Kuusenkerkistä apua hengitystieongelmiin ja yskään

Kuusenkerkistä apua hengitystieongelmiin ja yskään

KuusenkerkŠt eli kuusen uutta vaaleanvihreŠŠ neulaskasvua alkukesŠllŠ. KuusenkerkŠt sisŠltŠvŠt runsaasti C-vitamiinia ja maistuvat kirpeŠn raikkailta. NiistŠ voi tehdŠ teetŠ, popsia sellaisenaan tai lisŠtŠ salaatteihin.

Näin kirjoitti hortaohjaaja Marja Åhlberg omista keväisistä kokemuksistaan

Kuusenkerkästä on moneksi.  Sairastan harvinaista hengityselinten tautia nimellä bronkliektasia, joka tarkoittaa sitä, että keuhkoputkissa on laajentumia joihon kerääntyy limaa, joka sitten yskittää ja hengitys vinkuu. Koko talven käytin astmalääkitystä, joka laajentaa keuhkoputkea. Hengitykseni vinkui siitä huolimatta ja yskä on vaivannut pitkään.

Kuusenkerkkien satokauden aikana napsin niitä kulkiessani koiran kanssa lenkillä ja tein niistä hilloa ja teetä. Sen jälkeen voin todella hyvin. Hengitykseni ei vinkunut, minua ei yskittänyt ja uskon, että kuusenkerkkä aiheutti tämän hyvän olon. Olen hyvin kiitollinen, että olen löytänyt avun. En tarvinnut sen jälkeen muuta lääkitystä.

Monikäyttöinen kuusenkerkkä

Tykkään kuusenkerkkien mausta, joka on kivan pihkainen. Kerkät sisältävät runsaasti C-vitamiinia. Itse olen pakastanut kuusenkerkkiä talven varalle, niitä ei tarvitse kiehauttaa vaan laittaa suoraan pakastepusseihin. Kuusenkerkistä voi valmistaa myös vaikka mehua ja kuusenkerkkäsiirappia tai uuttaa niistä tippoja talven varalle tai säilöä hunajaan.

Kuusenkerkkähilloa voi tehdä monella tavalla.

Marjan kuusenkerkkähillo

Kuusenkerkkiä

vettä

hillosokeria

Valmistus

Laita kuusenkerkät kattilaan ja vettä sen verran, että kuusenkerkät peittyvät. Keitä niin kauan, että kuusenkerkät pehmenevät. Kaada keitos kulhoon ja sekoita sauvasekoittimella tai vatkaimella niin kauan, että seos tulee tasaiseksi. Havut ei ole kivoja hillossa, joten sekoitus pitää olla pehmeää ja samettista. Kaada seos takaisin kattilaan ja lisää hillosokeria hillosokeripussissa olevan ohjeen mukaan. Keitä seosta vielä hetki ja laita kuumennettuihin purkkeihin, jotka olet kuumentanut miedolla lämmöllä uunissa. Hillo kiinteityy jäähtyessään ja vielä sitten kun laitat purkin jää- tai kylmäkaappiin odottamaan tarjoilua.

Kuusenkerkät on nyt parhaimmillaan, joten nautitaan niistä. Reseptejä löytyy mm. www.hortoilu.fi sivulta.

Teksti: Marja Åhlberg

Vieraskynämme kirjoittaja Marja Åhlberg on puoliksi juukalainen ja puoliksi helsinkiläinen. Marja valmistui 2016 hortaohjaajaksi. Marja vetää yhdessä miehensä Mauri Åhlbergin kanssa hortakursseja sekä Pohjois-Karjalassa että pääkaupunkiseudulla. Myös Mauri on hortaohjaaja ja Åhlbergit ovat perustaneet Luonto Åhlberg -yrityksen, jonka puitteissa he vetävät vastuullisia ja ammattitaitoisia hortakursseja.

Jos haluat oppia itse hortoilijaksi, voit tehdä sen myös verkkokurssilla. Villiinny villivihanneksiin -verkkokurssi on alkanut 20.3. mutta pääset vielä mukaan.

 

 

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.