödä irvistämättä.” ”Mitä tälle oikein tapahtuu, kun puolukan happamuus lähtee pois?” ”Metsäiset maut kohtaavat ihanasti!” ”Anna respepti!”

No tässä tulee.

Kokeilin eri suhteita ja omasta mielestäni paras yhdistelmä tuli, kun laitoin 4 osaa puolukkaa ja 3 osaa kuusenkerkkää (molemmat pilkkomatta tai survomatta) ja 1 osan sokeria. Survoin puolukat haarukalla ja silvoin kerkät parin millin hakkelukseksi ja sitten vain sekoitin sokerin kanssa ja valmista on. Kokeilepa vaikka kreikkalaisen maustamattoman jugurtin kanssa, nokkoslettujen päällä tai lisukkeena. Aivan ihan maku! Kiitos kuiskaajalle.

Kuusenkerkkä-puolukka -survosta nokkosletuilla, välissä vielä vuohenputki-vuohenjuustodippiä. Nam!

Kuusenkerkkä tulee satoon kevään keskellä ja sitä kannattaa kerätä talteen. Mutta kerkkiä tulee napsittua suuhun myös aina, kun kuusi osuu luonnossa kohdalle. Kun on oikea aika kerätä kuusenkerkkiä niin muista, että jokamiehenoikeudet eivät salli sitä ilman maanomistajan lupaa. Valtion maille voit mennä keräämään metsähallituksen mobiililuvan avulla.)

Jos joulukuusesi ei tuottanut kerkkää eikä sitä ole sinulla pakkasessakaan, voit käyttää Arctic Warriorsin Kerkkä kuusenkerkkäjauhetta.