Title Image

Kokeile viittä tuttua syötävää puuta

Kokeile viittä tuttua syötävää puuta

Hortoilija nauttii syötävistä villivihanneksista ja -yrteistä mutta myös tuttujen puiden antimet ovat syötäviä ja niitä voi käyttää myös haudukejuomiin, kylpemiseen ja ihonhoitoon. Niitä voi sekoittaa myös muihin metsänantimiin, yllä kuva kuusenkerkkien ja vadelmien seoksesta. Myös puolukka sopii erinomaisesti sekoitettavaksi kuusenkerkkien kanssa esimerkiksi smoothiessa. Tunnetko sinä jo nämä puidemme syötävät ihanuudet?

 

Pihlaja

Lehdet ja silmut sopivat juomiin, uutteisiin ja yrttihaudukkeisiin. Pihlajan silmut ovat lyhyen sesongin ajan lähes klassikkoja: ne maistuvat suoraan puusta syötynä Amaretto di Saronno -likööriltä! Marjat sopivat hilloihin, juomiin, pirtelöihin ja haudukkeisiin.

 

Pihlajansilmu

Kuusi

Kerkät ja pehmeät vuosikasvaimet sopivat erinomaisesti pirtelöihin, hilloihin, lisukkeeksi, yrttihaudukkeisiin ja raakasuklaaseen. Vanhemmat vuosikasvaimet voi laittaa esimerkiksi jalkakylpyihin. Kuusenkerkkää on helppo pakastaa sellaisenaan.

 

 

Koivu

Silmut sopivat salaatteihin, leivän päälle, koristeluun ja sellaisenaan syötäväksi. Isot lehdet käyvät haudukkeisiin, jalkakylpyihin ja saunomiseen.

 

 

koivikko

Mänty

Kerkät ja pehmeät vuosikasvaimet soveltuvat haudukejuomiin, siirappeihin, koristeluun ja hillokkeisiin. Kerkät ovat kuin luonnon oma popcorn. Hortoilijat kutsuvat niitä myös ”Suomen mulpereiksi”. Kuoren jälsikerroksesta saadaan pettua, ravinteikasta jauhoa. Pihkalla on pitkät perinteet ihonhoidossa.

mannynkerkkia-puussa

Metsälehmus

Pehmeät lehdet sopivat ruuanvalmistukseen vaikka ”viininlehtikääryleisiin”. Kukat ovat hyviä koristeeksi ja yrttihaudukkeisiin. Lehmuksenkukkateestä voi olla apua unettomuuteen, pelkotiloihin, migreeniin ja vatsavaivoihin.

 

Lisätietoja:

Raija Kivimetsä: Hurmaava horta – ruokaa ja rohtoja villiyrteistä

Raija Kivimetsä ja Riikka Rängman: Villiinny, väritä, voimaannu -hoitava hortakirja

 

 

 

 

 

 

HUOM! Muistathan kuitenkin, että puiden antimien kerääminen ei kuulu jokamiehenoikeuksien piiriin.