Kuusenkerkistä apua hengitystieongelmiin ja yskään
Näin kirjoittaa hortaohjaaja Marja Åhlberg omista keväisistä kokemuksistaan
Kuusenkerkästä on moneksi. Sairastan harvinaista hengityselinten tautia nimellä bronkliektasia, joka tarkoittaa sitä, että keuhkoputkissa on laajentumia joihon kerääntyy limaa, joka sitten yskittää ja hengitys vinkuu. Koko talven käytin astmalääkitystä, joka laajentaa keuhkoputkea. Hengitykseni vinkui siitä huolimatta ja yskä on vaivannut pitkään.
Kuusenkerkkien satokauden aikana napsin niitä kulkiessani koiran kanssa lenkillä ja tein niistä hilloa ja teetä. Sen jälkeen voin todella hyvin. Hengitykseni ei vinkunut, minua ei yskittänyt ja uskon, että kuusenkerkkä aiheutti tämän hyvän olon. Olen hyvin kiitollinen, että olen löytänyt avun. En tarvinnut sen jälkeen muuta lääkitystä.
Monikäyttöinen kuusenkerkkä
Tykkään kuusenkerkkien mausta, joka on kivan pihkainen. Kerkät sisältävät runsaasti C-vitamiinia. Itse olen pakastanut kuusenkerkkiä talven varalle, niitä ei tarvitse kiehauttaa vaan laittaa suoraan pakastepusseihin. Kuusenkerkistä voi valmistaa myös vaikka mehua ja kuusenkerkkäsiirappia tai uuttaa niistä tippoja talven varalle tai säilöä hunajaan.
Marjan kuusenkerkkähillo
Kuusenkerkkiä
vettä
hillosokeria
Valmistus
Laita kuusenkerkät kattilaan ja vettä sen verran, että kuusenkerkät peittyvät. Keitä niin kauan, että kuusenkerkät pehmenevät. Kaada keitos kulhoon ja sekoita sauvasekoittimella tai vatkaimella niin kauan, että seos tulee tasaiseksi. Havut ei ole kivoja hillossa, joten sekoitus pitää olla pehmeää ja samettista. Kaada seos takaisin kattilaan ja lisää hillosokeria hillosokeripussissa olevan ohjeen mukaan. Keitä seosta vielä hetki ja laita kuumennettuihin purkkeihin, jotka olet kuumentanut miedolla lämmöllä uunissa. Hillo kiinteityy jäähtyessään ja vielä sitten kun laitat purkin jää- tai kylmäkaappiin odottamaan tarjoilua.
Lisää reseptejä ja tietoa löytyy mm. www.hortoilu.fi sivulta.
Teksti: Marja Åhlberg
Vieraskynän kirjoittaja Marja Åhlberg asuu kesät Juuassa ja talvet Teneriffalla. Marja valmistui 2016 hortaohjaajaksi.
Runsaasti tietoa eri villikasveista, niiden tunnistamisesta, keräämisestä ja käsittelystä sekä reseptejä ja kokkausvinkkejä saat Villiinny villivihanneksiin -verkkokurssilta, joka alkaa 6.4.2023 ja kestää 6 viikkoa! Kurssin käytyäsi osaat hyödyntää luonnon superfoodeja loppuelämäsi.