Title Image

Kokkaa kesäherkkuja jauhosavikasta

Kokkaa kesäherkkuja jauhosavikasta

Tiesitkö, että luomupelloilla ja savimailla rehottava jauhosavikka on hyvää ja erityisen ravinteikasta hortaa? Juuri nyt on oikea ajankohta valmistaa kesäherkkuja jauhosavikasta.

Revonhäntäkasveihin Amaranthacea kuuluvat savikat ovat yleisiä ympäri maailmaa. Meillä Suomessakin niitä tavataan ainakin parisenkymmentä eri lajia. Itse käytän eniten jauhosavikkaa (Chenopodium album), jonka tunnistaminen on helppoa mehevänoloisissa lehdissä olevan ”jauhomaisen” pinnan vuoksi. Savikoiden varsi on usein raidallinen, mikä on myös hyvä tunnistussääntö.

Savikoita on ennen pinaatin yleistymistä syöty laajalti. Se on meillä Suomessakin ollut yleinen ruokakasvi jo kivikaudella. Välimerellä ja erityisesti Kreetalla savikoita syödään hortana eli niitä keitetään ja tarjoillaan sitruunan, suolan ja oliiviöljyn kera lisukkeena. Mitä jos kokeilisit valmistaa jauhosavikkaa kreetalaisittain?

Sen lisäksi, että savikat ovat hyvää keittohortaa, ne maistuvat hyvältä lihapadoissa, papuruuissa, linssikeitoissa ja piirakoissa. Kokeile savikalla höystettyä lammaspataa tai chili con carnea tai chili sin carnea. Savikoista, sipulista ja kookosmaidosta, juustokuminasta sekä luuliemestä saat herkullisen pinaattikeiton tyylisen keiton.

Tee villiä lohipiirakkaa, johon lisäät savikkaa, timjamia ja rakuunaa. Valmista myös ihananmakuista kesäistä munakasta savikoista ja lipstikasta. Voit lisätä hortamunakkaaseen myös muita villivihanneksia.

 

Kokeile savikoita kreetalaisittain. Keitä niitä ja tarjoa sitruunan, suolan ja oliiviöljyn kera.

 

Muista ryöpätä ennen käyttöä

Savikat on hyvä ryöpätä minuutin verran ennen ruuanvalmistusta ja heittää ryöppäysvesi pois.  Nuo ravinteikkaat herkut nimittäin sisältävät runsaasti oksaalihappoa, joka on haitallista terveydelle, etenkin jos kärsii munuaisten vajaatoiminnasta tai muista munuaishaasteista. En suosittele savikoiden syömistä ollenkaan raakana. Suuresti arvostamani kasvitieteen professori Sinikka Piipon mukaan jo 400 grammaa tuoreita savikanlehtiä on jo terveydelle vaarallinen määrä. Savikan siemenetkin voivat olla allergisoivia.

 

Teksti: Raija Kivimetsä