Title Image

Katajanmarjoista apua flunssaan!

Katajanmarjoista apua flunssaan!

Kun nenä vuotaa ja yskittää ja olo on tukkoinen kuka enää oikeasti tietää onko päällä flunssa, influenssa vaiko se kolmas.  Kannattaa kuitenkin kokeilla vanhan kansan keinoa itsensä suojaamiseksi virushyökkäyksiltä. Pidä mukana muutamia kuivattuja kypsiä katajanmarjoja ja pureskele niitä kun istut bussissa, metrossa tai junassa, jossa pöpöjä on ilmassa pilvin pimein.

Tunnistat kypsät  katajanmarjat sinisestä väristä ja vahamaisesta pinnasta. Raa’at marjat eli itse asiassa katajan emikävyt, ovat vihreitä eikä niitä kerätä hyötykäyttöön.

Parhaimmillaan kypsät katajanmarjat ovat syys-lokakuussa mutta voit kerätä niitä myös näin talviaikaan. Katajanmarjojen kerääminen kuuluu jokamiehenoikeuksiin.

Katajanmarjoista apua myös suolistolle 

Katajanmarjat ovat tutkitusti antibakteerisia ja antiviraalisia ja voivat auttaa ehkäisemään virusten hyökkäyksiä vastaan. Jo parista kolmesta katajanmarjasta voi olla hyötyä flunssan torjuntaan.

Pureskele yksi tai kaksi sinistä katajanmarjaa myös raskaan aterian jälkeen. Katajanmarjat pistävät vauhtia ruuansulatukseen ja helpottavat ilmavaivojakin.

Jos et ole kerännyt katajanmarjoja itse, löydät niitä esimerkiksi kauppojen maustehyllyiltä ja verkkokaupoista. 

katajanmarjoista apua flunssaan2

Käytä myös kuumiin juomiin

Voit käyttää katajanmarjoja myös esimerkiksi keitoissa, teessä ja pataruuissa. Katajanmarja rakastaa riistaa! Ja jos pidät jaloista juomista, käytä katajanmarjoja viinin, viinan tai glögin maustamiseen. Nykyinen muotijuoma gin saa hienon arominsa juuri katajanmarjoista. Ennen muinoin katajanmarjoilla terästettiin viskiäkin.

Minulle kataja on pyhä puu ja olen sitä jo pienestä pitäen arvostanut. Kataja symboloi sitkeitä, työteliäitä ihmisiä – koko Suomen kansaa. Kun keräät katajanmarjoja, älä katko äläkä kajoa katajaan kovakouraisesti.

 

HUOM! Jos olet raskaana tai imetät tai sinulla on munuaissairaus, älä käytä katajanmarjoja. Myös heinänuhasta kärsivät voivat saada oireita katajanmarjoista.

 

Teksti: Raija Kivimetsä