Title Image

Kun Runebergin torttukin villiintyi ja pääsi nirsoimmankin juhlapöytään

Kun Runebergin torttukin villiintyi ja pääsi nirsoimmankin juhlapöytään

Kansallisrunoilijamme merkkipäivää vietetään 5.2. Ikimuistoisimman Runebergin päivän vietin 26 vuotta sitten Lontoossa, jossa tuolloin asuin. Oli aurinkoinen ja yllättävän lämmin päivä, narsissit olivat jo kukassa ja ilmassa oli häivähdys keväästä.

Rakastan Runebergin torttuja ja niinpä kansallisrunoilijaamme juhlistaen hikoilin keittiössä raskauteni loppumetreillä ja leivoin suosikkileivoinnaisiani. Iso maha painoi ja olo oli tukala. Neljä päivää myöhemmin syntyi ihana kuopukseni nopeasti ja helposti.

Englannissa terveydenhoitaja vierailee synnyttäneen naisen kotona joka päivä 10 päivän ajan synnytyksen jälkeen. Hän tarkkailee tuoreen äidin mielentilaa, tarkistaa naisen toipumista ja kohdun palautumista, opettaa imetystä ja viettää kunnolla aikaa (vähintään tunnin) käynnillään.

Niinpä terveydenhoitajakin sai maistaa Runebergin torttuja meillä käydessään. Aina kun leivon jotakin, laitan osan aina pakasteeseen, jotta herkkua riittää myöhempiinkin herkkuhetkiin.

Runebergin tortun villimmät vaatteet

On ihana matkustaa menneeseen herkullisten ruokamuistojen avulla. Mutta on innostavaa kokeilla myös ihan uutta ja pukea perinneleivonnainen uusiin vaatteisiin herkullisuudesta ja tutuista mauista tinkimättä.

Nykyisin leivon ylipäätään mielelläni villimmin ja terveellisemmin. Siksi innostun aina kun kakkutaituri ja villikokki Taina Salonen kehittelee jotain uutta. Tänäkin vuonna aion leipoa villimmän mutta en suinkaan vähemmän herkullisen version Runebergin tortusta.

Taina on pukenut Runebergin tortun uusiin trendikkäisiin ja villimpiin vaatteisiin. Hän kehitellyt herkullisen ja aromikkaan, mesiangervon kukilla ja kuusenkerkkäjauheella rikastetun villitortun, joka näyttää myös kauniilta.

Villin tortun raaka-aineet ovat laadukkaita ja pääosin luomua. Siitä meidän kehomme ja myös maapallomme kiittävät. Uskon, että Fredrika ja Johan Ludvig olisivat maistaneet mielellään tätä erinomaista villitorttua runoilujen ja kirjoittamisen lomassa.

 

Tee näin villiintyneitä Runebergin torttuja

 

4 kpl, silikonisia muffinivuokia tai isoja paperisia vuokia

75 g luomuvoita
1 luomu kananmuna
3 pehmeää luomu taatelia
1 dl mantelijauhetta
1/2 dl hasselpähkinäjauhetta
1/2 dl kookosjauhoa
1/2 dl luomu kookosjogurttia (Happy Coco)
1/2 dl luomu kuohukermaa/kasviskermaa
1-2 rkl luomu sitruunamehua
1 tl leivinjauhetta
1 tl psylliumia
1/2 tl piparkakkumaustetta
1 tl rouhittua kardemummaa
1 rkl kuivattua mesiangervonkukkaa
1 tl kuusenkerkkäjauhetta
ripaus ruususuolaa
ripaus vaniljajauhetta

Päälle: tuoreita vadelmia sekä suklaata

Valmistus

Poista taateleista kivet ja pilko taatelit. Sekoita pilkotut taatelit, huoneenlämpöinen voi sekä kaikki muut aineet sauvasekoittajalla sileäksi. Laita vuokiin, tasoita pinnat ja paista 200-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia.

Halutessasi lisää taikinaan loraus mantelilikööriä.

Kostuta jäähtyneet tortut esimerkiksi sitruunavedellä, laimennetulla konjakilla, rommilla, manteliliköörillä, manteliuutteella tai punssilla.
Käytä kostutukseen noin 3-4 rkl nestettä per torttu. Anna imeytyä jääkaapissa.

Koristeluun voit käyttää esimerkiksi vegaanista Kaakao-suklaata joka on makeutettu taatelilla (saa mm. Ruohonjuuresta).

Sulata suklaalevy 40 g sekä 1 rkl luomu kylmäpuristettua kookosöljyä ja pursota suklaasta ympyrä torttujen reunoille. Säilytä jääkaapissa ja tarjottaessa murskaa haarukalla muutama tuore vadelma ympyrän keskelle.

Vinkki!

Voit myös tehdä suklaata kookosöljystä sekä tummasta kaakaojauheesta. Sulata kattilassa kumpaakin noin 3 rkl, vispaa sileäksi ja anna hetki jähmettyä jääkaapissa, jotta seos hieman  paksuuntuu, ja pursota sitten torttujen päälle. Pursotuksen apuna voit käyttää vaikka muovista pientä salaattikastikepulloa.

PS. Jos noudatat ketogeenista ruokavaliota, voit jättää taatelit pois taikinasta.

 

Teksti: Raija Kivimetsä