Title Image

Kotitalousopettajien hortakurssi Hämeenlinnassa

Kotitalousopettajien hortakurssi Hämeenlinnassa

Hlinna luokka

Hämeenlinnan kotitalousopettajien yhdistys tilasi hortoilijoilta lyhytkurssin 9.5.2014. Ilta kesti neljä tuntia ja se oli valtavan hauska kokemus myös kurssin pitäjille. Oli ilo tehdä töitä niin aktiivisen, kiinnostuneen ja oma-aloitteisen ryhmän kanssa. Edes metsässä alkanut tihuttava sade ei haitannut menoa. Saalista saatiin riittävästi hienon ateriakokonaisuuden loihtimiseksi ja se ehdittiin tuossa ajassa vielä nauttiakin pitkässä pöydässä rupatellen.

 
Hlinna lähtö

Hlinna pihlajansilmut

Hlinna poimija

 

Koululta käveltiin viisi minuuttia lähimetsiin Aulangon suuntaan ja kasveja alkoi kertyä kasseihin pikavauhtia. Välillä maisteltiin pihlajansilmuja ja ketunleipiä kulkiessa. Peruskasvien tunnistus oli palautteen pohjalta ”pelättyä” helpompaa. Lopulta pitkä etsimisen jälkeen löydettiin myös parsamaisia maitohorsman versoja. Nokkonen piilotteli itseään ja sitä löytyi vain hiukan, mutta onneksi hortoilijat olivat varautuneet tilanteeseen ottamalla mukaansa pakkasesta viime vuotisia nokkosia.

 

 

 

 

 

Perillä opetusluokassa ryhmä oli hyvin tyytyväinen saaliiseen. Se tarkistettiin huolellisesti, jotta mitään ylimääräisiä kasveja ei ollut päässyt putkahtamaan mukaan. Ei ollut. Sitten joka kasvin makumaailma, kokattavuus, terveysvaikutukset jne mentiin läpi kasvi kasvilta.

Hlinna saalis+kerääjätHlinna esittelyä

 

 

 

 

 

 

 

 

Sitten alkoikin hortoilijoita hämmentävä vilske, kun kotitalousopettajat panivat toimeksi pareina. Ei tarvinnut kuin hiukan vihjaista mitä piti tehdä ja hortaherkkuja alkoi syntyä. Kuvassa alhaalla kurssin ideoija ja koordinaattori, Salla Savolainen, tutkii hortapapupadan maustamista. Salla oli tehnyt opintojensa lopputyönkin villivihannesten kokkaamisesta. Kiitos Salla aktiivisuudestasi!

Hlinna Salla Hlinna saganakit

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kurssilla syntyi niin nokkossaganakia kuin hortamunakasta ja kesäistä hortakeittoa.

Hlinna raasteHlinna valmiit saganakit

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ilta päättyi iloisissa tunnelmissa herkkujen nauttimiseen, lisäkysymyksiin vastaamiseen ja palautteen saamiseen. Palaute oli sydämellistä ja innostunutta. Hortoilijoita lämmitti erityisesti opettajien ajatus siitä, että nykytrendi on luonnonruokamyönteinen ja sen avulla nuoret on mahdollista saada – jopa iPadien äärestä – takaisin nauttimaan aidosta luonnosta ja sen huikeista antimista.

Hlinna ruokapöydässä